Škodljivim transmaščobam je odklenkalo

Tina Recek Tina Recek
31.03.2019 18:31

V Sloveniji smo sprejeli najstrožji pravilnik o omejitvi vsebnosti transmaščob v živilih. Kršitelje čaka denarna kazen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmalu v Sloveniji ne bomo več izpostavljeni transmaščobam, ki so recimo v rogljičkih.
Saso Bizjak

Od sedmega aprila bo prepovedano tržiti živila z več kot dvema gramoma industrijsko dodanih transmaščob na 100 gramov maščob. Uvedba pravilnika o najvišji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih, ki to predpisuje, pomeni zelo pomemben korak na področju varovanja javnega zdravja. Za izhodišče pravilnika je bil uporabljen danski model. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko pravi, da smo pri nas šli še korak naprej - na Danskem omejitve namreč veljajo le za živila, ki so naprodaj potrošnikom, v Sloveniji pa tudi za živila v veleprodaji. Tako se bo bistveno tudi zmanjšala možnost, da bi manj ozaveščeni proizvajalci živil pri proizvodnji še naprej uporabljali ceneno, delno hidrogenirano maščobo. Na vprašanje, ali pravilnik prepozno prihaja v veljavo, sogovornik odgovori: "Bolje pozno kot nikoli. Ukrepa bi bili seveda veseli že pred leti, a potreben je tudi danes. Je pa v Sloveniji uveljavljen pravilnik zdaj poseben tudi v svetovnem merilu, saj je najstrožji na svetu."

Resen dejavnik tveganja

Po mnenju Urške Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo ukrep imel največji vpliv na prehransko manj ugodna živila, kot so slaščice, prigrizki, piškoti, keksi, ocvrta hrana, hitra hrana. Ker pa našteta živila pogosto vsebujejo tudi visok delež manj zaželenih hranil (nasičenih maščob, sladkorja, soli), zato ne glede na ta ukrep svetuje njihovo manj pogosto uživanje v majhnih količinah ter v kombinaciji s priporočenimi in zdravju koristnimi živili. V nadaljevanju sogovornica naniza nekatere negativne vplive transmaščob oziroma transmaščobnih kislin. Transmaščobe motijo presnovo maščob, vplivajo na razmerje med dobrim in slabim holesterolom (slabega povečujejo in dobrega znižujejo). Zaradi strukturnih lastnosti se transmaščobe veliko lažje vežejo na stene žil in so resen dejavnik tveganja za razvoj kroničnih srčno-žilnih bolezni in kapi. Tveganje je po nekaterih ocenah celo desetkrat večje kot v primeru uživanja pretežno nasičenih maščob (maščoba v mesu, maslo, kokosova maščoba). Vse več raziskav pa nakazuje tudi možnost njihovega vpliva na razvoj nekaterih vrst raka (na primer rak dojke pri ženskah v predmenopavzi), tudi nevroloških motenj, bolezni oči, sladkorne bolezni tipa II, debelosti, bolezni jeter.

Že 15 let brez transmaščob

Potrebo po strogi zakonodaji na tem področju potrjujejo rezultati raziskovalnega projekta Transmaščobe v živilih, ki ga vodi Inštitut za nutricionistiko, pri njem pa sodelujejo še ljubljanska biotehniška fakulteta, NIJZ, UKC Ljubljana in Institut Jožef Stefan. Zadnje vzorčenje živil so izvedli konec preteklega leta. Med drugim so na biotehniški fakulteti analizirali deset vzorcev rogljičkov, kupljenih na več lokacijah v osrednji Sloveniji, Štajerski in Goriški. V polovici odvzetih vzorcev rogljičkov so našli preko šest odstotkov transmaščobnih kislin, medtem ko, kot že rečeno, jih bo novi pravilnik dovoljeval največ dva odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta