Sestavljanje koalicije: Janša pravi, da težave vidijo podobno

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
13.02.2020 19:08

Drugi krog pogovorov med SDS, NSi, Desusom in SMC o oblikovanju nove vlade teče naprej, politične stranke različno zgovorne in razpoložene. Prerivanje za vodenje DZ se nadaljuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša vztraja, da so predsedniki strank ministri v vladi. Če bo ta nastala. 
Robert Balen

Janez Janša, prvak SDS, nadaljuje drugi krog pogovorov o sestavi vlade, potem ko je odstopil Marjan Šarec. Po njegovih besedah so že pri vsebini. Seštevek prioritet potencialnih partneric kaže, da težave vidijo zelo podobno, je ocenil. Dodal je, da je možno sestaviti večinsko koalicijo, ki bo normalno reševala tekoče težave in nadoknadila še kakšne zamude. Na prvi pogled Janša ocenjuje, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni in se bo treba osredotočiti na prioritete ter delati na tem, da bo v prihodnosti več denarja, s katerim bodo zadostili tudi tistim predlogom, ki jih zagotovo v naslednjih dveh letih ne bo možno financirati.
Vse se razvija, tako Janša, kot se običajno "v fazi sestavljanja ali pa poskusa sestave vlade". Je pa ta faza tudi tista, "ki dejansko odloči, ali je večinsko koalicijo možno sestaviti", je povedal prvak SDS. Pojasnil je še, da so se doslej zvrstili trije sestanki prvakov omenjenih strank: "Vmes je bilo še veliko dela strokovnih timov na vseh straneh." Ni pa želel govoriti o časovnici, kdaj bi bil lahko dogovor sklenjen: "Usklajevanje vsebin bo trajalo še nekaj časa." Ponovil je, da je SDS sicer pripravljena na volitve.

Pivčeva (še) ne vidi premika

Nasprotno od Janše je predsednica Desusa Aleksandra Pivec nekoliko presenetljivo novinarjem pojasnila, da so še vedno na osnovni točki, pri prvem formalnem sestanku. Poslali so programska izhodišča in jih finančno ovrednotili, je dejala, po tem pa se "ni zgodilo čisto nič in ne vem, kaj se dogaja". Kot je sicer že dejal vodja poslancev Desusa Franc Jurša, bi se z Janšo lahko zataknilo pri ideoloških temah. A kot je slišati, naj bi bila poslanska skupina vendarle enotna za sestavo te koalicije. Iz Desusa je bilo danes slišati tudi, da se "fantje še vedno predvsem prerivajo, kdo bo predsednik državnega zbora", v teh igrah pa da njih ni.

Počivalšek poziva Kramarja in Bandellija

Kljub opozorilom nekaterih vidnejših članov, kaj je Janša stranki počel in za kaj so se zavezali pred volitvami, naj bi bila poslanska skupina SMC še vedno razmeroma enotna. Kot je slišati, naj bi predsednik SMC Zdravko Počivalšek Janši zagotavljal podporo vsaj devetih poslancev, nekateri glasovi iz stranke pa pravijo, da bi lahko umanjkal še kakšen. Je pa Alenka Bratušek, ki v pogovorih z Janšo ne sodeluje, danes razkrila, da sta jo poslanca Marko Bandelli in Franc Kramar seznanila, da ju je Počivalšek pozval, naj SAB pristopi k novi desnosredinski koaliciji. Oba poslanca sta zavrnila namige o prestopu, čeprav informacije glede Kramarja, da naj bi bili dogovori z Desusom že daleč, še vedno močno krožijo. In da se še vedno predvsem čaka na primeren trenutek za objavo tega prestopa. Na vprašanje, ali bi kot poslanec glasoval proti Janševi vladi, če bi do tega prišlo, pa je Bandelli odgovoril: "Ne vem, če bi glasoval proti. Verjetno bi glasoval za to, da nastane. Res je, da si vsi želijo novih volitev, a še bolj res je, da si jih nihče ne želi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta