Medtem ko se bodo v ponedeljek ponovno odprli vrtci in šole, bodo študenti ostali doma. Zdaj naj bi poskušali najti rešitve tudi za njih

Urška Mlinarič
08.04.2021 17:45
Z izjemo učencev od prvega do šestega razreda, ki bodo morali maske nositi le v skupnih prostorih, bodo morali učenci višjih razredov maske nositi ves čas.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica Simona Kustec še išče rešitve za tiste, ki bi bili v času mature v karanteni. 
Robert Balen

Vrtci in šole se bodo, tako kot je pred zaprtjem napovedala vlada, v ponedeljek kljub vse slabši epidemiološki sliki ponovno odprli. V tem šolskem letu bodo prvošolci tako že tretjič ponovno sedli v prvi razred, maturanti pa se vračajo le slab mesec pred začetkom mature. Vlada je na dopisni seji sklenila, da bo pouk za osnovnošolce brez izjem potekal v šolah, medtem ko se dijaki prvih treh letnikov vračajo po modelu C, kar pomeni, da se bodo razredi tedensko izmenjevali v šoli, dijaki zaključnih letnikov pa bodo tudi zaradi bližajoče se mature prav tako prisotni v šoli ves čas. Kateri oddelki bodo kateri teden v šoli, bo v pristojnosti ravnateljev.

Z izjemo učencev od prvega do šestega razreda, ki bodo morali maske nositi le v skupnih prostorih, bodo morali učenci višjih razredov maske nositi ves čas. Ta ne bo obvezna le pri športni vzgoji. Ravnatelji upajo, da bodo zdaj učenci in dijaki skupaj s svojimi profesorji vendarle ostali v šolah do konca šolskega leta, saj potrebujejo pedagoški mir, da bi vzgojno-izobraževalni proces izpeljali čim bolj celovito, čeprav je že zdaj jasno, da vsega, kar so predvideli, ne bo mogoče izvesti in da mnogo vrzeli v znanju ne bo mogoče zapolniti.

O samotestiranju danes z ravnatelji

Eden od preventivnih ukrepov, s katerimi država želi učence obdržati v učilnicah, je samotestiranje učencev zadnje triade in dijakov. Kako naj bi to potekalo, bodo ravnatelje tako osnovnih kot srednjih šol seznanili danes. V prihodnjih dneh pa naj bi šole dobile tudi informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki, starši in zaposleni na šolah podrobno seznanili s potekom in načinom samotestiranja. "Ocenjujemo, da je tak ukrep dobrodošel in dobronameren, in ga, prosim, tudi razumite zgolj na ta način," je na današnji novinarski konferenci dejala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki upa, da bo nazorna predstavitev samotestiranja, ki bo prostovoljno, vendarle povečala zanimanje zanj. Da je pričakovati večje zanimanje, meni tudi predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan, ki pravi, da je sam interes staršev preveril šele danes. In pokazalo se je, da je za samotestiranje kar 52 odstotkov staršev učencev tretje triade na OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani. Ravnateljica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar pa dodaja, da mora biti samotestiranje izvedeno na način, da ne bo motilo vzgojno-izobraževalnega procesa, saj je v tekmi s časom vsaka ura pouka v šoli predragocena, da bi jo zapravljali za kaj drugega kot za pouk.

Iščejo rešitve za študente

Ob tem so na trnih predvsem maturanti, ki jih takoj po prvem maju že čaka esej iz maternega jezika. Kaj bo s tistimi, ki bodo takrat v karanteni, ministrica še ne ve. "Do takrat bomo scenarije preigrali in jih naredili take, da bodo razumevajoči in takšni, da bodo omogočili vsem, da ga tudi odpišejo, seveda če ne bodo imeli resnih zdravstvenih težav. Imamo pa že izkušnjo iz prejšnjega leta, ko smo pisali maturo in so se ta vprašanja brez težav rešila in so vsi odpisali obveznosti." Lani so esej sicer morali preložiti. Tudi ta možnost za letos ni izključena, je dejala Kustečeva: "Želimo si, da bi bilo esej možno izvesti v začetku maja. Če bi se epidemiološka slika zelo predrugačila, imamo še vedno izkušnjo od lani, da lahko prestavimo termin. Ampak si tega seveda ne želimo. Iščemo rešitve za tiste, ki bi bili v karanteni," je povedala ministrica, ki za zdaj vztraja, da se bo tako nacionalno preverjanje znanja kot maturo pisalo po začrtanem urniku.

Kljub številnim pozivom, naj omogočijo predavanja na fakultetah tudi študentom, ti že od srede oktobra ostajajo doma, med štirimi stenami in s predavanji na daljavo. Ministrica sicer vztraja, da fakultete niso v celoti zaprte, saj se lahko izvajajo vaje in izpitne obveznosti za do deset študentov. Se bodo pa kljub temu jutri sestali s predstavniki Študentske organizacije Slovenije, da bi poskušali najti rešitev za izpeljavo predavanj v predavalnicah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta