Šarec: Za upokojence se ne zavzema le Bratuškova s svojo stranko

Aleš Kocjan
22.11.2018 11:34

Na jutranjem sestanku koalicije je bilo burno, premiera Marjana Šarca naj bi med drugim ujezilo dejstvo, da se sestanka ni udeležila Alenka Bratušek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Šarec naj bi stranki nekdanje premierke naložil razmislek o njihovem položaju v vladi.
Andrej Petelinsek

Koalicija danes zjutraj pred sejo vlade ni uspela uskladiti novele zakona o izvrševanju proračuna za prihodnje leto, ki ga mora parlament potrditi do novega leta, da ne pride do resnih zapletov pri izvrševanju proračuna. V Stranki Alenke Bratušek so napovedali, da predloga zaradi regresa upokojencev ne bodo podprli, ker zahtevajo višji regres za upokojence. Po seji vlade je pred novinarje stopil premier Marjan Šarec in povedal, da je zakon o izvrševanju proračuna tehnični dokument, ki omogoča izvrševanje proračuna, "čaka nas pa še veliko napora, glede na to, da smo bili opozorjeni, da moramo izvesti tudi strukturni napor". "To pomeni, da denarja ni na pretek. Moje mnenje je, da je dobro, da ljudem omogočimo človeka vredno življenje. Kar tudi moramo storiti, ampak treba bo uvesti tudi strukturne ukrepe," je dejal predsednik vlade. Vlada je sicer predvidela v zakonu o izvrševanju proračuna 140 milijonov evrov za regres, po izračunih SAB pa bi bilo treba upokojencem nameniti 178 milijonov, da bi bil regres skladen z zavezami iz koalicijske pogodbe. In po seji vlade je na twitterju vlada sporočila, da je bil "potrjen predlog novele zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2018 in 2019, ki ureja tudi povprečnino in letni dodatek za upokojence".
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1065569469337088000{/twitter}
Bratuškova ni prišla srebat vroče juhe, ki jo je skuhala
Po naših informacijah naj bi bilo na jutranjem sestanku koalicije, še pres srečanjem celotne vladne ekipe, precej glasno. Med drugim zato, ker se srečanja vladne koalicijske peterice ni udeležila Alenka Bratušek, ki je na sestanek poslala vodjo svojih poslancev Mašo Kociper in generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča. Kot poroča STA, naj bi premier Šarec predstavnikom SAB naložil, naj zakon podprejo ali pa razmislijo o položaju v vladi. Kociprova je ob odhodu s koalicijskega sestanka dejala, da njihovi ministri predloga zakona ne bodo podprli v takšni obliki, ker prinaša premalo denarja za letni dodatek upokojencem. "Kaj to pomeni za koalicijo, bo povedala koalicija. Mi smo povedali, da nimamo namena izstopiti iz koalicije, želimo pa izpolniti zavezo do naših volivcev," je dejala Kociprova.

Šarec: Vsi si prizadevamo za izboljšanje statusa upokojencev

Glede prizadevanj za upokojence je Šarec dejal, da si za izboljšanje njihovega statusa prizadevajo vsi. "Bilo je nekaj nerodnosti pri dogovorajanju med dvema partnerjema, moram pa reči, da trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, je malce pretirano. Mislim, da se moramo vse stranke v vladi zavzemati za boljše življenje. Na to ne pristajam in nemorem pristajati na takšne trditve. Mi dvigujemo transferje in izboljšujemo status upokojencev," je branil vladne pozicije Šarec.

Številne ovire do novega leta

Zavlačevanje pri sprejemanju zakona o izvrševanju proračuna lahko vladi povzroči obilo preglavic v nadaljevanju. za začetek velja omeniti, da je Evropska komisija včeraj Sloveniji sporočila svojo oceno, da obstajajo tveganja proračunske neskladnosti z evropskimi pravili v slovenskem proračunskem načrtu za prihodnje leto. Komisija zato Slovenijo poziva, naj ukrepa za uskladitev s pravili in naj ji posodobljen osnutek pošlje vsaj en mesec pred načrtovanim sprejetjem rebalansa, ki bo predvidoma sprejet v začetku prihodnjega leta. Toda še do novega leta mora biti v državnem zboru potrjen zgoraj omenjeni zakon o izvrševanju proračuna. Tega za zdaj očitno ne podpira koalicijska SAB, pomisleke imajo tudi v zunajvladni partnerici Levici, saj osnutek proračuna ne predvideva usklajevanja nekaterih socialnih transferjev v letu 2019, hkrati pa predvideva nakup 38 oklepnih štirikolesnikov za Slovensko vojsko. To nakazuje, da bo manjšinska vlada Marjana Šarca s težavo pridobila tudi podporo Levice za zakon o izvrševanju prorčuna. Če ta ne bo v državnem zboru potrjen do 31. decembra, lahko v začetku leta nastopijo težave, saj bo za določene ukrepe potreben interventni zakon. Do potrditve v parlamentu pa lahko vladi prekriža načrte še drugi dom parlamenta, državni svet z morebitnim vetom na zakon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta