"Šlo je za ustrahovanje." Državno odvetništvo je predlagalo, naj se umakne tožbe zaradi neprijavljenih shodov

STA, M.R.
09.06.2022 12:51

Vlada je danes med drugim sprejela sklep, ki se nanaša na prenehanje veljavnosti tožb za povrnitev stroškov policije na neprijavljenih shodih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar
Andrej Petelinšek

Delovna skupina državnega odvetništva, to je namreč vlagalo tožbe za povrnitev stroškov proti domnevnim organizatorjem shodov, je ministrstvu za notranje zadeve svetovala, naj novih tožb ne vlaga več, že vložene pa da naj umakne, je danes povedala ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar

"Šlo je za ustrahovanje," je dodala ter pojasnila, da je neprijava shoda "zgolj formalna pomanjkljivost", ki ne utemeljuje sankcije, s katero bi lahko domnevnemu organizatorju naložili stroške policije. Poudarila je še, da zakonodaja za tak prekršek predvideva izrek globe, kar je policija v ločenem postopku tudi že storila.

V torek je poslanec SDS Branko Grims vladi Roberta Goloba očital, da je že v prvih nekaj dneh poteptala ustavo. Kot enega izmed razlogov je navedel umik soglasja glede neprijavljenih shodov, to pa je po njegovem mnenju nezakonito in neustavno. Poudaril je, da zakon o javnem zbiranju jasno določa, da v primeru, če na shodu nastanejo posebni stroški za policijo, mora te povrniti organizator. Očital je še, da je Bobnarjeva tako na ramena davkoplačevalcev prevalila prek 882 tisoč evrov, pri čemer je navedel, da so toliko znašali stroški policije z varovanjem in vzdrževanjem reda in miru na shodih. 

Eden izmed vidnejših petkovih protestnikov Jaša Jenull je namreč v času prejšnje vlade Janeza Janše od državnega odvetništva prejel več tožb za povrnitev policijskih stroškov v skupni višini prek 50 tisoč evrov. Proti tožbam je v sodelovanju s Pravno mrežo za varovanje demokracije vložil ugovore.

Bobnarjeva napovedala analizo glob v času epidemije

Ministrstvi za pravosodje in notranje zadeve ter služba vlade za zakonodajo bodo do konca avgusta pripravili analizo vseh pravnih podlag in odlokov, na osnovi katerih so bili času epidemije covida-19 proti posameznikom uvedeni različni prekrškovni postopki ali izrečene globe. V okviru analize bodo opredelili različne kategorije prekrškov oz. postopkov. Ob tem je spomnila, da gre za odloke, ki jih je ustavno sodišče že prepoznalo kot neustavne. 

"Šele na podlagi analize se bo mogoče odločiti o nadaljnjih korakih glede identificiranih pomanjkljivosti. Ključno merilo pri tem bo načelo ustavnosti, zakonitosti in sorazmernosti. Ne gre za potezo velikega čopiča. Nasilnežev ne bomo enačili z miroljubnimi protestniki," je poudarila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta