Skupaj 275 okuženih. Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bi vlada priskočila na pomoč

STA, M.R., A.L.
17.03.2020 07:02

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na popoldanski novinarski konferenci poudaril, da zdravstveni sistem ni prilagojen na težave, s katerimi se soočamo ob epidemiji koronavirusa. Število okuženih je po njegovih besedah petkrat večje od potrjenih. Ob tem je poudaril, da bi se moral vsakdo vesti, kot da je okužen. Ker tega ni, so potrebne omejitve, pravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

22.00

Omogočen tranzit državljanov Bolgarije in Romunije z osebnimi vozili

"Madžarska nas je pravkar obvestila, da bo omogočila tranzit državljanov Bolgarije in Romunije z osebnimi vozili preko začasnega mejnega prehoda Pince. Državljanom Bolgarije danes od 21. do 24. ure in državljanom Romunije od 21. do 05. ure jutri," so preko Twitterja sporočili s policije.
{twitter}https://twitter.com/policija_si/status/1239994621096341509{/twitter}
21.25

"Pri spopadu s korona virusom moramo vedno imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi"

Danes je potekala izredna videokonferenca Evropskega sveta oziroma voditeljev vlad in držav članic EU zaradi pandemije korona virusa, na kateri je sodeloval tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.
Janez Janša je opozoril, da moramo pri spopadu s korona virusom vedno imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi. "Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, nenazadnje gre dolgoročno tu za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prioriteta varnost in zdravje ljudi," je dejal premier Janez Janša. Predlagal je, da EU nemudoma oblikuje zalogo kritične medicinske in zaščitne opreme ter zdravil, s katero lahko takoj pomagamo katerikoli državi članici, ki bi se lahko zelo kmalu znašla v podobni situaciji kot Italija pred tedni.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1240009913490984964{/twitter}
20.00

Vlada podjetjem ponuja odlog odplačevanja kreditov

Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bi vlada priskočila na pomoč tudi z odlogom odplačevanja kreditov. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu.
Vlada naj bi predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev obravnavala na sredini seji in ga po pričakovanjih poslala v obravnavo v DZ po nujnem postopku. "Nujno je treba pristopiti k reševanju likvidnostnih težav podjetij, ki so posledica zlasti zmanjšanega povpraševanja, izpada proizvodnje in težav v dobaviteljskih verigah," so pojasnili na finančnem ministrstvu.
Po predlogu bo banka ali hranilnica odobrila kreditojemalcu - to so lahko podjetja, zadruge, samostojni podjetniki ali samozaposleni s sedežem v Sloveniji - odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za obdobje 12 mesecev, če te obveznosti do razglasitve epidemije virusa še niso zapadle v plačilo. Vlogo za odlog plačila obveznosti bodo morali kreditojemalci vložiti najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije.
Namen predloga zakona je prispevati k reševanju zapletene problematike, ki jo imajo podjetja, ki poslujejo v prizadetih panogah, v odnosu do bank, je finančno ministrstvo zapisalo v obrazložitvi predloga zakona. Epidemija novega koronavirusa je številna podjetja pahnila v težaven likvidnostni položaj, zaradi česar vlada pripravlja oz. je že pripravila še nekatere druge ukrepe, s katerimi želi prispevati k blaženju učinkov virusa na gospodarstvo.

Andrej Petelinsek

V ponedeljek tudi do stokrat več uporabnikov Arnesovih storitev

Ob ponedeljkovem zaprtju šol so na Arnesu zaradi preobremenjenosti sistemov opazili občasno počasnejše delovanje in nedostopnost nekaterih storitev, ki jih nudijo uporabnikom s področja vzgoje in izobraževanja. V ponedeljek jih je tudi do stokrat več kot običajno, so danes sporočili iz Arnesa. Ustvarjenih je tudi že več kot 18.000 spletnih učilnic.
V Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes) so že ob napovedi zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa začeli v okviru možnosti povečevati kapacitete, ki omogočajo izobraževanje na daljavo. Do preobremenjenosti je prišlo zaradi izjemne rasti števila hkratnih uporabnikov. V ponedeljek je bilo več kot 900 hkratnih uporabnikov storitve Arnes Učilnice, danes pa že veliko več kot 1400, so pojasnili v sporočilu za javnost.
Tudi rast števila spletnih učilnic je velika, iz nekaj deset novih na dan na rekordnih 1437 na novo ustvarjenih učilnic v enem dnevu. Kot ugotavljajo, jih je skupaj trenutno več kot 18.000.
Delovanje je bilo danes veliko bolj stabilno in tekoče, na Arnesu nadaljujejo tudi z nadgradnjo kapacitet. V brezplačno izposojo so opremo izposodili v Institutu Jožefa Stefana, podjetjih Žabec, Xenya in DHH ter Pošti Slovenije. Ob tem tudi raziskujejo možnosti izrednih investicij, vendar je po opozorili Arnesa ta trenutek treba računati tudi na zaplete na strani dobaviteljev opreme.
"Dogajanja zadnjih dni nam sporočajo, da je internet postal kritična infrastruktura. Na Arnesu vlagamo največje napore, da vsem zagotovimo kar najboljše delovanje storitev," so zagotovili.
Uporabnikom orodij za zagotavljanje pouka od doma je na voljo tudi enotna vstopna točka www.sio.si, kjer najdejo dodatne informacije in priporočila za izvajanje izobraževanja na daljavo. Z upoštevanjem navodil bodo uporabniki pripomogli k razbremenitvi sistema in zmanjšanju težav, so še pozvali.
19.00

Ob polnoči bodo prenehali obratovati maloobmejni mejni prehodi s Hrvaško

Slovenska vlada je na današnji dopisni seji v boju proti zajezitvi in obvladovanju epidemije koronavirusne bolezni 19 odločila, da bo ob polnoči prenehalo obratovati 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško. Ukrep bo v veljavi do preklica, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.
Dodali so še, da določbe sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju, ki določajo pravice uporabnikov do prehoda državne meje izven mejnih prehodov (prehodna mesta in točke, kmetijski vložki), ostajajo v veljavi.
Vlada ob tem vsem potnikom svetuje, naj za nujna potovanja na Hrvaško uporabijo mednarodne mejne prehode.
Na Hrvaškem imajo po zadnjih podatkih 69 okuženih z novim koronavirusom. Pet oseb je okrevalo. V laboratorijih so po besedah tamkajšnjega ministra za zdravje Davorja Božinovića opravili več kot tisoč preiskav potencialno okuženih, še 29 vzorcev pa preiskujejo. Pod nadzorom je skoraj 10.000 oseb na območjih, na katerih so ugotovili okužene.
Hrvaški premier Andrej Plenković je ob tem danes napovedal, da bodo na Hrvaškem v prihodnjih dneh sprožili še ostrejše ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. Napovedal je začasno zapiranje nakupovalnih središč in gostinskih lokalov, različnih storitvenih obratov, kulturnih ustanov, sejmov, športnih objektov in otroških delavnic z namenom, da bi zmanjšali možnost družbenih stikov, ki so temelj za širjenje okužbe z novim koronavirusom.
18.40

Nova navodila za bolnišnice

Minister za zdravje Tomaž Gantar je preko Twitterja sporočil: "Da bi najbolj smotrno razdeljevali zaščitno opremo glede na dejansko potrebe, smo danes bolnišnicam poslali točna navodila katere podatke morajo dnevno pošiljati ministrstvu za zdravje
- število bolnikov, testiranih, zaloge, potrebe, itd."

{twitter}https://twitter.com/tomazgantar/status/1239968887497621504{/twitter}
18.00

Mobilna bolnišnica v vojašnici Edvarda Peperka pripravljena na sprejem bolnikov

Mobilna bolnišnica, ki so jo postavili v ljubljanski vojašnici Edvard Peperka, je pripravljena na sprejem bolnikov. Obrambni minister Matej Tonin je danes ob ogledu prostorov izrazil upanje, da število bolnikov s covidom-19 ne bo naraslo do te mere, da bi potrebovali mobilno bolnišnico in da bi jo lahko uporabili v druge namene.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1239935435171868673{/twitter}
"Kapaciteta je vzpostavljena in pripravljena na morebitno dodatno povečanje bolnikov. Jaz upam, da se to ne bo zgodilo in da bomo lahko z ostalimi ukrepi omejili širjenje bolezni, ampak kljub vsemu bolje, da delujemo preventivno," je povedal Tonin v izjavi po ogledu.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1239937107357040646{/twitter}
Po matematičnih izračunih bi lahko sicer ob trenutni hitrosti rasti obolelih mobilno bolnišnico potrebovali v roku 14 dni. Upa pa, da bodo ukrepi, ki jih je sprejela vlada, uspešni in da bomo v Sloveniji zajezili širitev koronavirusa, vse morebitne bolnike pa bi lahko obravnavali v obstoječih zdravstvenih kapacitetah.
{twitter}https://twitter.com/MatejTonin/status/1239963431907684354{/twitter}
17.45

Ob pandemiji se vse bolj uveljavljajo izrazi, kot sta družbena osamitev in higiena kašlja

Ob pandemiji novega koronavirusa se vse bolj uveljavljajo nekateri izrazi, kot so družbena osamitev, množični prenašalec, higiena kašlja. Francoska tiskovna agencija AFP objavlja seznam nekaterih novih in že uveljavljenih izrazov, povezanih s pandemijo.
Covid-19
Epidemija novega virusa je izbruhnila konec lanskega decembra v kitajskem mestu Wuhan. Povzroča ga nov sev koronavirusa.
Bolezen, ki jo povzroča pri ljudeh, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poimenovala covid-19 oziroma koronavirusna bolezen 19.
Higiena kašlja
Ta besedna zveza se uporablja za opis ukrepov, ki jih ljudje lahko sprejmejo za zmanjšanje tveganja okužbe.
Redno umivanje rok, kašljanje in kihanje v komolec ter enkratna uporaba robčkov so trije ukrepi, s katerimi je mogoče preprečiti širjenje virusa.

Sašo Bizjak

Samozaposleni in ukrepi zaradi koronavirusa: "O odlogu plačil nočem niti razmišljati"

Jutri bo odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide obravnaval predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ne vključuje možnosti podpore samozaposlenim in samostojnim podjetnikom. Zakonodajnopravna služba je na zakon s petnajstimi členi, dala pripombe na kar enajst členov. Apel vladi Janeza Janša naj zagotovi enakopravnost v interventnih ukrepih tudi za samozaposlene ima že okoli 10.000 podpisnic in podpisnikov. Več -> TUKAJ.
17.25

Avtomobilski giganti ustavljajo tekoče trakove

Po Magni tovarne zapirajo tudi novomeški Revoz in Adria Mobil ter nemški Volkswagen in francoski skupini Renault ter PSA. Danes je graška Magna za dva tedna ustavila proizvodnjo, potem, ko je še zadnja nočna izmena le še dokončala vozila na tekočih trakovih. S sedeža družbe Magna Europe v Frankfurtu so danes sporočili še, da so bili primorani začasno prekiniti proizvodnjo v Gradcu do 30. marca zaradi nerednih dobav komponent za sestavljanje vozil svojih naročnikov. Več -> TUKAJ.
17.15

NIJZ s priporočili glede števila potrošnikov v trgovinah

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil priporočila za trgovine in poslovne prostore, da se zameji širjenja novega koronavirusa. Med drugim priporočajo 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, če je v prostoru več strank, vsaj dva metra razdalje med čakajočimi na blagajni in redno zračenje poslovnih prostorov.
"Glede na strokovna izhodišča priporočamo, da posamezen poslovni prostor zagotavlja 20 kvadratnih površine na posamezno stranko, v kolikor je v poslovnem prostoru naenkrat prisotnih več strank. Priporočena površina ne vključuje pomožnih prostorov, kot so skladišča, sanitarije, garderobe," so zapisali na inštitutu.
Ob tem so pojasnili, da je v primeru večjih prostorov, recimo večjih od 100 kvadratnih metrov, večja možnost izogibanja preostalim strankam v prostoru, vendar pa priporočajo, da se okvirna površina ne spusti pod mejo 15 kvadratnih metrov na posamezno stranko.
Prostore je treba redno prezračevati. Če gre za naravno prezračevanje, je treba imeti odprta vhodna vrata in dodaten vir zraka. Če to ni mogoče oz. je urejen sistem prisilnega prezračevanja, je treba zagotoviti najvišjo možno moč prisilnega prezračevanja in imeti odprta vhodna vrata.

Andrej Petelinšek

V Šmarju pri Jelšah optimistični; v slabem našli tudi dobro

Šmarje pri Jelšah je prvi kraj širše Savinjske statistične regije, v katerem so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. Od takrat se je virus precej razširil po celotni občini (neuradno je okuženih več kot 50 občanov) in tudi izven; nekaj zaposlenih, ki delajo v drugih občinah ali pa prihajajo iz drugih občin in delajo v Šmarju pri Jelšah, so virus nevede razširili tudi naprej. A kot prvi imajo tudi prve izkušnje, da je tudi v toliko slabem lahko kaj dobrega, iz prejetih pisem, ki so jih prejeli na občino s strani okuženih, povzemajo na občini. Več -> TUKAJ.
16.55

Beovićeva: Vsak dan opravimo okoli tisoč testov na covid-19

Čeprav so v zdravstvu sprejeli več organizacijskih sprememb obravnave sumov okužbe z novim koronavirusom, pa se število testiranj ne zmanjšuje. Prav nasprotno, v zadnjem času opravijo približno tisoč testov dnevno, je pojasnila infektologinja Bojana Beović in dodala, da je za blago bolne ljudi bistveno, da ne hodijo nikamor.
Beovićeva je danes na novinarski konferenci povedala, da teste na covid-19 izvajajo pri vseh tistih, ki potrebujejo pregled pri zdravniku zaradi morebitne napotitve v bolnišnico. Prav tako se testi izvajajo pri oskrbovancih domov za starejše občane, ki zbolijo za okužbo dihal. Enako velja za bolnike, ki so morda zaradi kakšne druge diagnoze sprejeti v bolnišnico in imajo sočasno okužbo dihal.
Testi se izvajajo tudi pri ljudeh, ki so že v bolnišnici iz katerega drugega razloga, pa se jim razvije okužba dihal, je še povedala.
Ne testirajo pa blago bolnih, ki bi lahko prehlad dobili kjerkoli in bi ga lahko povzročil kakšen drug virus. Za te ljudi je po njenih besedah bistveno, da ostanejo doma.
"Ljudje, ki so prehlajeni, naj ne hodijo nikamor, niti na delo, niti v zdravstveni sistem. Ostanejo naj doma, da te okužbe ne bi širili," je poudarila.
Beovićeva je ob tem menila, da so trenutno veljavni ukrepi za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom morda res videti zelo radikalno. "Namenjeni so temu, da epidemijo omilimo in da nam ne narašča skokovito," je pojasnila.
16.50

Vse glasnejši pozivi k zaščiti samozaposlenih in malih podjetnikov

Na vlado sta danes romali dve peticiji, ki v času epidemije novega koronavirusa opozarjata na pomen zaščite samozaposlenih, malih družb z omejeno odgovornostjo in drugih pravnih oblik. Obe se med drugim zavzemata za oprostitev socialnih prispevkov. Odlog plačila za samostojne podjetnik brez zaposlenih ni pomoč, je mogoče brati v eni od peticij.
Peticijo za odpravo prispevkov, davkov in solidarnostno pomoč države samostojnim podjetnikom in malim družbam z omejeno odgovornostjo je v imenu avtorjev medijem posredoval nekdanji poslanec Luka Juri, v 36 urah pa jo je na spletu podpisalo 10.000 ljudi.
Peticija se zavzema za gospodarske subjekte, ki večinoma nimajo velikih finančnih rezerv in se preživljajo iz meseca v mesec. "Velika večina jih mora plačevati najemnine, kredite in druge stroške, poleg seveda plač sebi in zaposlenim," navajajo avtorji.
Pri tem opozarjajo, da podpirajo ukrepe za zajezitev širjenja virusa in razumejo tudi "radikalno odločitev začasne prepovedi obratovanja večine trgovskih in storitvenih dejavnosti". A takšna prepoved po njihovih besedah ne more sloneti "na polovičarskem ukrepu, ki vse breme krize prenaša izključno na obrtnike in male podjetnike, samostojne podjetnike in družbe z omejeno odgovornostjo", opozarjajo.
16.45

Policija zaradi epidemije omejuje obiske na policijskih postajah

Policija tudi v času epidemije koronavirusa izvaja vse naloge, s katerimi se varuje življenje ljudi ter njihova osebna varnost in premoženje. Zaradi ohranjanja zdravja zaposlenih pa omejuje obiske na policijskih postajah in prebivalce poziva, naj se za nenujne prijave in vprašanja poslužujejo tudi elektronske pošte in telefonskih kontaktov. Različne policijske enote so od prve potrjene okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji prejele izjemno veliko klicev državljanov, telefoni praktično vseskozi zvonijo. Samo na številki 113 so od 10. marca prevzeli 10.711 klicev, ljudje so se na policijo obračali iz različnih razlogov, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Robert Balen

V UKC Maribor upadajo zaloge krvi, upadlo je število krvodajalcev

Število krvodajalcev je v teh dneh, tako zaradi samoizolacije kot zaščitnih ukrepov za preprečevanje možnega prenosa novega koronavirusa, močno upadlo. Kljub izrednim razmeram v bolnišnicah pa še vedno potrebujejo kri za nujna in neodložljiva zdravljenja. Več -> TUKAJ.
16.30

UKC Ljubljana stopnjuje priprave na rast števila obolelih s koronavirusom

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer je hospitaliziranih 14 pacientov s koronavirusom, še štirje pa so v enoti intenzivne terapije, se intenzivno pripravljajo na rast števila obolelih. Število postelj za intenzivno terapijo so povečali, prav tako sta za sprejem prvih obolelih pripravljeni ortopedska in dermatološka klinika.
Dejstvo je, da število obolelih s koronavirusom v Sloveniji še vedno raste, je v izjavi zapisal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. "V kliničnem centru se intenzivno pripravljamo, tako da smo odprli dodatne postelje za intenzivno terapijo in zaprli ortopedsko kliniko in dermatološko kliniko, kjer se v naslednjih dneh pripravljamo na sprejem prvih pacientov," je dodal.
V UKC so odprli tudi prehodni oddelek, kjer obravnavajo paciente s sumom na novi koronavirus. Le na ta način lahko namreč po Poklukarjevih besedah zagotovijo varno obravnavo in preprečujejo prenose okužb med samo obravnavo. Po trenutnih podatkih je sicer v UKC hospitaliziranih 14 pacientov, še štirje so v enoti intenzivne terapije, ki so kritično bolni. Med pet in 15 pacientov je vsak trenutek hospitaliziranih na prehodnih oddelkih.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Stanje v UKC Maribor

V UKC Maribor do sedaj skupno število hospitaliziranih pacientov ostaja 8 (pacient, ki je bil včeraj dodatno oskrbovan s kisikom je danes prestavljen v intenzivno enoto, a še ne potrebuje ventilatorja; na oddelku pa eden izmed hospitaliziranih pacientov potrebuje oskrbo s kisikom). Trenutno je 90 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov) – gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.
16.15

Številka okuženih večja od uradnih podatkov

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je na popoldanski novinarski konferenci sporočil, da je uradno potrjenih 275 okužb. Kot pravi, "mirno lahko rečemo", da je verjetno okuženih še petkrat toliko ljudi. "Vsi seveda niso testirani," je dodal in poudaril, da razmere za zdaj obvladujejo.
Pristojni upajo, da se bo stopnja naraščanja okuženih in obolelih uspela umiriti, da bi jo zdravstveni sistem obvladoval, torej da bi se bolniki z zapleti pojavili v daljšem časovnem obdobju, da bi jih lahko obravnavali.
Po ministrovih besedah se težave zdravstvenega sistema, ki že tako ali tako obstajajo, v takšnih razmerah samo še potencirajo. A kljub temu zagotavlja, da razmere za zdaj obvladujejo.
"Potrebni so ukrepi organizacijske narave," je dejal Gantar in omenil možnost vzpostavitve mobilnih enot za testiranje na terenu.
Izpostavil je, da so pozorni na domove starejših občanov in kronične bolnike. In ukrepi gredo v smeri, kako rizične osebe umaknit iz delovnega procesa.
Opozoril je na pomanjkanje zaščitne opreme. "Dokler z njimi ne razpolagamo, bo pač prihajalo do omejitev in pritožb, da tega ni," je povzel.
"Situacija je bila v štartu podcenjena, da se je to, ne le v Sloveniji, pač pa tudi drugje obravnavalo kot malo hujšo gripo, kar se je izkazalo za napačno oceno," je še dejal Gantar.
16.15

Booking.com s spremembami

Spletna stran Booking.com sporoča, da je ob izbruhu koronavirusa uvedla dodatne možnosti, ki gostom omogočajo, da spreminjajo oziroma odpovedujejo rezervirane termine. 
16.10

Slovenski delavci v Avstriji se soočajo tudi z odpovedmi

Razmere zaradi širjenja novega koronavirusa so nekatere delodajalce v sosednji Avstriji že vodile do odpovedi pogodb o zaposlitvi delavcem, med katerimi so tudi Slovenci. "Razmere so negotove, se hitro spreminjajo, težko je dobiti verodostojne informacije," je za STA dejal predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja.
"Trenutno so največji problem odpovedi delovnih razmerij. Težava je v tem, ker Avstrija v praksi najpogosteje uporablja sporazumno odpoved delovnega razmerja, pri nas pa v primeru sporazumne odpovedi delovnega razmerja tej osebi nato v Sloveniji ne pripada nadomestilo za brezposelnost," je pojasnil Fekonja. Glede na danes objavljene podatke avstrijskega ORF naj bi v Avstriji v enem dnevu izdali kar 16.000 odpovedi delovnih razmerij, je dodal.
V Avstriji delodajalce pozivajo, da če že morajo v trenutni situaciji dati odpoved zaposlenemu, naj mu hkrati izročijo tudi pisno zagotovilo, da ga bodo zaposlili nazaj, ko bo ta kriza minila. V tem primeru se to šteje kot čakanje na delo, je pojasnil Fekonja in dodal, da naj bi v tem primeru tudi delavcu iz Slovenije pripadalo nadomestilo v Sloveniji. A hkrati ugotavlja, da se tega delodajalci v Avstriji zelo malo poslužujejo, odpovedi pa sicer po podatkih sindikata izročajo v različnih panogah.
16.05

Dars zaradi epidemije pričakuje upad prihodkov od cestnin

Zaradi strogih omejitev, ki jih je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa uvedla vlada, se je promet na slovenskih cestah že občutno zmanjšal. V Darsu zato pričakujejo zmanjšanje prihodkov od cestnin - tako od tovornih kot osebnih vozil. Konkretnega izpada še ne znajo oceniti, bo pa vpliv večji pri tovornih vozilih.Kot so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Darsa, so se skladno s sprejetimi ukrepi vlade in kriznega štaba organizacijsko in izvedbeno prilagodili spremenjenim razmeram poslovanja. Vsa potrebna redna dela se opravljajo prilagojeno razmeram.
Ustanovili so tudi koordinacijsko skupino za obvladovanje tveganj ob pojavu koronavirusa. Njen osrednji fokus je skrb za varnost in zdravje zaposlenih in uporabnikov avtocest in hitrih cest.
Pri Darsu zaradi epidemije koronavirusa pričakujejo, da se bodo zmanjšali prihodki tako iz naslova cestnine za tovorna vozila kot za osebna vozila. Kakšen bo izpad prihodkov, bo odvisno predvsem od tega, koliko časa bodo razmere trajale in kako hitro po zaključku se bo tovorni promet vrnil v normalen obseg. "Pri vinjetah prvi večji izpad pričakujemo v času velikonočnih praznikov, če se do takrat razmere ne bodo umirile," so zapisali.
15.50

Lenarčič: Za zajezitev koronavirusa priporočeno čim širše testiranje

Za zajezitev koronavirusa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ter Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) priporočata čim širše testiranje, izpostavlja evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je danes v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju opisal ukrepanje komisije v boju proti virusu.
V zadevah, ki se neposredno nanašajo na zdravje, Evropska komisija neposredno svetuje upoštevanje priporočil ECDC, ki svetuje čim širše testiranje. Enako priporočajo WHO in kitajski zdravstveni delavci na podlagi svojih izkušenj, je poudaril Lenarčič. Tako priporočajo tudi tisti, ki se s tem virusom razmeroma uspešno soočajo, kot sta Singapur in Južna Koreja, je še dodal.

EPA

GZS: Gospodarstvo potrebuje podporo vlade

Podjetja, ki zagotavljajo preskrbo in varnost prebivalcev, in tista, ki so aktivna na mednarodnih trgih, po mnenju GZS potrebujejo jasna navodila vlade. Zato pozivajo, naj vlada v najkrajšem času izda jasna navodila podjetjem, kakšni so varnostni protokoli za gospodarstvo.
"Delujoča podjetja potrebujejo uradna strokovna navodila, kako naj v sedanjih razmerah organizirajo varne delovne procese in ustrezno zavarujejo zaposlene. Taka navodila bi bila lahko tudi merilo, katera podjetja lahko ostanejo delujoča in katera naj zaradi nezmožnosti zagotavljanja varnosti za zaposlene in prebivalce začasno ustavijo delovanje," so danes zapisali v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).
Kot so orisali, podjetja na področju energetike, trgovine, komunalnih storitev, varnosti, logistike in živilskopredelovalne industrije ter podjetja, ki so aktivna na mednarodnih trgih, še vedno delajo. "Z večino držav kljub težavam še vedno potekajo trgovska razmerja, še vedno so zagotovljene številne javne storitve, od zdravstva do informiranja," so dejali.
V podjetjih in ustanovah so sprejeli številne ukrepe za zavarovanje zdravja zaposlenih, podjetja sprejemajo dodatne ukrepe. Ob tem pozivi k njihovemu zapiranju po mnenju GZS niso pravi ukrep. "Če zapremo podjetja, kdo bo zagotavljal vse nujne dobrine, odvažal smeti, skrbel za živilske izdelke, za dobavo izdelkov na dom?" so vprašali.
Po mnenju GZS je nujno tudi, da vlada sprejme širše likvidnostne ukrepe, ki bodo omogočili obstoj podjetij v času drastičnih upadov prihodkov in njihov hiter zagon po umiritvi epidemije. Hkrati gospodarstvo pričakuje, da bodo pristojne institucije zagotovile dostop podjetjem do ustrezne zaščitne opreme. Ocena je milijon kosov zaščitnih mask na teden, so dodali.
15.40

Vlada zamenjala predstavnico ustanovitelja v svetu NIJZ

Vlada je na današnji dopisni seji kot predstavnico ustanovitelja v svetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razrešila Tatjana Lejko Zupanc in namesto nje za preostanek mandata do 5. marca 2022 imenovala Matejo Lesar, so sporočili z vlade.
Svet NIJZ je sicer najvišji organ, ki nadzira in usmerja delovanje inštituta. V njem so štirje predstavniki vlade, dva predstavnika Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in en predstavnik zaposlenih. Svet izbira tudi direktorja NIJZ, k imenovanju katerega pa mora dati soglasje vlada.
15.30

Iz Istre pozivi občanom, naj ostanejo doma

V slovenski Istri se v luči nevarnosti zaradi novega koronavirusa vrstijo ukrepi, kot tudi pozivi k solidarnosti do pomoči potrebnih. Župani občane obenem opozarjajo, naj se izognejo druženju in raje preventivno ostanejo doma.
V piranski občini so gostinski lokali in trgovine, razen tistih z živili, zaprti, vsi pravni subjekti pa upoštevajo vsa s tem povezana navodila, je v današnjem video sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih, povedal župan Đenio Zadković. "Piransko mestno jedro deluje čisto, enako velja za Portorož. Nobenih posebnosti ne opažamo na podeželju," je navedel župan.
Po nalogu Okolja Piran izvaja podjetje Adet čiščenje javnih površin z vrelo vodno paro. V nedeljo je bilo izvedeno čiščenje v okolici šol in vrtcev, v ponedeljek pa okolice avtobusne postaje, lekarne in zdravstvenega doma v Luciji, okolice sodišča ter ekoloških otokov. Danes se čiščenje površin nadaljuje na najbolj frekventnih lokacijah s poudarkom na okolici lekarn in zdravstvenih ustanov. Danes so sicer na piranski občini med taksiste razdelili nekaj zaščitnih mask, nekaj zaščitne opreme pa so dali še Rdečemu križu.
Zadković je ob tem pozval vse zdrave občane med 18. in 50. letom starosti, da pokličejo predstavnike občinske civilne zaščite in se z njimi dogovorijo za pomoč. "Trenutno se nam je že javilo precej prostovoljcev, je pa dejstvo, da se bodo razmere pri nas in v državi spreminjale in je smiselno, da imamo v pripravljenosti čim več prostovoljcev," je opozoril. Prav tako je občane prosil, da prek telefona preverijo, če morda kakšen od njihovih sorodnikov, prijateljev ali sosedov potrebuje pomoč.
Prošnja župana gre tudi v smeri izogibanja kurjenju v naravi, s katerim se povzročajo dodatne težave astmatikom in morebitnim bolnikom s koronavirusom.
V Izoli so nekaj zaščitne opreme že razdelili taksistom, sicer pa od ponedeljka popoldne zbirajo podatke o potrebah posameznih javnih ustanov, ki jih bodo še danes posredovali regijskemu štabu civilne zaščite. V lokalni izpostavi rdečega križa zaenkrat niso zaznali potrebe oz. povpraševanja po paketih pomoči, jo pa pričakujejo v prihodnjih dneh.
Tudi v koprski občini so že v minulih dneh sprejeli številne ukrepe za zajezitev grožnje širjenja covida-19. V tej luči so se na mestni občini danes odločili tudi, da omogočijo nemoteno parkiranje na parkiriščih, ki so temu namenjena, vsem stanovalcem mestnega jedra, imetnikom posebnih dovolilnic, in sicer tudi tistim, ki jim je veljavnost v tem času potekla. Veljavnost dovolilnic bodo podaljšali, ko se razmere umirijo. Medtem pa pogoji za parkiranje ostajajo enaki, in sicer mora biti dovolilnica nameščena na vidnem mestu, so zapisali v sporočilu za javnost.
Tudi v Kopru sicer občane znova pozivajo, naj bodo odgovorni, se zadržujejo doma, omejijo stike in ob prvem znaku okužbe pokličejo svojega osebnega zdravnika.
15.20

V Podravju se ukvarjajo predvsem z zbiranjem podatkov o potrebah po zaščitni opremi

Občine v Podravju so vzpostavile kontakte, na katere se lahko občani obrnejo, če potrebujejo kakšno pomoč. Takšnih primerov je bilo zaenkrat malo, zato so jih uspeli brez težav rešiti. Danes so se tako ukvarjali predvsem z ugotavljanjem potreb po zaščitni opremi, ki jo pričakujejo iz državnih rezerv. Povpraševanja je veliko.
Vodja mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc, ki pokriva 22 občin, je danes povedala, da so v vseh teh lokalnih skupnostih oblikovali štabe civilne zaščite. "Vse občine v regiji obvladujejo situacijo," je dejala. V omenjenih štabih dnevno usklajujejo aktivnosti, ki so povezane s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa. Danes so se ukvarjali predvsem z nadziranjem morebitnih kršitev odrejenih omejitev ter ugotavljanjem potreb po zaščitni opremi. Najnujnejše službe so po besedah Grilančeve že oskrbeli, ostalim pa bodo opremo razdeljevali iz državnih rezerv po prioritetah, ki so bile usklajene na državni ravni.
Danes so se razširile informacije, da je med okuženimi z novim koronavirusom tudi eden od mariborskih gasilcev. Direktor Gasilske brigade Maribor je dejal, da na rezultate testiranj še čakajo, zato je prehitro delati kakšne zaključke. Njihova organizacija je sicer že pred dnevi sprejela stroge omejevalne ukrepe, da bi čim bolj zmanjšala izpostavljenost posameznega delavca nevarnosti, omenjeni gasilec pa že teden dni ni bil v službi. Vse, ki so nazadnje prišli v stik z njim, so danes poslali na testiranje. "Na te rezultate še čakamo," je povedal za STA.

Prazne ulice Maribora.
Sašo Bizjak

Odpadki v gospodinjstvih z okuženimi s koronavirusom le v posodo za mešane odpadke

Odpadki oseb, ki kažejo znake okužbe s koronavirusom, vključno z materialom za enkratno uporabo, kot so rokavice, robci in maske, morajo biti zbrani v plastični vrečki za smeti, ki jo je treba tesno zapreti in odložiti v posodo za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov. Takšni odpadki ne sodijo med biološke odpadke ali embalažo iz plastike.
Rokavice iz lateksa ali podobnih materialov prav tako ne sodijo v posodo za embalažo, ki je rumene barve, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.
Dodali so, da doslej še ni dokazov o preživetju virusa v odplakah. Prenos preko odpadnih vod je sicer mogoč, vendar se v dobro zasnovanih in upravljanih centraliziranih sistemih odvajanja in čiščenja voda na vsaki stopnji čiščenja potencialno tveganje za prenos zmanjša.

Večer

V času ukrepov zaradi koronavirusa do knjig in gradiv na daljavo

V času, ko ukrepi zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa predvidevajo delovanje v domačem okolju in izključujejo javno življenje, knjižnice pa so zaprte, Narodna in univerzitetna knjižnica (Nuk) dostop do nekaterih gradiv in knjig omogoča na daljavo. Za potrebe šolarjev pa so to storile različne založbe.
Nuk je že nekaj časa dvojna knjižnica, saj poleg klasičnih storitev, kot sta izposoja in čitalnica, kar je trenutno zaprto, ponuja tudi nekaj spletnih storitev na daljavo. Poleg informacijske podpore uporabnikom, denimo o delovanju knjižnice in gradivih ter pomoči pri njihovem iskanju, imajo na voljo tudi elektronske vire, vsem članom oziroma študentom pa ponujajo gradivo tudi preko oddaljenega dostopa, je za STA povedal Žiga Cerkvenik iz službe za prireditve in odnose z javnostjo.
Imajo tudi Digitalno knjižnico Slovenije (dLib), kjer objavljajo digitalizirana gradiva, predvsem staro časopisje, zemljevide, vedute, razglednice, tudi knjige, ki so dostopne vsakomur brez prijave.
Po njegovih besedah je okrog 80 odstotkov starega časopisja že digitaliziranega in prosto dostopno na dLibu. Gre za staro periodiko, dnevno časopisje, vse tisto, kar ni avtorsko zaščiteno. Sem po njegovih besedah sodi tudi nekaj knjig slovenskih klasičnih avtorjev in nekaj učnih virov. Za potrebe študijskega in raziskovalnega dela v obstoječih razmerah je Cerkvenik izpostavil tudi elektronsko bazo člankov oziroma oddaljen dostop do "velike palete ponudnikov znanstvenega časopisja oziroma akademskih baz podatkov, člankov, virov, ki so vsakemu članu dostopne tudi iz domačega naslonjača".
V tem času, ko zaposleni v Nuku delujejo od doma, so po njegovih besedah na vezi tudi z učitelji in jim poskušajo pomagati pri učnem procesu.
"V zadnjem času dobivamo veliko sporočil od staršev, da iščejo knjige za domače branje, ki pa niso dostopne, tako da smo poslali priporočilo, da tudi učitelji uporabljajo našo digitalno knjižnico in gradiva, ki so javno dostopna vsem, kljub temu, da so javne ustanove zdaj zaprte," je še povedal Cerkvenik.
Za potrebe šolarjev, ki se v teh dneh učijo na daljavo, pa so založbe, med njimi Mladinska knjiga, Modrijan in Rokus Klett, omogočile dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv na portalih. Ti so na razpolago vsem učiteljem in profesorjem ter učencem in dijakom v osnovnih in srednjih šolah, ne glede na to, gradivo katere založbe šole uporabljajo.
Dostop do knjig na daljavo omogoča tudi spletna knjigarna in knjižnica Biblos. Omogoča izposojo ali nakup e-knjige, odprt je 24 ur na dan vse dni v tednu, kako in na katerih napravah deluje, pa je mogoče izvedeti na samem portalu.
15.00

Vlada bo po besedah Janše nekatere ukrepe še stopnjevala, jutri dobava zaščitnih mask

Sloveniji in svetu se obetajo novi, drugačni časi, je po seji Sveta za nacionalno varnost napovedal premier Janez Janša. Napovedal je tudi stopnjevanje ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. Slovenija naj bi do ponedeljka dobila več milijonov različnih zaščitnih mask. Več -> TUKAJ. 
14.10

Do 14. ure 20 novih potrjenih okžub

V Sloveniji je bilo do danes do 14. ure potrjenih 273 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 7587 testiranj, so objavili na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Vlada sicer še naprej sprejema vrsto ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. Danes začenjajo veljati še nekateri ključni vladni odloki, med drugim o prepovedi letalskih prevozov, tehničnih pregledov in registracij vozil. Veljati začenja tudi odlok o spremembah v delu Sveta za nacionalno varnost.
13.45

Zaradi okužene delavke v Kamnici in na Gosposvetski v karanteni vsi zaposleni lekarne na Gosposvetski

Zaradi obolele delavke zdrastvenega doma v Kamnici in na Gosposvetski so se odločili ukrepati tudi v Lekarnah Maribor, zaprli so lekarno na Gosposvetski. Vse zaposlene so poslali na testiranje in v 14-dnevno karanteno. Kot je povedal direktor lekarn Albin Turk gre za preventiven ukrep, saj je možno, da se je obolela delavka gibala tudi v prostorih lekarne. Več -> TUKAJ.
13.40

Fiskalni svet: V izjemnih okoliščinah dovoljeno odstopanje od fiskalnega pravila

Razglasitev epidemije po ocenah fiskalnega sveta omogoča uveljavitev izjemnih okoliščin za ukrepe za blažitev posledic in s tem začasno odstopanje od srednjeročne uravnoteženosti javnih financ. Odstopanje za spodbujevalno proticiklično fiskalno politiko je skladno s fiskalnimi pravili, a to ne sme ogroziti fiskalne vzdržnosti, so poudarili.
"Odstopanje, ki bi se moralo začasno odraziti v izrazito spodbujevalni proticiklični fiskalni politiki, je zaradi ugotovljenih izjemnih okoliščin skladno s fiskalnimi pravili, če so ukrepi začasni in se neposredno nanašajo na epidemijo," so pojasnili v današnjem sporočilu za javnost. Ko bodo takšne okoliščine minile, zakonodaja določa način in časovni okvir popravljalnega mehanizma za ponovno doseganje uravnoteženosti.
"Glede na pandemični značaj krize pričakujemo, da bodo države EU sprejele tudi skupne rešitve za spopad s krizo in javnofinančno sanacijo njenih posledic," so ocenili in vlado pozvali, naj bodo ukrepi Slovenije v čim večjem sozvočju z ukrepi EU. "Pomembno je, da se Slovenija v čim manjši meri sama izpostavi finančnim trgom," so poudarili.
13.25

Vlada začasno prepovedala delo tudi šolam vožnje

Vlada je po številnih že sprejetih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa danes z odlokom začasno prepovedala še delovanje šolam za voznike. Odlok začenja veljati opolnoči, prepoved pa bo trajala do 16. aprila. Veljavnost vozniških dovoljenj, ki bodo potekla v času prepovedi, se podaljša do 16. maja, so sporočili z vlade.
Kot so po današnji dopisni seji pojasnili na vladi, se z odlokom začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje storitev gospodarskim družbam, javnim in zasebnim izobraževalnim zavodom in drugim pravnim osebam zasebnega prava ter samostojnim podjetnikom posameznikom, ki izvajajo dejavnost usposabljanja kandidatov za voznike.
13.00

Z novim koronavirusom okuženi učiteljici OŠ v Pivki

Med prostovoljci rdečega križa, za katere je bilo v soboto potrjeno, da so okuženi z novim virusom, sta bili tudi dve učiteljici pivške osnovne šole, so na svoji Facebook strani objavili v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.
Prav zaradi številnih klicev zaskrbljenih staršev je regijski štab za 12. uro sklical izjavo za javnost v Postojni, na kateri bosta spregovorila epidemiolog Boris Kopilovič in pivški župan Robert Smrdelj.
Informacije o okuženih prostovoljcih rdečega križa so v medije prišle, potem ko je regijski štab civilne zaščite za Notranjsko sporočil, da so v Zdravstvenem domu Postojna potrdili, da je šest okuženih med prostovoljci Rdečega križa Postojna-Pivka. Dva od njih sta konec prejšnjega tedna merila vročino voznikom na mejnih prehodih Fernetiči in Krvavi potok. Takrat še nista kazala simptomov in sta nosila zaščitno opremo.
12.55

OKS: Do povračila upravičena tudi športna društva in zavodi

Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez (OKS - ZŠZ) predlaga, da se med upravičene delodajalce, ki lahko pod enakimi pogoji kot podjetja pridobijo delno povračilo izplačanih nadomestil po interventnem zakonu, doda tudi društva, zavode in ustanove.
Nacionalni olimpijski komite je skupaj z Rdečim križem, Zvezo prijateljev mladine Slovenije, Centrom nevladnih organizacij Slovenije, Planinsko zvezo Slovenije in Nacionalnim forumom humanitarnih organizacij poslal odboru državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide dopolnilo k 2. členu zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.
Pri OKS opozarjajo, da je v predlogu zakona ostalo spregledanih čez 9000 zaposlenih v slovenskih društvih, zavodih in ustanovah. Mnogi od njih so že ali še bodo namreč enako prizadeti kot gospodarske družbe.
12.50

Inšpektorat: Delodajalec dopusta kljub epidemiji ne sme odrejati enostransko

Mnoga podjetja zaradi posledic epidemije novega koronavirusa nimajo več dela oz. je tega manj, zato nekateri delodajalci od zaposlenih pričakujejo koriščenje letnega dopusta. Inšpektorat RS za delo, ki na to temo prejema številna vprašanja, opozarja, da delodajalec dopusta ne sme odrejati enostransko.
Kot so danes sporočili z inšpektorata, morajo delodajalci pri odločanju o času izrabe letnega dopusta upoštevati več okoliščin, ki jih navaja zakon o delovnih razmerjih, in sicer potrebe delovnega procesa, možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter družinske obveznosti delavca.
"Poleg tega mora delodajalec upoštevati namen in cilj letnega dopusta ter poskrbeti za primeren način komunikacije, da se predhodno seznani oziroma posvetuje z delavcem ali njegovimi predstavniki o možnostih izrabe in okoliščinah, ki jih mora upoštevati pri izrabi letnega dopusta," pojasnjujejo na inšpektoratu.
12.46

Zaposlena v šmarskem domu upokojencev ni bila okužena

Zaposlena v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, pri kateri so se v nedeljo pojavili blažji bolezenski simptomi, ni okužena z novim koronavirusom, je potrdila Gordana Drimer, direktorica omenjenega doma, ki skrbi za okoli 200 oskrbovancev. Kot je dodala, se vsi stanovalci v centralni enoti in tudi v njihovi enoti v Podčetrtku počutijo dobro.
V šmarskem domu so v ponedeljek preventivno odvzeli brise vsem zaposlenim, po objavi rezultata tega testiranja pa so se pristojni odločili, da bodo testirali brise 23 zaposlenih. Na rezultate bo treba počakati do popoldneva oziroma do srede zjutraj.
Omenjeno uslužbenko doma, ki sicer prihaja s hrvaške stani, in vse zaposlene, ki so bili v stiku z njo, so v ponedeljek takoj poslali domov, domnevno okuženo delavko pa je pri prehodu meje prevzela hrvaška epidemiološka služba in opravila testiranje.
Vodstvo doma je sicer v ponedeljek na ministrstvo za zdravje in skupnost socialnih zavodov pod nujno ponovno naslovila zahtevo za dostavo zaščitne opreme, na kar opozarjajo že več kot mesec dni. Po besedah direktorice jih doslej niso jemali resno, po ponedeljkovem sestanku z ministrstvom pa so pomoč le obljubili.
12.00

Kacin: Stvari se izboljšujejo

Po sprejetju številnih ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa se stvari po besedah uradnega govorca kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelka Kacina izboljšujejo. Madžarska je že odprla mejo za blagovni promet, pa tudi klima je pred odločanjem evropskih voditeljev po njegovih besedah bistveno boljša kot pred dnevi. Več-> TUKAJ.

Jelko Kacin
Robert Balen

Nijz: Uporaba koloidnega srebra v zdravilih v EU ni dovoljena, registrirane niso niti CBD kapljice

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so bili obveščeni o poskusih trženja koloidnega srebra in CBD kapljic za namen zdravljenja ali preprečevanja okužbe z novim koronavirusom. A kot opozarjajo, v EU uporaba koloidnega srebra v zdravilih ni dovoljenja. Kot zdravilo niso registrirane niti CBD kapljice. Več -> TUKAJ.
10.55

Štirje zaposleni v slovenjgraški bolnišnici pozitivni na covid-19, 17 jih je v samoizolaciji

Iz slovenjgraške regijske bolnišnice sporočajo, da je virus tukaj, med nami, in da mu razumno ter strokovno sledijo. "Storiti moramo vse, da zaščitimo najranljivejše," pravi direktor bolnišnice Janez Lavre. Trenutno je 17 zaposlenih v  slovenjgraški bolnišnici v samoizolaciji, štirje so trenutno pozitivni na Covid-19 in so doma. Več -> TUKAJ.
10.30

V zdravstvenem domu v Luciji okužena medicinska sestra, njeni stiki negativni

V zdravstvenem domu v Luciji je prejšnji teden zaradi koronavirusa zbolela medicinska sestra, ki so jo nemudoma umaknili iz delovnega procesa. Vse zdravstvene delavce, ki so bili z njo v stiku, so medtem testirali in so bili negativni, a so preventivno še doma, je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Piran Matjaž Krajnc.
Medicinska sestra je zbolela v sredo zvečer, od četrtka dalje pa je odsotna. Pri tem je epidemiolog zatrdil, da sestra ni bila kužna, dokler ni zbolela, tedaj pa so jo umaknili iz delovnega procesa, je še navedel Krajnc. Poudaril je še, da v teh petih dneh v piranski občini tudi ni bilo nobene nove pozitivnosti, ki bi jo lahko povezali s tem primerom.
9.50

Za konzularno pomoč v tujini zaprosilo najmanj 90 Slovencev

Za konzularno pomoč pri vračanju v Slovenijo spričo zapiranja prometnih povezav zaradi koronavirusa je zaprosilo okoli 90 slovenskih državljanov, vsaj še dvakrat toliko pa jih je najverjetneje v tujini, je danes na Radiu Slovenija povedal vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter. Napovedal je, da se pripravlja še nekaj evakuacijskih letov. Več -> TUKAJ.
9.15

Prometna dovoljenja, ki jim bo rok med epidemijo potekel, bodo podaljšana do 16. maja

Prometna dovoljenja, zavarovanja in ADR certifikati za prevoz nevarnega blaga, ki jim bo v času epidemije koronavirusa potekla veljavnost, bodo podaljšani do 16. maja, sporoča infrastrukturno ministrstvo. Dokumenti bodo tako po preteku veljavni mesec dlje, kot bo predvidoma veljala prepoved izvajanja tehničnih pregledov in postopkov registracije.

Fotografija je simbolična. 
Igor Napast

Skupina SIJ ne ustavlja proizvodnje

Iz Skupine SIJ so pojasnili, da si prizadevajo za nemoteno poslovanje, dokler bo mogoče, so pa sprejeli številne ukrepe za zaščito zaposlenih. Sindikat SKEI je sicer zagovarjal predlog, da dva tedna ostanejo doma, pozval pa tudi k dodatnim ukrepom. Več -> TUKAJ.
8.55

Maribor: Okužena delavka v zdravstveni postaji v Kamnici in na Gosposvetski

Zdravstvena delavka, ki opravlja delo v zdravstvenih postajah Gosposvetska in Kamnica, je pozitivna na covid-19. Vse, ki so bili tam preteklo sredo in četrtek, prosijo, da gredo v samoizolacijo. Več -> TUKAJ.
8.20

Samozaposleni pozivajo vlado, naj jim pomaga

Peticija za pomoč samozaposlenim ima že več kot 7000 podpisov. "Gre za tempirano socialno bombo," opozarja ena izmed pobudnic peticije Maja Megla. Več -> TUKAJ.
Državni zbor bo že jutri razpravljal o pomoči podjetjem. Več -> TUKAJ.
7.00

Sestal se bo Svet za nacionalno varnost

Ob številnih vladnih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa se bo danes v širši sestavi sestal Svet za nacionalno varnost. Kot je pojasnil predsednik vlade Janez Janša, so na sejo vabljeni tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, predsedniki opozicijski strank ter poslanca narodnosti.
V zadnjih dneh se je z namenom zajezitve širitve novega koronavirusa zaustavilo javno življenje v Sloveniji. Uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je v ponedeljek za TV Slovenija dejal, da se bo Svet za nacionalno varnost sestal v širši sestavi kot kadarkoli prej. Želijo si, da bi "govorili z enim jezikom", ko bodo potem govorili z Evropo.

EU zapira zunanje meje

Potem ko se je ob ostrih ukrepih držav proti novemu koronavurisu v Evropi praktično ustavilo javno življenje, naj bi danes voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, začasno omejili vsa nenujna potovanja v unijo. Ta naj bi za 30 dni zaprla svoje zunanje meje.
Omejitev potovanj naj bi uvedla celotna EU, torej tudi neschengenske članice Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Ciper in Irska, pa tudi schengenske države, ki niso članice EU, torej Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica.
0.00

Zaprt potniški letalski promet

Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo v veljavi do 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet. Trgovci medtem večinoma prehajajo na skrajšan delovni čas, obeta se tudi omejitev števila sočasnih kupcev v trgovinah.

Potniški letalski promet je od polnoči ustavljen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta