Vlada med prvim predsedovanjem STA zagotovila 375 tisoč evrov dodatnih sredstev, letos bo agencija očitno ostala brez vsega

Matej Simič Matej Simič
25.05.2021 06:00
Vlada za poročanje med predsedovanjem Svetu EU ne namerava finančno podpreti medijev. Kako so se na poročanje o predsedovanju svojih držav pripravile hrvaška, nemška in portugalska tiskovna agencija?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Slovenija bo čez dober mesec drugič v zgodovini kot predsedujoča Svetu Evropske unije stopila na evropski oder. Na polletno predsedovanje se ne pripravlja le državna administracija, ampak tudi mediji, ki bodo z informiranjem pripomogli k uresničevanju ciljev slovenskega predsedovanja.

Pomembno vlogo pri informiranju evropske javnosti bo imela Slovenska tiskovna agencija (STA), ki že več kot 140 dni od vlade ni prejela nadomestila za opravljanje javne službe.

STA je že v letu 2019 oblikovala predlog nabora storitev, ki bi zagotavljale boljšo medijsko pokritost predsedovanja, so pri STA pojasnili za Večer: "Ta nabor smo tudi cenovno ovrednotili na približno 120 tisoč evrov." O tem so na uradu vlade za komuniciranje (Ukom) in v kabinetu takratnega premiera Marjana Šarca potekali pogovori, ki so ob menjavi vlade zamrli, so zapisali v odgovoru. "Vlada pod vodstvom Šarca je pokazala zanimanje in zavedanje, da je STA v takšnih nacionalnih projektih pomemben partner zaradi poznavanja vsebin, preteklih izkušenj iz prvega predsedovanja in dosega," so zapisali.

Robert Balen

Kot so nam še pojasnili, so od vlade v prvi polovici leta 2008, ko je Slovenija prvič predsedovala Svetu EU, za svoje storitve prejeli 375 tisoč evrov. "STA je tedaj še vedno imela posebno uredništvo za evropske zadeve, ki se je za čas predsedovanja dodatno okrepilo s kadri iz drugih redakcij," so pojasnili. V živo so, denimo, spremljali tedanjega premierja Janeza Janšo na obiskih v tujini, posebno pozornost namenili vrhu EU-ZDA, ki je potekalo v Sloveniji, o dogajanju v Bruslju sta poročali dve dopisnici.

Na Ukomu so na vprašanji, ali potekajo med vladno administracijo in slovenskimi mediji dogovori glede medijskega pokrivanja slovenskega predsedovanja Svetu EU in ali bo STA podobno kot leta 2008 prejela za to namenjena sredstva, odgovorili, da se vlada "ne vmešava v uredniško politiko RTV ali STA". Na zunanjem ministrstvu pa so pojasnili, da se z nobeno medijsko hišo ne dogovarjajo o medijski pokritosti dogodkov, ki se bodo odvili med predsedovanjem. 

Na STA so znotraj novega finančnega okvirja in oteženih odnosov z vlado pripravili nov projekt spremljanja slovenskega predsedovanja, so pojasnili. Ta ne bo zajemal vseh storitev, ki jih agencija sicer ponuja. "Zagotavljal bo spremljanje in pripravo ključnih vsebin v slovenskem in angleškem jeziku," so zapisali.

"STA bomo v času slovenskega predsedovanja zagotovo veliko citirali"

Slovenija bo štafetno palico predsedovanja prevzela od trenutno predsedujoče Portugalske, pred njo pa sta Svet EU vodili Nemčija in Hrvaška.

Portugalska tiskovna agencija Lusa se na naša vprašanja ni odzvala. Na slovenski tiskovni agenciji pa so pojasnili, da je Lusa na podlagi pogodbe med državo Portugalsko in agencijo za poročanje o predsedovanju vzpostavila angleški novičarski servis. Dostop do tam objavljenih novic so brezplačno ponudili tudi STA.

Sašo Bizjak

Na hrvaški tiskovni agenciji Hina so za Večer dejali, da je njihovo ministrstvo za kulturo odobrilo prošnjo Hine za financiranje dodatnih stroškov, ki bi nastali pri poročanju o predsedovanju Svetu EU, denimo stroški potovanj, nastanitve in opreme. A ker je Hrvaška vajeti EU prevzela v začetku prejšnjega leta, je njeno predsedovanje zaznamoval začetek globalne pandemije koronavirusa. Predsedovanje se je zato preselilo na splet, večjih stroškov s potovanji tako ni bilo, Hina pa je posledično ostala tudi brez vladnih sredstev, so pojasnili na agenciji.

Kot so še zapisali, je hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve objavilo javni razpis za fotografsko in video poročanje o hrvaškem predsedovanju, na katerem je zmagala hrvaška agencija Pixell. Hrvaška vlada je pred predsedovanjem vse vodilne medije na Hrvaškem, vključno s Hino, seznanila z organizacijskimi in tehničnimi pogoji za spremljanje pomembnih dogodkov, povezanih s predsedovanjem, so še pojasnili.

Pri Hini se pri poročanju o zunanjepolitičnih dogodkih sklicujejo na svetovne tiskovne agencije, nacionalne evropske agencije so v drugem planu. "Izjema so nacionalne agencije iz regije, zlasti STA, ki jih bomo zagotovo veliko citirali v času slovenskega predsedovanja EU," so zapisali v odgovoru. 

Novice nemške agencije o predsedovanju je poobjavljalo približno 70 tiskovnih agencij

Finančni model ene večjih evropskih tiskovnih agencij, nemške DPA, se razlikuje od modela, po katerem se financira STA. "Naročniki storitev DPA so mediji, podjetja in državne institucije. Vsi kupujejo storitve po tržni ceni. DPA ne prejema državnih subvencij ali drugih nadomestil za opravljeno delo," so zapisali za Večer, medtem ko je delovanje slovenske STA v veliki meri odvisno od z zakonom določenim financiranjem s strani vlade.

Način financiranja nemške agencije je razlog, zakaj pri DPA v času predsedovanja Svetu EU z nemško vlado niso sklenili dogovora ali pogodbe o medijskem pokrivanju dogodkov. "Poročanje o predsedovanju je bilo del splošnega novičarskega programa agencije," so pojasnili pri DPA.

V nemškem in angleškem jeziku so v povprečju dnevno objavili dve novici o dogodkih, povezanih s predsedovanjem, so zapisali. Ob pomembnejših dogodkih, denimo razpravah o podnebnih ciljih do leta 2030 ali sprejemanju finančnih načrtov, je število objav naraslo na od pet do deset, so pojasnili. Njihove novice – tudi o predsedovanju Svetu EU – je poobjavljalo približno 70 tiskovnih agencij po vsem svetu, s katerimi ima DPA sklenjene pogodbe ali dogovore o izmenjavi novic, so še dejali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.