Simon Kardum: Minister Prešiček mora oditi, za konkretna ravnanja ni izgovorov

Kristina Božič
25.01.2019 16:09

Nekdanji uslužbenec kulturnega ministrstva in sedanji direktor centra urbane kulture Kino Šiška o sistemskih problemih, ki doprinašajo k nefunkcionalnosti kulturnega ministrstva, zakaj mora Dejan Prešiček oditi in kaj so naloge za naprej ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simon Kardum
Robert Balen

Do leta 2005 ste delali na ministrstvu za kulturo. Kje in kdaj so šle stvari narobe?
"Osem let sem delal kariero uradnika, da. Zapletlo se je sistemsko, s spremembami zakonodaje. Na to se pozablja, a tedaj sem opozoril, da bo to imelo posledice na uradniški sistem – v celotnem javnem sektorju. Posebej občutljivi so državni organi z državnimi uradniki, ki so po definiciji v službi javnosti. Ti morajo delovati profesionalno, korektno, pregledno in strokovno. Oni so tisti, ki morajo v primeru politične nestabilnosti ohranjati vsaj videz stabilnost delovanja države. Zato so tam. Ljudje napačno mislijo, da so uradniki tisti, ki jih bodo onemogočili – res je ravno obratno: uradniki so naš servis; tisti, ki ščitijo naš skupni, javni interes. Tudi ko pride do nestabilnih ali celo pogromaških političnih situacij."
To zavedanje je obstajalo med uradniki?
"Seveda. Zato sem tudi odšel z ministrstva, saj je šlo za nedopustne in nesorazmerne pritiske. Opozoril sem, da se bo strah zalezel v kosti uradništva. Z nastopom prve vlade, ki jo je vodila SDS, se je spremenil zakon o javnih uslužbencih, sprejel se je kodeks javnih uslužbencev, v zakon o vladi pa so vključili določbe o novih, lojalnih – kompatibilnih ljudeh, ki jih lahko minister pripelje s seboj ter postavi kot svoje zaupnike in svetovalce. S tem je nastala vmesna kasta, ki ni ne politična ne profesionalno uradniška. Njihov kabinetni odnos do ostalega kariernega uradništva ni jasen, lahko pa so in tudi so ustvarjali posebno obliko pritiskov, za katere je minister vedel ali pa tudi ne. V tem kontekstu nam tudi manjka širša razlaga 74 prijav mobinga v letu 2017 na ministrstvu za kulturo pod Tonetom Peršakom. Uradne prijave so bile na koncu le tri in ne vemo, kako so se iztekle. Kar na pamet ne smemo vleči povezav. Dejstvo je, da je sedanji minister naletel na situacijo, ki se je kopičila leta in leta. Hkrati je prav kulturno ministrstvo rekorder pri menjavi ministrov. To pomeni vnaprejšnjo nestabilnost, tudi za zaposlene, ki jih je potrebno razumeti. Prijave mobinga je potrebno obravnavati resno in preiskati jih morajo pristojni organi, na ministrstvu deluje sindikat, ki lahko spregovori v imenu delavcev, ki si ne upajo v javnost ali pričati. Se pa te stvari ne razrešijo čez noč."

Dejan Prešiček
Andrej Petelinsek
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta