S takšnimi omejitvami se bodo po novem soočali uporabniki električnih skirojev

GR.G.
27.06.2019 15:03

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa. Če se predlog ne bo korenito spremenil, bodo za uporabnike električnih skirojev veljala takšna pravila ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uporabnik skiroja mora imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. V primeru, ko je ne uporablja, mu grozi kazen v višini 120 evrov.
EPA

Bo z električnimi skiroji odslej mogoče voziti tudi na cestišču? Pregledali smo pravila ravnanja za električna posebna vozila, kamor sodijo med drugim tudi električni skiroji, kot so zapisana v predlogu novele zakona o pravilih cestnega prometa. Ta je trenutno v medresorskem usklajevanju, tja ga je poslalo ministrstvo za infrastrukturo. Osnutek novele ureja območje skupnega prometnega prostora, ki ga souporabljajo tako vozniki kot kolesarji in pešci ter ostali udeleženci cestnega prometa, ki pri tem ne smejo ovirati drugih. 

Ponoči poskrbeti za vidnost

Uporabniki skirojev bodo morali imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani električnega prevoznega sredstva morajo imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike. Če tega ne bodo upoštevali, jim grozi globa v višini 40 evrov. Če bodo med vožnjo ogrožali pešce oziroma otroke, pa novela zakona predvideva enako kazen. 

Električni skiro
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta