Simonović: Gripa letos zagotovo bo. Kako nevarna pa je flurona?

Vida Božičko Vida Božičko
05.01.2022 06:00

Število okužb s koronavirusom strmo narašča, beležimo pa tudi prve okužbe z virusom gripe. V tujini so zaznali že nekaj hkratnih okužb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi zoper flurono je cepljenje najboljša zaščita - tako cepljenje proti covidu kot proti gripi. 

Andrej Petelinšek

Število na novo okuženih s koronavirusom je spet v porastu. V ponedeljek je bil delež pozitivnih izvidov 45,3-odstoten, to je največ od 22. novembra lani. Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom prej povišalo za 1839.

Kljub dnevni rasti števila okuženih strokovna skupina še ne predlaga novih zaostritev. "Nekako smo predvideli, da bi bilo zaostrovanje potrebno, ko bi prišli čez mejo dvesto bolnikov v intenzivnih enotah," pravi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Po njenih besedah ocene kažejo, da je pri okužbi z omikronom tistih, ki potrebujejo hospitalizacijo, za približno tretjino manj kot tistih, ki so bili okuženi z različico delta. "To pa predvsem zato, ker naj bi se različica omikron bolje razmnoževala v zgornjih dihalnih poteh in nekoliko slabše v spodnjih. Spodnja dihala pa so tista, ki vodijo pozneje v pljučnico, dihalno odpoved in potrebo po bolnišničnem zdravljenju," je povedala.

Najprej v Izraelu, zdaj tudi na Hrvaškem

A po napovedih bo v prihodnjih tednih zbolel dobršen del populacije. Hkrati pa se zdaj tudi pri nas že pojavljajo prvi oboleli za gripo. Tudi to, da posameznik zboli za obema boleznima hkrati, tako ni izključeno.

Pred dnevi so prvi tak primer zaznali v Izraelu. Tako imenovana flurona, torej hkratna okužba s koronavirusom in virusom gripe, je prizadela nosečnico, a na srečo hujšega poteka pri njej, vsaj za zdaj, ni. Okužena ni cepljena niti proti gripi niti proti covidu. Izraelski virologi opozarjajo, da ta primer zagotovo ni prva hkratna okužba z omenjenima virusoma. Prepričani so, da je bilo bolnikov s flurono že več, a jih pač niso testirali na oba virusa.

Zoran Simonovič: "Letos so vrtci in šole odprti, tako da bo sezona gripe verjetno takšna kot pred pojavom covida."

Andrej Petelinšek

Včeraj so prvi primer flurone zaznali tudi na Hrvaškem. Bolnica v Zagrebu ima hkrati s covidom tudi gripo tipa A. Hrvaški strokovnjaki so že poudarili, da tisti, ki so cepljeni proti gripi, ne bodo zboleli zaradi flurone, ker je podtip virusa H3N2 v sezonskem cepivu proti gripi. "Glede na to, da imamo multipleksne PCR-teste za okužbo z novim koronavirusom, ki so hkrati občutljivi tudi za virus gripe, je možno, da odkrijemo oba virusa, kar se je prvič zgodilo pri testiranju mlajše bolnice. Zdaj izvajamo tipizacijski test, ki ga bomo nato poslali na Hrvaški zavod za javno zdravje, ki je referenčni center za respiratorne bolezni," je pojasnila vodja oddelka za klinično mikrobiologijo na zavodu dr. Andrije Štamparja Jasmina Vraneš.

Hkrati izvesti test na covid in gripo

Kaj pa pri nas? Uradno potrjenega primera flurone za zdaj ni, a to po besedah epidemiologa Zorana Simonovića ne pomeni, da dejansko ne obstaja. "Ne moremo je odkriti drugače, kot da posameznika hkrati testiramo na covid in gripo. Če se zdravnik tako odloči, se lahko hkrati preverijo še kakšne druge okužbe dihal, a to se dela izjemoma," razlaga. Sezona gripe se je sicer pri nas že začela, še pravi, saj so prejšnji teden že zaznali nekaj obolelih. "Gripa letos tako zagotovo bo. Tudi lani je bila, ni povsem izginila, vendar je ni bilo veliko, saj se je tudi omejeno širila zaradi vseh takrat veljavnih ukrepov. Letos so vrtci in šole odprti, tako da bo sezona gripe verjetno takšna kot pred pojavom covida," še razmišlja.

Glavna zaščita tako pred gripo kot pred covidom je po mnenju Simonovića cepljenje. Edino tako lahko tudi najbolj učinkovito preprečimo hkratno okužbo, o kateri pa še ne vemo, ali prinaša tudi težji potek. "O poteku hkratne okužbe za zdaj nimamo podatkov. Vse, kar vemo, temelji na teh posamičnih primerih iz tujine, kar pa ne more potrjevati značilnosti za splošno populacijo. Imamo premalo podatkov, da bi lahko govorili o kliničnem poteku hkratne okužbe," doda.

A evropski in drugi tuji strokovnjaki so že pred časom začeli svariti pred možnostjo dvojne okužbe, z novim koronavirusom in z virusom gripe, še posebno pri otrocih, kar bi lahko vodilo v bistveno težji potek bolezni. Poleg tega so dosedanje raziskave pokazale, da so dvojne okužbe v primeru covida-19 pogoste. V neki ameriški študiji so pri kar 43 odstotkih covidnih bolnikov potrdili še kakšno drugo okužbo. Temu sta večinoma sledila težji potek bolezni in večje tveganje za smrt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta