V Ljubljani padel z e-skiroja in se poškodoval, v tujini smrtne žrtve, kdaj bo Šarčeva vlada uredila zakonodajo?

Miha Raičevič Miha Raičevič
13.06.2019 13:06

Kje naj se vozijo uporabniki električnih skirojev, kako hitro naj lahko vozijo in kje jih lahko puščajo, so vprašanja, na katere v Sloveniji še nimamo odgovora. Se je pa včeraj v Ljubljani zgodila nesreča, a k sreči ne najhujša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Električni skiroji so tudi pri nas vse bolj priljubljeni, njihova uporaba pa je še vedno precej nedorečena. Uporabniki se z njimi vozijo po pločnikih in kolesarskih stezah, tudi na cestah. Včeraj okoli 7. ure je med drugim v Ljubljani na Dunajski cesti padel voznik električnega skiroja in se poškodoval. V nesreči je bil po poročanju ljubljanske policije udeležen sam, ni pa znano, kako hude so njegove poškodbe. Policisti bodo po končani preiskavi nesreče izvedli ustrezen ukrep.
Hujša nesreča se je v ponedeljek zgodila v Parizu, saj je tam umrl 25-letnik in se tako v črno statistiko vpisal kot prva smrtna žrtev nesreče s to napravo v francoski prestolnici, je poročal Reuters.
Električni skiroji so se v Parizu pojavili pred enim letom, zdaj pa jih je tam na voljo za vsakodnevno izposojo okoli 20.000, ki so v lasti dvanajstih različnih družb. Prvič so se sicer ljudje z njimi srečali leta 2017 v Silicijevi dolini, od tam pa so se razširili po vsem svetu. Zdaj jih različne družbe ponujajo v najem v približno 150 večjih mestih po svetu, tudi v Ljubljani, in praktično vsak dan se beležijo nesreče pri uporabi tega prevoznega sredstva. 
Francoske oblasti so zaradi tega že sprejele določene ukrepe. Prepovedale so uporabo skirojev na pločnikih, kršiteljem pa grozi 135 evrov kazni, če to pravilo prekršijo. Z julijem pa bodo prepovedali tudi puščanje skirojev na pločnikih, saj se jim morajo ljudje umikati, kar je posebej pereče tam, kjer so površine za pešce ožje. Hkrati bodo morali imeti skiroji omejitev maksimalne hitrosti pri 20 kilometrih na uro. Po poletni sezoni pa celo napovedujejo zakonodajo, s katero bodo število operaterjev, ki ponujajo najem skirojev, omejili. To storitev bodo tako po napovedih lahko izvajale največ tri družbe. 

In kako je pri nas?

Izrecne zakonodaje, ki ureja področje uporabe električnih skirojev, pri nas za zdaj ni.
Profimedia

Žrtev po svetu ni malo

Poleg že prej navedene žrtve v Parizu so novembra lani poročali o smrtni žrtvi tudi na ulicah Barcelone. Po poročanju Dnevnika se je v Franciji sicer po neuradnih podatkih, saj policije po svetu ne vodijo posebej statistike nesreč s temi napravami, lani zgodilo pet smrtnih nesreč z električnimi skiroji, v Španiji pa tri. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta