Si znate sami izračunati plačo?

Jelka Zupanič
23.11.2018 04:22

Plačilnega lista ob izplačilu plače pogosto sploh ne pogledamo, četudi bi le s tem pogledali delodajalcem pod prste, kako nam obračunajo plače. Po izkušnjah iz ZSSS najpogosteje napačno obračunajo letni dopust, praznike in bolniške.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Plača je za večino delavcev edini dohodek, ki si ga lahko z delom zaslužijo. Druge možnosti, da bi prišli do denarja, nimajo. Pa vendar številne ob plači zanima le, koliko evrov so dobili na transakcijski račun. Preverijo skratka, ali je plača prišla. Ta mesec je bila šele v ponedeljek, ker je zadnji zakonsko predpisani dan za izplačilo plače, 18. dan v mesecu, padel na nedeljo in morajo takrat plačo po zakonu delodajalci izplačati najkasneje (lahko pa bi jo prej) prvi naslednji delovni dan. Plačilnih listov, ki jih podjetja zaposlenim vse pogosteje pošiljajo kar na njihov elektronski naslov, številni delavci tudi niti pogledajo ne. Vsaj ne, dokler se kaj ne zaplete.

V praksi se izkaže, da so plačilni listi velikokrat nepregledni in pomanjkljivo napisani.
Fotografija Vestnik

Plačilni list je verodostojna listina

Takrat delavec spozna, da lahko le s tem istim plačilnim listom zahteva pravico pred sodiščem. Plačilni list oziroma pisni obračun plače je namreč verodostojna listina, ki odpira vrata do sodne izvršbe. Težo plačilnih listov poznajo tudi sindikalni pravniki, saj delodajalci napišejo precej dokazano nepravilno obračunanih plač.

Presenetljivo, a delavci se v plačilni list ne poglobijo

Da bi delavci vedeli, kako so jim delodajalci izračunali plačo, so jim slednji dolžni do konca istega delovnega dne, ko so dobili plačo, izročiti (danes bi rekli poslati po elektronski pošti) tudi plačilni list. Na njem morajo biti vsi v zakonu predpisani podatki – z imenom delavca in delodajalca vred. Andreji Poje, izvršni sekretarki v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), se zdi zelo pomembno, da ljudje preverijo, ali so jim plačo izračunali pravilno. Že nekaj let na obiskanih seminarjih predava o tem, saj znanje koristi in ljudje res pogosto sprašujejo, kaj z njihovo plačo ni v redu. Vsakič znova pa presenečeno opaža, da se ljudje v plačilno listo ne poglobijo. "Ne vzamejo si časa, da bi preverili, ali so jim plačo obračunali pravilno," zatrjuje Pojetova. Vendar takoj prizna, da je zaradi velikih razlik pri obračunavanju plač v zasebnem sektorju in tudi zaradi nepreglednosti sistema to zelo težko. Ljudje morajo biti prej poučeni. Pojetova bi začela o izračunu plač poučevati že učence v šolah, saj mlade ta tema zmeraj zelo pritegne.

Andreja Poje (ZSSS): "Naš sistem plač temelji na bruto znesku, a se lažje poistovetimo z neto plačo, ker dobimo toliko tudi v žep"
Robert Balen

Najpogostejši napaki pri plačilu dopusta in praznikov

A v praksi se izkaže, da so plačilni listi velikokrat nepregledni in pomanjkljivo napisani. "Tako na njih ne piše, koliko ur je delal delavec v posameznih pogojih, niti kakšen odstotek dodatka mu pripada za delo v teh pogojih. Pogosto ne piše, koliko ur nedeljskega dela je delavec imel in kakšen dodatek mu zanj pripada. Ker so zato plačilni listi netransparentni, je veliko težje pregledati, ali je plača obračunana pravilno," prizna Pojetova. Toda od leta 2013 so plačilni listi pomembni. So ključ do izvršbe. Zelo pogosto delodajalci napačno obračunavajo tudi nadomestila. Denimo za letni dopust in praznik. Zakon predpisuje, da bi morali dobiti za dopust nadomestilo plače v višini povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev. "Plača za polni delovni čas pa vsebuje vse, razen nadur," opozarja Pojetova. "Torej lahko, razen, če je bil kdo v tem času veliko na bolniški, vzamemo zadnje tri plače, izračunamo izplačano bruto plačo brez nadur in ugotovimo povprečje. To povprečje je osnova za izračun urne postavke za nadomestilo. Ta urna postavka mora biti torej višja od ure rednega dela, ker se upošteva mesečna plača za polni delovni čas. Opažam, da je to pri obračunavanju plač najpogostejša napaka," pravi Pojetova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta