Šarec se ni odločil, je pa nastopil latvijski kolega. Juncker pa o ljubezni do EU

Latvijski premier Karinš, ki je konzervativno vlado prevzel januarja, danes pred evropskimi parlamentarci v Strasbourgu. Juncker v poslovilnem nastopu pred poslanci: "Evropo je treba ljubiti. Če je ne ljubimo, potem nismo sposobni ljubezni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Latvijski premier Krišjanis Kariņš danes v Strasbourgu
Epa

Marjan Šarec bi lahko konec marca ali pa tudi danes stal pred poslanci evropskega parlamenta v Strasbourgu in jih nagovoril. Zgodba je znana: premierov kabinet se za nastop pred EU-parlamentarci, ki te dni v Franciji zasedajo še zadnjič v parlamentu, ni odločil. Zaradi neprimernega predvolilnega časa, zaradi izteka mandata, potencialno prazne dvorane, spornega šefa evropskega parlamenta Tajanija, lahko strnemo pojasnila za zavrnitev poti v Strasbourg, kot jih je post festum, ko je zgodba izbruhnila, predložil Šarčev kabinet.
Latvijski premier Krišjanis Kariņš s tem ni imel težav in je danes zjutraj nagovoril poslance v Strasbourgu. Karinš izvrstno govori angleško, logično, rojen je v ZDA, ima tudi dvojno latvijsko-ameriško državljanstvo. Tudi v Strasbourgu je domač, saj je bil od leta 2009 do januarja 2019 evropski poslanec. Konzervativno vlado je nekdanji gospodarski minister po daljši politični blokadi prevzel januarja, torej je na položaju še zelo nov. Govor so večkrat prekinili z aplavzi, predvsem člani politične skupine, kamor sodi. Plenarna dvorana še zdaleč ni bila polna, a tudi povsem prazna ne.
"Nikoli nismo obžalovali, da smo se pridružili EU," je dejal Karinš. "Ni skrivnost, ko v Latviji govorimo o varnosti, pomislimo na Rusijo. Največja nevarnost iz Rusije ta hip ni vojaška, ampak so lažne, manipulativne novice." Zavzel se je za okrepitev varovanja zunanjih mej Evropske unije. Nič ni govoril o delitvi bremen in solidarnosti pri upravljanju migracij. O teh je dejal, da je ključno, da se migranti prilagodijo evropski kulturi, "to je način povsod v svetu". V zaključku pa je poudaril: "EU ni in nikoli ne bo popolna. Ampak je najboljša stvar, ki se je lahko spomnimo."
Po Karinševem govoru so se oglasili še predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, vodilni kandidat EPP na prihajajočih volitvah Manfred Weber in nekateri poslanci, med njimi tudi Franc Bogovič (SLS/EPP). Karinš se je na nekatere nastope tudi odzval.
Zadnji nastop pred EU-poslanci je imel Jean-Claude Juncker, ki je v poetičnem stilu dejal: "Evropo je treba ljubiti. Če je ne ljubimo, potem nismo sposobni ljubezni. Ljubim Evropo, živim Evropo." Izpostavil je, da so v tem mandatu Evropske komisije uresničili 350 zakonodajnih predlogov. Med dosežki je med drugim navedel odpravo mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije. "Brexit je pomemben, še pomembnejše je vsakdanje življenje državljanov," trdi Juncker.

Jean-Claude Juncker se poslavlja od vodenja Evropske komisije
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta