SDS in Levica bi spremenili pokojninski zakon

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
06.02.2020 18:43

Levica je vložila še dopolnilo, po katerem bi se uredil status vseh, ki so se prostovoljno vključili v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, tudi tistih po 31. decembru 2012.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot pravi MIha Kordiš, se dopilnilo, ki so ga vložili, nanaša pretežno na delavce, ki so zaradi stečajev podjetij pristali na zavodu za zaposlovanje. Foto. Robert Balen
Robert Balen

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je preložil razpravo o dopolnitvi pokojninskega zakona, ki jo je vložila v parlamentarni postopek SDS. Počakali bodo na mnenje ekonomsko socialnega sveta. SDS predlaga, da bi izenačili pravice tistih, ki so v obdobju do konca leta 2012 čas vojaščine in študija dokupili kot pokojninsko dobo, s tistimi, ki se jim je doba prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje priznala kot pokojninska doba brez dokupa. Z novelo pokojninskega zakona je državni zbor leta 2017 že določil, da se doba prostovoljnega obveznega pokojninskega zavarovanja pred 31. decembrom 2012 šteje kot pokojninska doba brez dokupa. Ta rešitev pa ne veljala za tiste zavarovance, ki so pokojninsko dobo v istem obdobju dokupili. Vlada temu nasprotuje, saj meni, da zavarovanci, ki so prostovoljno plačevali prispevke in tisti, ki so jih dokupili, niso v istem položaju.

S tako pridobljeno pokojninsko dobo prej upokojijo, vendar z nižjo pokojnino

Levica pa je vložila še dopolnilo, po katerem bi se uredil status vseh, ki so se prostovoljno vključili v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, tudi tistih po 31. decembru 2012. Gre pretežno za delavce, ki so zaradi stečajev podjetij pristali na zavodu za zaposlovanje, kjer so določeno obdobje prejemali nadomestilo za brezposelnost, po preteku tega obdobja pa so si prispevke za pokojninsko zavarovanje plačevali sami, a se jim ta pokojninska doba ne šteje kot doba brez dokupa, je pojasnil Miha Kordiš iz Levice. To pa pomeni, da se sicer lahko s tako pridobljeno pokojninsko dobo prej upokojijo, vendar z nižjo pokojnino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta