Šarec zaradi hrvaškega prisluškovanja ne bo sklical sveta za nacionalno varnost, "ni potrebe"

Uroš Esih Uroš Esih
05.04.2019 16:32

Svet za nacionalno varnost se v času vlade Marjana Šarca še ni sestal, precej bolj dejaven pa je sekretariat sveta, ki ga vodi Damir Črnčec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nazadnje je SNAV sklical bivši predsednik vlade Miro Cerar leta 2017, ko so se seznanili z aktualno oceno ogroženosti Slovenije zaradi mednarodnega terorizma in obravnavali predlog sprememb zakona o tujcih.
Robert Balen

"Ne bom konkreten, ker gre za sistem nacionalne varnosti in obveščevalne službe in ni modro preveč govoriti, a moram povedati, da je bil na seji vlade prisoten direktor Sove, ki je razložil situacijo širše na Balkanu kot tudi v zadevi. Kar smo slišali, je zaskrbljujoče."
Tako dramatično je včeraj po seji vlade govoril predsednik vlade Marjan Šarec. Direktor Sove Rajko Kozmelj je namreč vladi na zaprtem delu seje poročal o dejstvih in okoliščinah razkritja bosanskih in slovenskih medijev, da za arbitražnimi prisluhi med bivšim slovenskim sodnikom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in bivšo slovensko agentko pri istem sodišču Simono Drenik stoji hrvaška obveščevalna služba (SOA).
Šarec je, ne da bi bil predstavil nova, javnosti do sedaj še neznana dejstva, posredno priznal, da je za dvojcem Sekolec-Drenik uspešno vohunila hrvaška obveščevalna služba SOA: "Skrbi nas, če je to način delovanja v EU. Zato nas tisto, kar smo danes izvedeli, ni navdalo z optimizmom, kar se tiče sosedskih odnosov."
Ker gre za zelo občutljivo nacionalnovarnostno vprašanje, smo v kabinet predsednika vlade poslali vprašanje, ali namerava predsednik vlade sklicati svet za nacionalno varnost (SNAV) na aktualno temo bosanskih dokazov o nedovoljenem hrvaškem snemanju pogovora Drenik-Sekolec. "Svet za nacionalno varnost (SNAV) je svetovalno telo vladi, ki zaseda po potrebi. Aktualne teme so redno obravnavane na drugih vladnih telesih in na sejah vlade. V tem trenutku ni potrebe, da bi se sestajal še svet za nacionalno varnost," so nam odgovorili iz kabineta predsednika vlade. V kabinetu so ob tem še napovedali spremembo odloka o SNAV, s katerim se bo dopolnila sestava sveta za nacionalno varnost in sekretariata sveta za nacionalno varnost.
SNAV v dobrega pol leta aktualne vlade še ni bil operativen, v kabinetu pa dodajajo, da bo sklican, ko bo nastopila potreba ali bo takšna presoja predsednika vlade. A na vladi glede varnostnih vprašanj ne sedijo križem rok. Redno namreč delujeta obe podporni telesi SNAV. "Sklicano je bilo 5. sej sekretariata SNAV (SSNAV), na tedenski ravni pa deluje operativna skupina sekretariata sveta za nacionalno varnost," so izpostavili v kabinetu predsednika vlade. SSNAV vodi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost, Damir Črnčec.
Slovenska varnostna stroka pravzaprav že od začetka ne dvomi o tem, da je arbitražno prisluškovalno afero zakuhala Hrvaška. Andrej Rupnik, direktor Sove med letoma 2007 in 2010, nam je na vprašanje, kaj pravzaprav novega je v arbitražno prisluškovalno afero prineslo bosansko razkritje prejšnji teden, odgovoril, da ne vidi nič kaj novega, glede na to, da vse stoji na tem, kar so pisali bosanski mediji, ki so komentirali agresivno delovanje hrvaške obveščevalne službe SOA na bosanskem ozemlju
Bodo pa bosanska razkritja v arbitražno-prisluškovalni aferi zanimala parlamentarce. Predsednik komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin (NSi) je na pobudo poslanca SD Matjaža Nemca predlagal razširitev seje komisije, ki bo prihodnjo sredo, s poročilom o prisluškovanju tujih obveščevalnih služb slovenskemu sodniku in agentki pri arbitražnem sodišču v letu 2015.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta