Samoorganizirani mariborski študenti: Dolgo smo bili tiho, zdaj pa ne zmoremo več

Matej Simič Matej Simič
09.04.2021 14:54
Samoorganizirani študenti zahtevajo vrnitev v predavalnice. Za mizo so sedli s predstavniki ministrstev. Razočaranja nad odnosom pristojnega ministrstva do reševanja socialnega položaja študentov niso mogli skriti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

"Dolgo smo bili tiho, zdaj pa ne zmoremo več," so samoorganizirani študenti mariborske filozofske fakultete zapisali v včeraj ustanovljeni facebook skupini Študenti želimo nazaj na fakultete.

Skupini se je v 24 urah pridružili več kot 2100 članov. "Ideja, za katero smo menili, da bo ostala izolirana na našem filofaksu, se je razširila med študent_ke vseh smeri in presegla vsa naša pričakovanja," so zapisali v skupini.

Po enoletni izolaciji menijo, da so tudi oni ogrožena skupina, ki morajo biti slišani pri sprejemanju nadaljnjih ukrepov. Spomnimo, v začetku tedna objavljena raziskava, ki so jo na NIJZ na vzorcu 484 študentov izvedli med lanskim novembrom in januarjem letos, je pokazala, da je 89 odstotkov vprašanih v zadnjih štirih tednih opazilo motnje razpoloženja, kot sta anksioznost in depresija. Četrtina je med psihofizičnimi težavami navedla tudi samomorilno vedenje.

Študenti sedli s predstavniki ministrstev

Tudi zaradi zaskrbljujočih podatkov NIJZ so študenti od pristojnih pričakovali, da bodo študijski proces normalizirali nemudoma. "Težko namreč razumemo, da se izobraževalni proces lahko izvaja na osnovnih in srednjih šolah tudi v trenutni epidemiološki situaciji," so pri Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) zapisali v sporočilu za javnost.

Predstavniki zdravstvenega ministrstva so dejali, da bo za študente podobno kot za osnovno- in srednješolce omogočeno brezplačno samotestiranje, so še zapisali pri ŠOS-u.

Skrbi jih tudi odnos ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti do reševanja socialne problematike študentov. Na sestanku so zavrnili vse predloge ŠOS-a za izboljšanje položaja študentov, še piše v sporočilu za javnost.

Strokovna svetovalna skupina za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 je vladi sicer predlagala spremembo semaforja sproščanja ukrepov, po kateri bi se študenti na vaje, seminarje in izpite v omejenem številu vrnili v rdeči, v večji meri pa v oranžni fazi. Študij bi v oranžni fazi potekal v hibridni obliki, kar bi omogočalo udeležbo na predavanjih tudi tistim študentom, ki se denimo zaradi bolezni ali stanovanjskih težav študijskega procesa v živo ne bi mogli udeležiti.

Trenutno veljavni odlok začasno še vedno prepoveduje zbiranje ljudi v vzgojno-izobraževalnih zavodih in na univerzah, razen za opravljanje izpitov, seminarjev in laboratorijskih vaj do največ deset udeležencev. Prav tako odlok prepoveduje bivanje v študentskih domovih, razen za tiste s stalnim prebivališčem v študentskem domu, študentske družine, študente, ki opravljajo za državo pomembne naloge, in nekatere druge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta