Sindikat delavcev trgovine: Test naj bo strošek delodajalca, testiranje vštejte v delovni čas

STA, Va
26.07.2021 14:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so se po napovedi, da (obvezni) testi po 23. avgustu ne bodo več brezplačni, oglasili, da delavec zaradi opravljanja zaposlitve ne more in ne sme biti finančno obremenjen s testiranjem na koronavirus, temveč mora strošek testa v celoti prevzeti delodajalec. Čas, porabljen za testiranje, pa je treba všteti v delovni čas, kar pomeni tudi 100-odstotno nadomestilo plače.

Tudi iz zakona o varnosti in zdravju pri delu po navedbah sindikata povsem jasno izhaja, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako pa zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj.

V sindikatu obenem pravijo, da zaupajo stroki, da je cepljenje edino učinkovito sredstvo za dolgoročno obvladovanje epidemije covida-19. Zato zagovarjajo koristnost cepljenja, "ki pa mora temeljiti na prostovoljni odločitvi". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta