Šarec si bo letošnje leto zapomnil po političnem huliganstvu vladajočih, Tonin po odličnem predsedovanju. Janša vprašanj ne komentira

Asja Lednik Štrukelj
24.12.2021 10:35

Leto se izteka, običajno je to tudi čas, ko se ozremo v preteklost in naredimo kakšen načrt za prihodnost. Po čem si bodo letošnje leto zapomnili prvaki parlamentarnih strank ter kako predsednika države in državnega zbora? Kako bodo preživeli božič in kje bodo za novo leto?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon pravi, da praznuje tako božič kot novo leto. "Božič je, četudi ga ne praznujem v religioznem pomenu, zame večer miru in druženja z družino, novo leto pa običajno preživim bolj živahno, največkrat s prijatelji. V prazničnem času svoje aktivnosti in druženja zaradi soproga, ki je Nemec, prilagajam tudi z obiski sorodnikov v Nemčiji ali pa jih z veseljem gostiva pri nas." Pred epidemijo je novo leto običajno preživela na snegu, s prijatelji. "Tradicionalno je novoletno vzdušje pri nas zaznamovano s smučanjem, sankanjem, z zimskimi radostmi. Nisem ljubiteljica velikih zabav, rada pa prosti čas preživljam tudi aktivno. Upam, da bo tudi letos tako."

So pa decembrski prazniki čas, ko se poskuša odklopiti od službe, pove. "Ker to naredimo večinoma vsi, mi vsaj za kak dan to tudi v resnici uspe. Vesela sem, ko je za praznike sneg. Rada si vzamem čas tudi za kakšno dobro knjigo, peko piškotov, družabne igre. Letos bom praznike prvič preživela brez mame. Pogrešam jo." 

Leto, ki se izteka, je znova zaznamovala epidemija. Po tem in po izzivih, ki jih ta prinaša, si bo leto zapomnila tudi Fajonova. Pa po delu na daljavo, po omejenih socialnih stikih in službenih poteh, a tudi po aktivnem preživljanju časa v naravi, dodaja. "Slednje so nam bolnikom s krvnimi rakavimi boleznimi priporočali zdravniki. Za vsemi nami je težko leto, ki je načelo tudi razpoloženje ljudi. Ne glede na vse ostajam optimistka. Vsaka težka preizkušnja je priložnost, da začrtamo nov začetek. Jaz sem si ga."

Robert Balen

Alenka Braušek, predsednica SAB spomni, da je to že drugo leto, ko bo "to lepo obdobje zaznamovala epidemija in nas pri praznovanju precej omejila. Toda ne glede na to verjamem, da bo tudi letošnji december ugoden in predvsem sami se moramo potruditi za to". Zanjo je december poseben tudi zato, ker je v tem mesecu pred več kot tridesetimi leti spoznala svojega moža, se nostalgično spominja.

Podobno kot večina bo božič in novo leto preživela doma. "Božič v krogu družine, novo leto pa bom verjetno pričakala v ozkem krogu prijateljev. Lani in letos smo z velikimi praznovanji omejeni zaradi virusa, sama pa tudi na splošno nisem privrženka velikih novoletnih zabav, zato bo letošnje praznovanje čisto po mojem okusu."

Tonin si bo leto zapomnil tudi po predsedovanju

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je z odgovori bolj skop. Praznuje tako božič kot novo leto, slednje bo letos preživel "v veselju, sreči in ob dobri hrani". Na vprašanje, ali imajo decembrski prazniki zanj kakšen poseben pomen, pa odgovarja: "Podobno kot vsako leto bom pospravil staro navlako in na kup zvlekel novo."

Robert Balen

Po čem si bo zapomnil iztekajoče leto? "Mlajša hči je pričela obiskovati prvi razred osnovne šole, v družini smo se razveselili tudi rojstva nečakinje - sami lepi dogodki, ki prinašajo veliko sreče in zadovoljstva." V okviru službenih obveznosti pa je zanj izjemno izkušnjo predstavljalo predsedovanje Svetu EU, kjer se je, ocenjuje Tonin, Slovenija znova odlično odrezala.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič pove, da se na božični večer največkrat zberejo s širšo družino doma na božični večerji. "To je čas, ko se vsakdanje življenje nekoliko ustavi in umiri, ko se od vsakdanjih skrbi in obveznosti za hip obrnemo k tistim, ki so nam najbližji in najpomembnejši ter se v miru z njimi pogovarjamo o vsem tistem, za kar ni bilo časa čez leto. Na božični dan si z otroki ogledamo jaslice, otroci pečejo piškote in se zabavajo, smejijo. To je njihov čas. Decembrskih praznikov so vedno najbolj veseli najmlajši. Poleg daril, ki jim jih prinesejo dobri možje, je celotno praznično vzdušje zanje posebno, čarobno in letošnje bo zaradi zapadlega snega prav takšno, idilično. Ob tem si letos vsi krepko želimo, da bosta to zadnja zima in zadnji božič, ki ju bomo praznovali v pandemičnih razmerah." 

Kaj pa načrti za novoletni večer? Zorčič pove, da ga po navadi aktivno preživi z ožjo družino in prijatelji na kakšnem slovenskem smučišču. Tudi letos bo tako, če bodo le dopuščale razmere.  

Daniel Novakovič/sta

​Pa predsednik republike Borut Pahor? Ta bo, kot pravi, božič preživel v krogu družine. "Vedno ga preživim malce službeno. Grem do otrok, ki so brez staršev, prav tako grem do otrok s posebnimi potrebami, dan prej ali pozneje. Tudi letos bomo imeli nekaj teh tradicionalnih imenitnih opravkov, seveda ob upoštevanju veljavnih ukrepov za omejitev širjenja virusa covid-19. Za silvestrovo pa s Tanjo od prvega leta mojega mandata obiščeva brezdomce pri sv. Vincenciju skupaj z nadškofom, tudi z županom ljubljanske mestne občine, ki včasih pride. Potem greva s Tanjo po tradiciji v gledališče in po predstavi zavijeva v eno od ljubljanskih restavracij na novoletni prigrizek. Vsako leto je to tradicionalni obred, ki se nama je vlil v srce in ga imava rada. Upam, da bova tudi letos imela srečo s kakšno sijajno predstavo."

V domačem krogu bo letošnje novo leto preživel tudi predsednik opozicijske LMŠ Marjan Šarec. Na vprašanje, po čem si bo najbolj zapomnil iztekajoče leto, odgovarja: "Leto, ki odhaja, sta zaznamovali predvsem dve stvari – nadaljevanje epidemije in pa politično huliganstvo vladajočih. A ker je novo leto tudi priložnost za nov začetek, se bo spomladi že vse spremenilo."

Zdravko Počivalšek, predsednik stranke Konkretno, pa decembrske praznike doživlja predvsem kot priložnost za preživljanje časa z družino in najdražjimi. "Žal sem zaradi svojih obveznosti tudi v tem času vpet v številne aktivnosti in si tistega klasičnega dopusta ob koncu leta ne morem privoščiti, lahko pa vam zagotovim, da je kljub temu miza nenehno polna, tako da grem po novem letu navadno na tradicionalno dieto. Letošnje leto mi bo v spominu gotovo ostalo po konkretnih izzivih, še bolj konkretnih odgovorih nanje ter konkretnih načrtih za prihodnost."

Predsednik vlade Janez Janša na vprašanja ni želel odgovarjati, iz njegovega kabineta so sporočili, da jih ne komentirajo. Na naša vprašanja nista odgovorila niti Luka Mesec (Levica) niti Ljubo Jasnič (DeSUS).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.