(FOTO) Kučan na Trgu republike, "trgu svobode": Res gre v Sloveniji za žalosten odklon od zavez, ki smo jih sprejemali pred 30 leti

Va, STA
18.03.2022 21:21

Sto petkovih večerov je po besedah nekdanjega predsednika tudi sto bolj ali manj jasnih, grobih poskusov oblasti, da protestnike utiša. Tako ravna oblast, ki prezira svoje državljane, je rekel. Obramba svobode in demokracije pa da se začne doma in ne "na bojnih prizoriščih v tujini".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je nagovoril zbrane na že stotem petkovem kolesarskem protestu in pozval na volitve 24. aprila. 
Robert Balen

Na okroglem, že stotem petkovem kolesarskem protivladnem protestu na Trgu republike je zbranim nocoj govoril nekdanji predsednik Milan Kučan, pozdravil jih je, kot je rekel, na trgu svobode.

Po Kučanovih besedah petkovi protestniki s svojimi shodi oblikujejo vizijo Slovenije kot demokratične, pravne evropske države. "Slovenija potrebuje spremembe in tudi novo energijo zanje," je poudaril.  Sedanja vlada pa da ruši temelje demokracije.

Vlada je po Kučanovih besedah svoje razumevanje dialoga in zagotavljanja ustavnih svoboščin demonstrirala s pendreki in robokopi. Zdaj pa od policije prihajajo drastični računi - za "storitve", ki jih protestniki niso naročili niti potrebovali
Robert Balen

"Sto petkovih večerov, nekaj sem jih preživel z vami, je tudi sto bolj ali manj jasnih, grobih poskusov oblasti, da bi vas utišala. Tako ravna oblast, ki prezira svoje državljane. To je tudi razlog, da ni prepoznala, da s protesti niste izražali zgolj svojega nestrinjanja s stranpotmi vlade. S sramoto, kot ste jih poimenovali. Niste zgolj protestirali, storili ste več. Ob zavračanju številnih nedemokratičnih odklonov v vladnih potezah ste kot aktivni državljani oblikovali svoje predstave, kakšna naj bosta družba in država, v kateri želite živeti," je povedal protestnikom. 

Sedanja vlada je po Kučanovih besedah "svoje razumevanje dialoga in zagotavljanja ustavnih svoboščin demonstrirala s pendreki in robokopi". Zdaj pa od policije prihajajo drastični računi - za "storitve", ki jih protestniki niso naročili niti potrebovali. Med drugim, je rekel Kučan, za miroljubno branje členov slovenske ustave o človekovih pravicah. Tu, pred parlamentom, ki je prvi dolžan braniti ustavo. "Tisti peščici upornikov bi težko rekli zborovanje, pa vendar jih je policija nasilno trpala v marice. Verjetno zato, ker njeno vodstvo meni, da je branje ustave prekršek." Nekdanji predsednik republike je to primerjal celo z represijo šestojanuarske diktature v stari Jugoslaviji.

Res gre v Sloveniji za "žalosten odklon od zavez, ki smo jih sprejemali pred 30 leti", ko smo ustanavljali svojo državio, je poudaril. 

Trg republike
Robert Balen

Po Kučanu je treba ponoviti obsodbo "zločinske in z ničemer opravičljive Putinove agresije na Ukrajino", a "obramba svobode in demokracije se začne doma in ne na bojnih prizoriščih v tujini", je nedvoumno reagiral na pot premierja Janeza Janše v Kijev ta teden. 

Govornik je bil tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ki meni, da se nasilje oblasti stopnjuje vedno hitreje, "s ciljem, čim prej zasesti ves družbeni prostor, si podrediti vse institucije, kulturo, predvsem pa medije, in preko njih oblikovati svojo javno mnenje".

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Z današnjim protestom so zbrani oznanili tudi začetek vseslovenske kampanje Gremo volit. Že v soboto zjutraj pa se bodo pridružili iniciativi Glas ljudstva, ki bo začela popotovanje po Sloveniji in pozivala ljudi po vsej državi k udeležbi na volitvah.

Protestna ljudska skupščina, ki se je oblikovala ob robu 100 petkovih protestov, je že pred protestom sporočila, da je glavni namen zbiranja petkovih protestnikov boj za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava.

Jaša Jenull
Robert Balen
Robert Balen

Tudi nocoj so zato opozorili na po njihovem nesprejemljive kazni, ki jih dobiva eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull zaradi domnevne organizacije protestov. Označili so jih za kršenje človekovih pravic. V Amnesty International (AI) Slovenije pa so na mednarodni ravni sprožili akcijo, s katero bo članstvo AI z vsega sveta slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo pozivalo k umiku zahtevkov za plačilo stroškov policijskega varovanja protestov, ki jih je prejel Jenull.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta