Pozvali so Janševo vlado, naj odstopi od zahtev za plačilo stroškov policijskega varovanja petkovih shodov

M.R.
04.04.2022 12:33

Da je bila ta pravica v Sloveniji prekomerno omejevana, je junija lani presodilo tudi ustavno sodišče, opozarjajo v PMVD.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) poziva vlado, naj umakne dve tožbi proti Jaši Jenullu, enemu najbolj vidnih protivladnih petkovih protestnikov, ki jih je po navodilu notranjega ministrstva vložilo državno odvetništvo.

Prva tožba se nanaša na protest, ki je potekal 2. oktobra 2020, odvetništvo pa od Jenulla za stroške policijskega varovanja zahteva 2255,42 evra, druga pa se nanaša na protest 4. septembra 2020, stroške policijskega varovanja pa so ocenili na 3778,12 evra. Poleg tega je Jenull prejel poziv državnega odvetništva za plačilo stroškov policijskega varovanja na shodu 19. junija 2020, na katerem je nekaj deset protestnikov na Trgu republike bralo ustavo. Policija je protestnike odstranila s silo, odvetništvo pa od Jenulla zahteva 34.340,56 evra. 

Jaša Jenull
Robert Balen

V PMVD so prepričani, da taki postopki ne sodijo v pravno državo in predstavljajo hudo kršitev z ustavo zajamčenih temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Hkrati v javnem pismu, ki so ga podpisali tudi direktor inštituta za kriminologijo na ljubljanski pravni fakulteti Aleš Završnik, direktor inštituta za ustavno pravo Ciril Ribičilč, podpredsednica sveta inštituta za ustavno pravo Dragica Wedam Lukić in sekretar inštituta za ustavno pravo Dean Zagorac, poudarjajo, da je evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v več sodbah opozorilo, da je pravica do mirnega zbiranja zagotovljena z 11. členom evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Hkrati je to temeljna človekova pravica, ki je bistvena za javno izražanje stališč in mnenj posameznika in je v demokratični družbi nepogrešljiva. Da je bila ta pravica v Sloveniji prekomerno omejevana, je junija lani presodilo tudi ustavno sodišče, opozarjajo v PMVD.

Prepričani so, da tožbeni zahtevki proti Jenullu predstavljajo eno od oblik "strateške ligitacije za onemogočanje udeležbe javnosti (Strategic Lawsuits Against Public Participation, SLAPP)", katerih namen je z uporabo pravnih sredstev utišati in finančno izčrpati novinarje, aktivne državljane, žvižgače in civilno družbo kot celoto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta