Sindikat poštnih delavcev rožlja s stavko

Srečko Klapš Srečko Klapš
26.03.2024 12:31

Ker Pošta Slovenije skriva kadrovski načrt pod oznako poslovna skrivnost, iz sindikata SPD sporočajo, da bodo slabo upravljanje Pošte branili tudi s stavko, če bo potrebno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sindikatu poštnih delavcev opozarjajo, da naj bi jim delodajalec grozil zaradi domnevne "izdaje poslovne skrivnosti".
Robert Balen

"V Sindikatu poštnih delavcev (SPD) ne moremo biti tiho ob tem, da se – tako kot že vrsto let prej – razmere za delo na Pošti Slovenije ne izboljšujejo in nas dolgoletni sodelavci vztrajno zapuščajo. V SPD razumemo vse sodelavce, ki so odšli, zato smo na Pošto Slovenije poslali več predlogov za izboljšanje delovnih pogojev. A namesto konkretnih rešitev nam delodajalec odgovarja z nejasnimi napovedmi, kot sta 'je v pripravi' ali 'bomo izpeljali', brez konkretnih zavez in rokov. Si pa delodajalec vzame dovolj časa za to, da našim predstavnikom grozi zaradi domnevne 'izdaje poslovne skrivnosti'," je danes sporočil svet SPD.

Pošta Slovenije: V primeru razkritja kadrovskega načrta bi lahko nastala tržna škoda

V izjavi za javnost opozarjajo še, da so namesto reševanja konkretnih težav, zaradi katerih ljudje ne želijo več delati v Pošti Slovenije, dobili obsežno pojasnilo, zakaj so prvič v zgodovini Pošte Slovenije določene dokumente, kot je kadrovski načrt, označili za poslovno skrivnost. Vodstvo Pošte Slovenije v odgovoru sindikatom namreč pojasnjuje: "V primeru, da bi za podatek zvedela splošna javnost in zaposleni Pošte Slovenije, bi Pošti Slovenije nastala tržna škoda. Zaposlenim lahko informacija o zmanjšanju števila delavcev pomeni nemir, negotovost glede zaposlitve in s tem motnjo delovnega procesa, nadalje razlog za odhod, za katerega se delavci sicer ne bi odločili. V tem primeru običajno h konkurentom ali drugim delodajalcem odidejo zaposleni, ki so strokovno bolj usposobljeni/uspešnejši. Vse to moti delovni proces in rezultira v tržni škodi za družbo in konkurenčni prednosti drugih gospodarskih družb."

V SPD ugotavljajo, da so njihovi sodelavci preobremenjeni že dolgo. Največ težav je z zornega kota varnosti in zdravja pri delu, a kot navajajo, na žalost volje za iskanje rešitev očitno ni. Nekatere zamisli delodajalca, kot je povečanje študentskega dela, pa pomenijo vračanje idej, ki smo jih že videli v preteklosti in niso dali nobenega rezultata. 

Sindikati kljub poslovni skrivnosti ne bodo tiho

"Zato delodajalcu ponovno sporočamo. Ukrepati je potrebno takoj! Zaposleni na Pošti Slovenije imamo svoje delo radi in smo ponosni na Pošto Slovenije. Zato nam ni vseeno, kaj se na Pošti dogaja. Zaenkrat žal ne moremo podrobneje komentirati naših predlogov in praznih odzivov delodajalca nanje, a ponovno opozarjamo, da ne bomo tiho. Pošto Slovenije bomo pred slabim upravljanjem branili z vsemi razpoložljivimi sredstvi sindikalnega boja. Tudi s stavko!" Takrat bodo javnosti podrobno pojasnili njihove težave, saj za zdaj tega ne morejo, ker so skoraj vsi dokumenti dobili oznako poslovna skrivnost. 

Kot smo poročali v Večeru, naj bi poslovni in kadrovski načrt za leto 2024 predvideval za okoli 250 zaposlenih manj. Ti bi delovno razmerje v Pošti zaključili z mehkimi metodami, kot je upokojevanje ob doseženih pogojih. Z zdaj pa ni znano, če in kako bi jih nadomestili. Kadrovsko vrzel pa povečujejo še prostovoljni odhodi s Pošte Slovenije, ki so tudi posledica nezadovoljstva z delovnimi pogoji in organizacijo dela v nekaterih organizacijskih enotah.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta