Šarec boxerje (začasno) postavil na hladno

Uroš Esih Uroš Esih
02.11.2018 17:32

Vladi Marjana Šarca se ne mudi z začetkom postopkov za nakup osemkolesnikov Boxer prek sistema OCCAR. Odločitev o največjem nakupu orožja bo sprejeta naslednje leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nakup osemkolesnikov je poskus realizacije obljub, ki jih je Slovenija dala zvezi Nato. Posnetek je z zadnje zavezniške vaje na Norveškem.
Aleš Kocjan

Največja orožarska nabava v samostojni Sloveniji je očitno za nekaj časa zamrznjena. Vlada Mira Cerara je julija, torej v času, ko je opravljala tekoče posle, v državni zbor poslala pobudo za sklenitev sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer. Pobuda za sklenitev sporazuma predstavlja pravno podlago za nakup osemkolesnikov za Slovensko vojsko. Ocenjena vrednost projekta, ki vključuje stroške nakupa 48 vozil Boxer in ustrezno logistično podporo, je 306 milijonov evrov, sredstva pa naj bi po načrtih zagotovil Generalštab Slovenske vojske. Na ministrstvu za obrambo so takrat pojasnjevali, da Slovenija s tem nakupom namerava uresničevati zadane cilje glede zagotavljanja zmogljivosti zvezi Nato za oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin do leta 2025.

Koalicija čaka Erjavca

Ministrstvo za obrambo je skladno z resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 in srednjeročnim obrambnim programom 2018-2023 sprejelo odločitev za opremljanje SV z bojnimi kolesnimi vozili 8x8 za izgradnjo srednje bataljonske bojne skupine SV. Vlada je želela z nakupom uresničevati sprejete cilje zmogljivosti Nata za Slovenijo - dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin, ki jih je vlada potrdila na zasedanju obrambnih ministrov Nata junija 2017. Vključitev Slovenije v projekt OCCAR je pred OZP sicer že podprl odbor državnega zbora za obrambo.

Tudi v kabinetu predsednika vlade Šarca prst usmerjajo v obrambnega ministra Erjavca: "Pričakujemo, da bo bela knjiga, ki jo pripravlja ministrstvo za obrambo, predvidoma do konca januarja 2019 začrtala smer, kako naprej z morebitno nabavo novih oklepnikov 8x8.
Andrej Petelinšek

Državni sekretar in ameriški veleposlanik na isti strani

Iz odgovorov je razbrati, da je usoda slovenskega nakupa osemkolesnikov Boxer negotova, novi vladi Marjana Šarca pa se ne mudi z drago nabavo, ki bi nedvomno še otežila zapiranje proračunov v naslednjih letih. Poleg tega je v varnostnih krogih v Sloveniji neformalno mogoče slišati, da je Šarčev svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec oster nasprotnik nabave osemkolesnikov Boxer prek OCCAR-ja.
Bivši ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley je bil po navedbah več virov zelo nejevoljen zaradi odločitve Cerarjeve vlade, da gre v nakup osemkolesnikov preko sistema OCCAR. Veleposlanik si je v svojem mandatu, ki ga je zaključil julija letos, prizadeval, da Slovenija dvigne trošenje za obrambo. Dvig v zadnjih letih je bil zelo majhen, daleč od tempa, ki bi bil potreben, da v skladu z danimi zavezami Slovenija do leta 2023 dvigne svoj obrambni proračun na obljubljena dva odstotka BDP, kar bi pomenilo dvig z današnjih 450 milijonov evrov na kar 900 milijonov evrov.

Boxerji dražji, nakup brez korupcije

Na svetovnem trgu med seboj tekmujejo trije največji ponudniki oklepnih osemkolesnikov - finska Patria, ameriški General Dynamics in nemški Rheinmetall, ki izdeluje boxerje. Po slabi izkušnji s Patrio je prednost nabave osemkolesnikov v sistemu OCCAR ta, da izključuje možnost korupcije. Sporazum predvideva, da bi OCCAR pri sklenitvi pogodbe z dobaviteljem, nemškim podjetjem Artec, deloval v imenu in za račun Slovenije ter drugih držav udeleženk programa Boxer. V tem programu so za zdaj ob Sloveniji še Nemčija, Nizozemska in Litva. Na drugi strani pa razburja cena boxerjev. Boxer brez oborožitve naj bi bil za 1,5 do 2 milijona evrov dražji od patrie ali piranhe, ki jo izdeluje General Dynamics.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta