Sestavljanje nove koalicije: Desus zaostruje pogoje

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
18.02.2020 18:55

Predsednica upokojenske stranke je vnovič poslala jasno sporočilo, da od kadrovskih in vsebinskih zahtev v pogovorih za Janševo vlado ne bodo odstopali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica Desusa Aleksandra Pivec
Robert Balen

Predsednica Desusa Aleksandra Pivec, je povedala, da od SDS še niso prejeli odgovora na njihove vsebinske zahteve, težke kar dve milijardi evrov. Kot je razkrila, vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša v primeru, da od SDS ne bodo prejeli odgovora na programske prioritete prihodnji teden na posvetu pri predsedniku države Borutu Pahorju ne bo dal pozitivnega signala za vstop v Janševo vlado.

Desus jasno o kadrovskih zahtevah

Vnovič so pri Pivčevi pregledali vsebinske prioritete in jih razvrstili tako, kot jih bodo po pomembnosti pogojevali v pogajanjih v bodoče, je pojasnila predsednica, vedoč, da vse najbrž ne bodo izvedljive. Na prvo mesto tako uvrščajo odpravo krivic, ki so nastale v obdobju varčevanja, zatem sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi skupaj z zdravstveno reformo, vključno z vprašanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot tretje navajajo skrajšanje obdobja za zvišanje odmernega odstotka za pokojnine s šestih let na štiri.
O kadrih v novi vladi še niso govorili, je pojasnila Pivčeva, ki je sicer dejala tudi, da je stranka kadrovske zahteve "razgrnila že na prvem sestanku s SDS," pri čemer vztrajajo. Kot je jasno, si želijo ohraniti vodenje kmetijskega ministrstva. Poleg tega imajo ambicije še na ministrstvu za zdravje ali ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poleg tega so predlagali še ustanovitev urada za demografska vprašanja, ta bi koordiniral vse resorje in skrbel za izvedbo vsebin, ki jih stranka izpostavlja kot prioritete. Dokler ne bo odgovorov Janše, pa sicer ni potrebe po sklicu organov stranke, je pojasnila Aleksandra Pivec.

Brane Golubović, LMŠ: "S strankami, ki počasi posegajo v polje skrajne desnice, naš liberalni blok ne more sodelovati." 
Robert Balen

Vse manj časa za povezovanje SMC z LMŠ

Bodo pa danes popoldne zasedali člani sveta SMC, po ponedeljkovem izvršnem odboru se bodo zopet posvetili aktualni politični situaciji. Šef stranke Zdravko Počivalšek v ponedeljek ni želel razkrivati ničesar drugega kot vsebinske prioritete stranke, pri čemer je navedel starostno oskrbo, stanovanja, čakalne dobe, javno zdravstvo in manj birokratskih ovir v gospodarstvu. In dokler se SMC na eni strani pogaja s SDS, na drugi strani ostaja vedno manj časa, da bi se Počivalšek utegnil z LMŠ dogovoriti o skupnem nastopu na volitvah. S tem sporočilom se je včeraj oglasil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. "S strankami, ki počasi posegajo v polje skrajne desnice, naš liberalni blok ne more sodelovati," je prepričan, ko pravi, da če SMC meni, da je sodelovanje s SDS realno, potem skupna lista SMC in LMŠ ni mogoča. "Naš cilj je bil jasen: skupni nastop in zmaga na volitvah in po njih oblikovanje vlade brez SDS. Drugi cilj je bil združitev strank. Ta dva cilja sta še na mizi, ampak ko se vodstvo SMC pogaja o vstopu v vlado Janeza Janše, ostaja vedno manj časa, da se pogovorimo o skupnem nastopu na volitvah," je včeraj povedal Golubović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta