Slovenca naj bi zapustila Afganistan, en ostaja v Kabulu

17.08.2021 08:53
Dvojica naj bi bila po neuradnih informacijah z ameriškim letalom na poti v Katar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Reuter

Ponoči naj bi Kabul po neuradnih informacijah ministrstva za zunanje zadeve uspelo zapustiti še dvema Slovencema, medtem kot en ostaja v državi. Na MZZ so pojasnili, da se slovenski državljani niso obrnili nanje za pomoč, evakuacijo pa ureja njihov delodajalec.

Kot je za Večer dejal Admir Barčič, ki naj bi bil v stiku s Slovenci v Afganistanu, so trije "fantje še vedno na letalu". "Prispeli naj bi v naslednjih urah. Pomembno je, da so vsi zdravi in na varnem." V stiku je bil zgolj s tremi slovenskimi državljani, ki naj bi bili na letalu. Za četrtega, ki je Afganistan zapustil že prej, pa je izvedel iz medijev, je še pojasnil.

Pred tem je spletni portal 24ur.com poročal, da so Afganistan zapustili skupno trije slovenski vojaki, ki so tam delali za zasebno varnostno službo. V zgodnjih jutranjih urah naj bi se jim uspelo vkrcati na ameriško evakuacijsko letalo, so poročali. Kljub izrednim razmeram v državi, se je vojakom včeraj popoldne v kar petih urah uspelo pribiti do letališča v Kabulu, nato so počakali v "zeleni coni", piše na portalu. 

Spletni portal N1 dodaja, da še en slovenski državljan, ki je ostal v Afganistanu, tam skrbi za varnost delegacije EU in bo v državi ostal, dokler ne bo poskrbel za evakuacijo sodelavcev.

Po informacijah, ki jih je včeraj sporočil obrambni minister Matej Tonin, je v Afganistanu še vedno nekaj sodelavcev Slovenske vojske in njihovih ožjih družinskih članov - ne več kot 20.Afganistanski sodelavci slovenske vojske so že imeli možnost, da se skupaj s svojimi družinami umaknejo na varno skupaj z italijansko vojsko, kar da je velika večina izkoristila.

Letališče spet deluje

Letališče v Kabulu je zgodaj zjutraj po lokalnem času znova začelo delovati. Pred tem so ameriške sile njegovo delovanje zaustavile zaradi množice civilistov, ki so vdrli na območje letališča. Pristali naj bi že prvi ameriški letali z vojaki in vojaško opremo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ameriškega generalmajora Hanka Taylorja so nadzor nad vojaškim in civilnim letalskim prometom z mednarodnega letališča Hamid Karzaj v Kabulu prevzele ZDA. Po njegovih navedbah je v Kabulu že okoli 2500 pripadnikov ameriških vojaških sil, do konca dneva naj bi jih bilo že do 3500. Ti bodo pomagali organizirati evakuacijo več tisoč Američanov in njihovih afganistanskih sodelavcev.

Na letališču v Kabulu je že pristalo tudi nemško transportno letalo, s katerim bodo izvedli evakuacijo nemških državljanov iz Afganistana, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemčija je že poslala več transportnih letal v uzbekistansko prestolnico Taškent, ki je nemško vozlišče za evakuacijo iz Afganistana.

Iz Kabula na prenatrpanem letalu poletelo več sto ljudi

Po družbenih medijih se širi fotografija prenatrpanega ameriškega vojaškega letala. V letalu US Air Force C-17, ki je namenjeno prevozu 134 vojakov in njihove opreme, naj bi v nedeljo iz Kabula proti Katarju odletelo kar 800 civilistov. Kot poroča vojaški portal Defence One, je letalo varno pristalo. Uradnik ameriškega obrambnega ministrstva je sporočil, da je bilo na letalo dejansko 640 ljudi.

Panični Afganistanci so poskušali skozi na pol zaprto loputo priti na letalo, je še poročal portal. Posadka pa se je odločila, da jih raje prepeljejo na varno, kot da jih skušajo prisiliti, da zapustijo letalo. Ameriško obrambno ministrstvo tega poročanja zaenkrat še ni potrdilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta