Sindikalisti in delavci na ulice 5. decembra

DR
21.11.2018 18:35

Sindikalno vrenje ne pojenja, glavna zahteva na protestih - ne stavki - bodo višje plače za vse zaposlene v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikati iz zasebnega in javnega sektorja bodo tokrat stopili skupaj.

Svobodni sindikati in sindikat Pergam bodo 5. decembra organizirali protestni shod za višje plače, ki ne sledijo gospodarski rasti. Glavna zahteva sindikatov bodo višje plače za vse zaposlene v Sloveniji. Kot je dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Lidija Jerkič, med članstvom že nekaj časa opažajo nezadovoljstvo s plačami. "Poleg tega socialni dialog v okviru kolektivnih pogajanj ne poteka zadovoljivo," je dodala. Zahteve po dvigu plač se spričo nezadovoljivega sledenja plač visoki gospodarski rasti krepijo že dlje časa, dno pa je sodu po njenih besedah izbilo zadnje dogajanje na seji Ekonomsko-socialnega sveta, povezano s sprejemanjem novele zakona o minimalni plači, ko so delodajalci v zameno za 30 evrov zvišanja minimalne plače na kocko postavili tako tripartitni socialni dialog na državni ravni kot tudi dogovarjanje za kolektivne pogodbe dejavnosti. Delodajalci grozijo z odpovedmi kolektivnih pogodb, je dejala, zato jim je treba zelo jasno povedati, da tega "ne bomo požrli kar tako". Shod bo ob 11. uri pred sedežem Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani. Predsednik Pergama Jakob Počivavšek komentira, da si "vsi delavci v Sloveniji zaslužijo višje plače in v teh prizadevanjih delavci v javnem sektorju podpirajo delavce v zasebnem sektorju in obratno".
Protesta se bodo tako udeležili tudi člani sindikatov iz javnega sektorja. Predlog novele zakona o minimalni plači so pred 14 dnevi ob podpori poslancev koalicije v parlamentarni postopek vložili poslanci Levice. A delodajalci mu nasprotujejo, zato na zadnji seji Ekonomsko-socialnega sveta o njem vsebinsko niso razpravljali. "Razkorak med najnižjimi osnovnimi plačami po kolektivnih pogodbah, dejanskimi plačami in minimalno plačo se praktično iz meseca v mesec povečuje in za nas je to nesprejemljivo," pravi tudi Počivavšek. "Statistični podatki kažejo, da so se dobički podjetij v tej državi izjemno povečali, rast plač pa bistveno zaostaja za to rastjo, še zlasti v zadnjih dveh letih," pa je dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta