(VIDEO) V Afganistanu še trije Slovenci. Kaos na letališču, ljudje padali z letal. Biden o najdaljši ameriški vojni. Janša: Soodgovorni smo

Miha Raičevič
16.08.2021 14:25
Potem ko so talibani brez odpora prevzeli nadzor nad afganistansko prestolnico, je na letališču v Kabulu umrlo več ljudi, ki so se skušali vkrcati ali pa pretihotapiti na letala, ki so poletela.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaos na letališču v Kabulu
EPA

Na letališču, s katerega odhajajo zadnja letala z ameriško vojsko in diplomati z Zahoda, se je namreč zbralo na tisoče ljudi. Tako tam že od jutra vlada kaos. Ker so ljudje napolnili vzletno stezo, so ameriški vojaki tudi večkrat streljali v zrak. Po sicer neuradnih informacijah naj bi bilo umrlo najmanj pet ljudi. 

Zaradi množice civilistov so promet na letališču nato celo ustavili. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je izjavil, da si ameriške sile skupaj s turškimi prizadevajo umakniti ljudi s steze, vendar ni jasno, kako dolgo bo to trajalo. Kirby je za dogajanje okrivil afganistansko vodstvo, ki je v večini že zapustilo državo. "Lahko daš sredstva, lahko uriš, podpiraš, svetuješ, pomagaš. Ne moreš pa kupiti volje ali vodstva in vodstvo je manjkalo," je dejal predstavnik Pentagona. Napovedal je, da bodo ZDA na letališču namestile tretji bataljon vojakov. ZDA želijo sicer iz države umaknili 30.000 ljudi, poleg svojih državljanov tudi afganistanske sodelavce in njihove družine.

Poveljnik ameriških sil v Kabulu, general Kenneth McKenzie, je talibane pozval, naj ne ogrožajo umika preko letališča v Kabulu. Posnetki, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, kažejo ljudi, ki plezajo po ameriškem letalu in se skušajo nanj vkrcati. Posnetki tudi prikazujejo ljudi, ki tečejo za ameriškim letalom, ki je vzletal. Nekaterim se je uspelo pripeti na kolesa, ko pa je letalo vzletelo, so z njega padli Afganistanci, ki si na vse načine želijo zapustiti državo. 

Sicer je na letališču znatno manj komercialnih poletov. Vsi poleti so že več dni zapolnjeni, letalske vozovnice pa so bistveno dražje kot običajno. Tistih, ki si želijo zapustiti Kabul, je namreč znatno več, kot pa je prostora na letalih. 

Britanski vojaki, ki so prišli pomagat evakuirati britansko osebje. A Velika Britanija vseh svojih državljanov iz Afganistana ni uspela odpeljati. Obrambni minister Ben Wallace je dejal, da se nekateri ljudje ne bodo vrnili iz Afganistana. 
EPA

ZDA so sporočile, da je osebje njihovega veleposlaništva evakuirano na letališče, sicer pa je 70 držav, med njimi je tudi Slovenija, v skupni izjavi pozvalo talibane, naj ljudem pustijo, da zapustijo državo. 

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je sicer že včeraj zapustil državo in domnevno odpotoval v Uzbekistan. 

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek zvečer po našem času prekinil tišino in nagovoril Američane o razmerah v Afganistanu, kjer so talibani po umiku ameriške vojske prevzeli nadzor. Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je predtem za televizijo ABC zagotovil, da je bil Biden redno v stikih z ekipo za nacionalno varnost in da aktivno preučujejo razmere. Ameriški predsednik je predčasno odšel s počitnic in se vrnil v Belo hišo.

"Dober čas za umik ameriških sil ne obstaja, to sem se po 20 letih naučil," je med drugim povedal Biden. "Znana so nam bila tveganja, a je res, da se je to razvilo hitreje, kot smo pričakovali. Kaj se je zgodilo? Afganistanski voditelji so pobegnili iz države, njihova vojska pa je kolapsirala." 

Joe Biden v Beli hiši govori o stanju v Afganistanu. 
EPA

"Ko zaključimo to misijo, bomo končali najdaljšo ameriško vojno v zgodovini, trajajočo 20 let. Zdaj vidimo, da ni te vojaške sile, ki bi bila sposobna Afganistanu, znanemu kot grobnica cesarstev, vzpostaviti demokracijo. Ne obžalujem odločitve, da se umaknemo iz Afganistana. Ne morem in ne želim od naših vojakov zahtevati, da se neskončno dolgo borijo v tuji vojni. To ni v ameriškem nacionalnem interesu, to ni, kar bi si naša vojska zaslužila." Tako Biden nocoj.  

Ameriški predsednik zagotavlja, da bodo ZDA  Afganistance še naprej podpirale - z diplomacijo. Naprej bodo branili človekove pravice na čelu s pravicami žensk in deklet. A dodaja, da vojaški spopad brez konca in kraja ni pravi način za to. Talibanom je napovedal "uničujoč odziv" ZDA, če bi napadli ameriške interese.

Kot je znano, so se razmere v Afganistanu začele zelo hitro zaostrovati v petek, ko je več ključnih prestolnic provinc padlo v roke talibanov, nakar je v nedeljo padel še Kabul. Talibanom je v manj kot 14 dneh od prve zavzete prestolnice uspelo prevzeti nadzor nad državo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta