Petnajst let mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko: Od velike borbe do raziskovalnega razcveta

Jasmina Cehnar
07.04.2021 18:35
Fakulteta za naravoslovje in matematiko slavi jubilej, ki so ga pospremili tudi številni visoki gostje. Na dolgo podfinancirani fakulteti so ponosni, da jim je uspelo ohraniti dobre odnose in pritegniti angažirane študente.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska Fakulteta za naravoslovje in matematiko je bila ustanovljena leta 2006, ko se je skupaj s Filozofsko fakulteto odcepila od Pedagoške fakultete. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Dan Fakultete za naravoslovje in matematiko (FNM) Univerze v Mariboru je bil letos kljub spletni izvedbi posebno slovesen, saj so poleg tega, da so se poklonili svojim najuspešnejšim kolegom, obeležili tudi 15. obletnico ustanovitve fakultete, dogodek pa so na daljavo pospremili visoki gostje - predsednik republike Borut Pahor, šolska ministrica Simona Kustec, državni sekretar na šolskem ministrstvu in donedavni dekan FNM Mitja Slavinec, bivša dekanka FNM Nataša Vaupotič in rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, prav tako pa mariborski župan Saša Arsenovič.

Šestdesetletna tradicija

Mariborska FNM je bila ustanovljena leta 2006, ko se je skupaj s Filozofsko fakulteto odcepila od Pedagoške fakultete. Njene korenine segajo že v leto 1961, ko je bila kot prva visoka šola v Mariboru ustanovljena Pedagoška akademija, iz te pa je nato leta 1986 nastala Pedagoška fakulteta. Na zlasti finančno težke začetke samostojne poti pred 15 leti in veliko borbo je spomnila bivša dekanka Vaupotičeva. "Bili smo ustanovljeni, kadrovsko podhranjeni in dobili smo polovično financiranje ter navodilo, da naj si za plače kar sami zaslužimo na trgu," je pripovedovala.

​Razumevanja, da univerza za uspešen razvoj potrebuje močno in svetovno prepoznavno znanstvenoraziskovalno delo na področju matematike in fizike ter naravoslovja nasploh, po njenih besedah niso bili deležni. Po drugi strani je zapostavljenost fakulteto podžgala, da je iskala druge poti in pridobila projekte, s katerimi je posodobila svoje laboratorije in poskrbela za znanstvenoraziskovalni razcvet. "Rast naših znanstvenih uspehov in projektov je konstantna. Kar dobro četrtino znanstvene uspešnosti Univerze v Mariboru prispeva naša fakulteta," nam je povedal Blaž Zmazek, vršilec dolžnosti dekana, ki je vodenje fakultete prevzel po Slavinčevem odhodu na šolsko ministrstvo.

​Močno vpeti v okolje

Na fakulteti, kjer pravijo, da ustvarjajo poklice prihodnosti, so ponosni tudi na dobre odnose tako v kolektivu kot s študenti, na uspehe na izobraževalnem in strokovnem področju ter na povezanost z okoljem, javnimi ustanovami in podjetji. "Imamo tudi strateški svet fakultete, kamor vključujemo uspešne podjetnike, med drugim Igorja Akrapoviča, predstavnike velikih podjetij, kot je Gorenje, akademike Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Od njih dobivamo informacije, kaj je treba narediti na izobraževalnem področju," je pojasnil Zmazek in poudaril, da so jim prav tako v čast družbeno in študijsko angažirani študentje, ki so tudi "popolnoma zaposljivi".

​Med izzivi fakultete s skoraj 500 študenti na oddelkih za biologijo, fiziko, matematiko in računalništvo ter tehniko so priprava novega programa na področju podatkovnih omrežij, posodobitev raziskovalne opreme in rešitev velike prostorske stiske, ki jo namerava univerza, kot je izpostavil rektor Kačič, reševati predvidoma z gradnjo treh novih fakultetnih stavb v kampusu pri Koroški cesti.

Matematik Dušan Pagon (levo) je postal novi zaslužni profesor FNM. Priznanje mu je izročil vršilec dolžnosti dekana FNM Blaž Zmazek.
Printscreen

​Čutijo svoje poslanstvo

Župan Arsenovič je spomnil na vlogo povezovanja univerze z gospodarstvom, saj to prinaša napredek, ministrica Kustečeva pa med drugim na idejo Razlagajmo.si, ki je po razglasitvi epidemije zrasla ravno na FNM, ponudila pa pomoč pri premagovanju težav pouka na daljavo in prerasla v nacionalno gibanje. "S tem gibanjem ste družbi dokazali, da globoko čutite svoje poslanstvo na vaših študijskih področjih ter utrjujete univerzalne etične in moralne vrednote posameznikov," je povedala ministrica.

​Omenjeni projekt je med drugim prejel tudi priznanje Jabolko navdiha predsednika Pahorja, ki je fakulteti prav tako čestital in dejal, da mora družba, če želi napredovati, ostajati radovedna in učeča se. "In pri tem je ključen ravno vaš prispevek," je še poudaril predsednik države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta