Slovenija nabavlja več kot 300 respiratorjev in okoli 30 milijonov zaščitnih mask

A.L., M.R., STA
24.03.2020 07:13

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je od včeraj do danes naraslo na 480. Potrjenih je bilo 38 dodatnih okužb, kar je več kot včeraj. Je pa covid-19 terjal še četrto smrtno žrtev v državi. Umrla je varovanka doma za starejše v Šmarju pri Jelšah, ki je imela tudi več pridruženih bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

23.45

Z delom bo prenehal krizni štab za obvladovanje epidemije koronavirusa

Vlada je sprejela sklep o prenehanju delovanja kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa, saj z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev ni več razlogov za njegovo delovanje. Ob tem pa je vlada na večerni seji ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Več -> TUKAJ.
19.35

V nabavi več kot 300 respiratorjev in več milijonov zaščitnih mask

Trenutno je v nabavnem postopku več kot 300 respiratorjev, okoli 30 milijonov različnih zaščitnih mask in skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic. Dobava sredstev, ki jih je naročil zavod za blagovne rezerve, je predvidena do sredine oz. konca aprila, so sporočili z gospodarskega ministrstva. Opozarjajo pa, da so trenutni logistični tokovi okrnjeni.
Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pojasnili, da je zavod za blagovne rezerve v tem kriznem obdobju Civilni zaščiti poleg blagovnih rezerv, ki jih je že sprostil, dodatno dobavil še preko 500.000 mask, skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic, 20.000 zaščitnih kap in več kot 10.000 dezinfekcijskih sredstev.
18.50

Predlogi ukrepov konceptualno podobni kot v drugih evropskih državah

Predlogi ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v času epidemije koronavirusa pripravlja vlada, so po mnenju strokovne posvetovalne skupine, ki je pripravila smernice, konceptualno podobni kot v evropskih državah, vendar prilagojeni slovenskim posebnostim. Člani skupine želijo, da bodo zakoni spisani kratko, jasno in razumljivo. Več -> TUKAJ.
18.40

Simulacija: Če je v Sloveniji danes 480 okužb, jih bo čez 10 dni 5000, čez 14 pa 14.500

Slovenski zdravnik Andrej Trampuž, ki dela na kliniki v Berlinu, je povedal, da so izdelali simulacijo števila okužb za Slovenijo. Ta kaže, da bi lahko imeli v kratkem na intezivnih oddelkih v bolnišnicah prek tisoč pacientov. Več -> TUKAJ.
18.00 

(ODZIVI) Opozicija pozdravlja vladne ukrepe, v LMŠ bodo pozorni na dejanja, ki bi lahko vodila v "krnitev demokratične ureditve države"

Slovenska opozicija se je odzvala na ukrepe, ki jih je danes napovedala vlada Janeza Janše, za omejitev posledic krize, ki je posledica izbruha novega koronavirusa. Več -> TUKAJ
17.55

(ODZIV) Protikorona ukrepi: Vlada sodnikom ni znižala plač, a je nanje naslovila poziv

"Vsak poseg v sodniške plače mora imeti zakonsko podlago oziroma je mogoč le na podlagi (spremembe) zakona, tako navzgor kot tudi navzdol," na poziv premierja odgovarjajo na vrhovnem sodišču. Več -> TUKAJ.
17.50

Slovenija v konvojih v Srbijo vrača okoli 400 Srbov

Slovenski premier Janez Janša, predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in srbski predsednik Aleksandar Vučić so dosegli dogovo o vračanju okoli 400 srbskih državljanov, ki so ostali ujeti v Sloveniji. Prvi konvoj srbskih državljanov bo v policijskem spremstvu preko Hrvaške v Srbijo krenil še danes.
"Gre za državljane, ki so se vračali v Srbijo iz skandinavskih držav, Beneluksa, Nemčije, Češke, Slovaške, Avstrije," je na povedal predstavnik kriznega štaba vlade Jelko Kacin. V Sloveniji so obtičali, ko je srbska vlada v okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa zaprla svoje meje za vse, tudi za svoje državljane, ki so se iz tujine vračali domov. Nekateri so v Sloveniji že pet dni, je pojasnil.
17.45

Od polnoči na meji z Avstrijo 13 kontrolnih točk na cestnih povezavah

Slovenija bo na meji z Avstrijo ob polnoči vzpostavila 13 kontrolnih točkah na nekdanjih mejnih prehodih. Premier Janez Janša je namreč podpisal odlok, ki določa pogoje vstopa iz Avstrije po vzoru ukrepov, ki jih je Slovenija že uvedla na italijanski meji, je sporočil uradni govorec vladnega kriznega štaba Jelko Kacin.

Kontrolne točke na meji z Avstrijo bodo vzpostavljene tako, kot so bile že pred časom na meji z Italijo. 
Robert Balen

HSE: Proizvodnja elektrike poteka nemoteno

Proizvodnja elektrike v elektrarnah Holdinga slovenske elektrarne (HSE), ki proizvedejo dve tretjini vse električne energije v Sloveniji, tudi v času epidemije koronavirusa poteka nemoteno. V družbi izvajajo ukrepe za največjo možno zaščito zaposlenih, so sporočili iz HSE.
"Tudi v obdobju spopadanja s koronavirusom se zavedamo poslanstva in dolžnosti, da zagotavljamo varno, stabilno in zanesljivo proizvodnjo električne energije ter posledično nemoteno preskrbo za gospodinjstva, ustanove in gospodarske subjekte," so zapisali v sporočilu.
Po razglasitvi epidemije v Sloveniji 12. marca povprečna dnevna proizvodnja skupine HSE znaša 14 gigavatnih ur (GWh) električne energije, potem ko je bila februarja 15 GWh. Hidro proizvodnja električne energije Dravskih elektrarn Maribor in Soških elektrarn Nova Gorica poteka nemoteno ter je v skladu z načrtom in celo za 1 GWh višja kot prejšnji mesec. Tudi proizvodnja edine termoelektrarne, Termoelektrarne Šoštanj, poteka nemoteno. Delo v jami Premogovnika Velenja poteka po načrtih. 
14.55

Podjetje Prevent&Deloza bo dnevno izdelovalo od 600 do 700 zaščitnih mask

Celjsko podjetje Prevent&Deloza je v soboto začelo izdelovati pralne obrazne zaščitne maske. Dnevno jih bodo v obratu njihovega podjetja Kor tekstil v Murski Soboti izdelali od 600 do 700 kosov. V proizvodni proces je vpetih okoli 23 šivilj, je danes za STA povedala namestnica direktorja družbe Andreja Oder.

Zaščitni maski
Sašo Bizjak

Bavčar in Šrot že na prekinitvi zaporne kazni

Iz zaporov na prekinitev zaporne kazni za en mesec izpustili že nekaj več kot sto zapornikov in zapornic zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom, med njimi sta tudi Igor Bavčar in Boško Šrot. Več -> TUKAJ.
14.45

Tožilci ob napovedi znižanja plač opozarjajo, da so tudi sami izpostavljeni tveganim razmeram

V društvu tožilcev ob napovedi začasnem znižanju plač funkcionarjem, med katerimi sodijo tudi sami, opozarjajo, da opravljajo naloge javne varnosti in so pri tem izpostavljeni tudi varnostnim tveganjem. Zato pričakujejo, da jih bo država ustrezno podprla in ne bo ustvarila nepravičnih razlik med tistimi, ki skrbijo za zagotavljanje javne varnosti.
Kot so zapisali v Društvu državnih tožilcev Slovenije, z zaskrbljenostjo spremljajo "izjave vlade glede začasnega znižanja plač vsem državnim funkcionarjem, med njimi tudi državnim tožilcem, ne da bi predhodno naredili vsaj analizo pomembnosti njihovega dela v času sedanjih izrednih razmer".
Pojasnjujejo, da državni tožilci kot del svojih nalog opravljajo dežurno službo in ob tem neposredno usmerjajo policijo pri preiskovanju kaznivih dejanj. Na svojih delovnih mestih so neposredno izpostavljeni varnostnim tveganjem, kot denimo pri privedbi in zaslišanju osumljenca pred preiskovalnim sodnikom ter ob ogledih krajev kaznivih dejanj. V teh situacijah pa so izpostavljeni enaki nevarnosti kot policisti, ki osumljenega privedejo na sodišče, oz. kriminalisti, ki z njimi opravljajo razgovor oz. opravljajo ogled kraja kaznivega dejanja.
Vladi so tako že v ponedeljek predlagali, "da pravica do dodatkov velja tudi za funkcionarje, ne samo za javne uslužbence in da je to jasno zapisano tudi v zakonu".
Ob tem v društvu tožilcev izpostavljajo, da okrajni in nekateri okrožni državni tožilci že sicer prejemajo nižje plače kot policisti, ki izvajajo intervencije, ter kriminalisti na policijskih postajah, ki jih tožilci usmerjajo pri preiskovanju kaznivih dejanj. Ob predvidenem začasnem znižanju plač pa bi že tako nesorazmeren plačni sistem še dodatno porušil.

Robert Balen

Na mariborski klicni center za covid-19 predvsem želje po pogovoru

Mariborska Rdeči križ in nadškofijska Karitas sta v soočanju z novim koronavirusom vzpostavila enotni klicni center za pomoč ljudem, ki nimajo druge pomoči. Zaenkrat ni velikega povpraševanja po dostavi hrane ali zdravil, ampak večinoma ljudje kličejo z željo po pogovoru ali z vprašanji glede stalnih humanitarnih programov, ki so trenutno okrnjeni.
Enotni klicni center, dosegljiv na telefonski številki 059 17 77 50, je namenjen ljudem, ki so zaradi epidemije covid-19 v osami in nimajo nikogar, ki bi jim lahko pomagal pri redni oskrbi. "Največ klicev se je nanašalo na psihosocialno pomoč, samih intervencij pa še ni bilo toliko. Na Karitas sta odpadli zgolj dve, ko smo morali za starejša od 90 let po zdravila v lekarno," je povedal generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Darko Bračun.

Darko Bračun
Andrej Petelinšek

Ponovni pozivi h kupovanju domačega, pomoč tudi za kmete

Poseben zakon za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki ga pripravlja vlada, bo vseboval tudi več ukrepov s področja kmetijstva. "Preskrba s hrano je v tem trenutno še posebej pomembna," pravi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki se tako kot gospodarski minister Zdravko Počivalšek zavzema za kupovanje domačega.

Robert Balen

Tudi goljufi skušajo izkoristiti razmere ob epidemiji koronavirusa

Tudi goljufi skušajo izkoristiti razmere ob epidemiji koronavirusa. Na policija zaznavajo porast različnih spletnih in telefonskih goljufij, s katerimi si storilci skušajo pridobiti premoženjsko korist. Spletni goljufi skušajo oškodovati prebivalce predvsem s pretvezo širjenja informacij o koronavirusu, so zapisali na Generalni policijski upravi. Več -> TUKAJ.
14.15

Do danes 480 okuženih

Danes so na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sporočili 480 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Najbolj pereče območje še vedno ostaja Osrednje-slovenska regija, kjer je 168 potrejenih okužb. V savinjski regiji jih je 89. Po spolu so okužbe skoraj enako razporejene. Potrjene so bile okužbe pri 242 ženskah in 238 moških. Največ obolelih je v starostni skupini med 25 in 34 let (96), sledijo stari od 45 do 54 let (91). Do ponedeljka opolnoči so na okužbo s sars-cov-2 testirali skupno 14.870 oseb, podatkov o številu danes testiranih pa še ni.
{twitter}https://twitter.com/KrizniStabRS/status/1242437948852899844{/twitter}
14.00

Mejni prehod Robič na meji z Italijo odprt do 30. marca

Bivši mednarodni mejni prehod Robič na meji z Italijo, ki je od ponedeljka znova odprt, bo ostal odprt do 30. marca, so danes sporočili z notranjega ministrstva. Odprt je med 5. in 23. uro.
Začasni mejni prehod Robič, ki ga je policija vzpostavila na podlagi zakona o nadzoru državne meje, lahko prečkajo prebivalci Slovenije, ki so dnevni delovni migranti v Italiji, in osebe, ki izkažejo nujnost prestopa meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih ali kmetijskih čezmejnih dejavnosti, so danes sporočili z notranjega ministrstva.
Dnevni delovni migranti morajo pri prehodu meje imeti pri sebi potrdilo delodajalca, ostali upravičenci pa potrdilo lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje, so še pojasnili.
V skladu z ukrepi za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom je Slovenija zaprla mejo z Italijo. Na cestah je vzpostavila kontrolne točke v Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem Potoku ter sedaj znova tudi v Robiču.
Na nadzornih točkah morajo tuji državljani pri vstopu v Slovenijo predložiti dokazilo o negativnem testu na prisotnost koronavirusa oziroma se jim vstop dovoli, če je njihova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija.
13.45

OZS zadovoljna z ukrepi za malo gospodarstvo

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je zadovoljna z ukrepi za pomoč malemu gospodarstvu v času krize zaradi koronavirusa, ki jih je danes predstavila vlada. Ta je pokazala, da se zaveda, da je od kondicije gospodarstva odvisno, kako hitro si bomo opomogli po koncu epidemije, so sporočili iz OZS.
V OZS so zadovoljni, da je vlada upoštevala tudi njihove predloge za samostojne podjetnike in samozaposlene. "Od kondicije gospodarstva je odvisno, kako hitro si bomo opomogli po koncu epidemije. Tudi vlada je s predstavljenimi ukrepi danes pokazala, da se zaveda tega dejstva in v ukrepih upoštevala tudi predloge naše zbornice," je dejal predsednik OZS Branko Meh.
Upoštevan je predlog, da se socialni prispevki samozaposlenim za določeno obdobje v celoti odpišejo ter da samozaposleni, ki so v času epidemije prizadeti, dobijo nadomestilo. OZS se zdi tudi ustrezno, da postopki s tem, ko bodo podjetniki podali elektronsko izjavo, da imajo težave, ne bodo birokratsko zapleteni.
Zadovoljni so tudi z ukrepom, da se odpravi določilo, da plačo delavcem sofinancira država le takrat, ko ima podjetje na čakanju 30 odstotkov zaposlenih. Pozdravljajo ukrep, da bo prispevke za pokojninsko zavarovanje za delavce, ki delajo v tem obdobju, krila država ter da bo nadomestilo za delavce v času bolniške odsotnosti nase v celoti prevzel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
13.30

Četrta žrtev novega koronavirusa v Sloveniji je oskrbovanka šmarskega doma upokojencev

Iz občine Šmarje pri Jelšah so sporočili, da je v tamkajšnjem domu upokojencev v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba s covid-19. Trenutno je okužba potrjena pri 24 stanovalcih in šestih zaposlenih. S tem imamo v Sloveniji štiri smrtne žrtve zaradi novega koronavirusa. Več -> TUKAJ.

Andrej Petelinsek

Ponudnikom hrane na dom se pridružujejo novi

Trgovskim družbam in ostalim ponudnikom hrane, ki se jim je promet v velikem obsegu preselil na splet in v nove prevzemne točke ali dostavo na dom, se pridružujejo novi. Med njimi je od danes denimo Pekarna Pečjak.
"Pekarna Pečjak preusmerja del svojih zmogljivosti v dostavo na dom. S tem želimo zagotoviti nemoteno oskrbo z živili za tiste, ki se izogibajo nakupovanju v fizičnih trgovinah, obenem pa se zaradi izpada naročil iz drugih virov zavedamo odgovornosti do svojih zaposlenih in na ta način pripravljamo podjetje, da bo preživelo tudi v takšnih razmerah," je danes sporočil direktor podjetja Silvester Pečjak.
Približno 100 izdelkov iz zamrznjenega programa, testenine, kruh, kekse ter olje, mleko, sol, sladkor in moko bodo na dom začeli dostavljati v sredo. Dostava bo na voljo od ponedeljka do sobote v občinah Ljubljana, Trzin, Domžale, Škofljica in Grosuplje, so danes sporočili iz Pekarne Pečjak.
Za podobno storitev se je pred dnevi odločila Trgovina Mlinotest, ki izvaja dostavo trgovskega blaga na dom za občane Ajdovščine in Vipave. Naročila sprejemajo vsak dan, piše na spletni strani občine Ajdovščina.
Tudi Petrolova spletna trgovina, ki sicer nudi izdelke za avto, dom in vrt, ima v svoji ponudbi hrano in pijačo, ki jo dostavlja na dom, je razvidno iz njihove spletne strani.
Oglasni spletni portal Bolha je pred časom vzpostavil tržnico, prek katere se lahko prebivalci povežejo s pridelovalci lokalne hrane in sveža živila naročijo na dom.
Tudi nekaterim ponudnikom, ki so že pred izbruhom epidemije vozili zelenjavo, sadje in druge izdelke na dom ali v pisarno, so se sedaj s ponudbo na dom pridružili novi širom Slovenije. Številne kmetije prodajajo svoje izdelke na domu.
Več občin je na svoji spletni strani objavilo tudi seznam dostavljalcev hrane na dom.
12.10

Iz Madrida v četrtek poseben let za vrnitev Slovencev v domovino

Iz Madrida v Ljubljano bo v četrtek zvečer organiziran poseben let za slovenske državljane, ki se želijo vrniti v domovino, je danes na Twitterju objavilo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Vsi, ki se želijo vrniti s tem letom in MZZ o tem še niso obvestili, se lahko na let prijavo prek elektronske pošte slovenskega veleposlaništva v Madridu: sloembassy.madrid@gov.si.
Uradni govorec kriznega štaba vlade Jelko Kacin je danes Slovence v tujini znova opozoril, da številne države pripravljajo nove ukrepe za zajezitev pandemije novega koronavirusa, ki bodo vplivale na možnost vračanja domov in da je "sedaj skrajni čas za odločitev o vrnitvi domov, evakuacijski leti se polnijo".
Tako kot že zunanji minister Anže Logar v ponedeljek je še poudaril, da Slovenija iz lokacij, kjer je že bil organiziran evakuacijski let, tega ne bo več organizirala.
V tujini, drugih članicah EU ali tretjih državah, naj bi bilo po podatkih MZZ še več kot tisoč Slovencev, ki želijo nazaj v Slovenijo. Večina, približno 500, jih je v državah EU, od tega največ v Veliki Britaniji.
V zadnjem tednu je MZZ uspelo organizirati vrnitev več kot 300 slovenskih državljanov, z več kot 400 pa je MZZ navezal stike in jim pomaga z informacijami o možnostih vrnitve v Slovenijo.
Slovenci v tujini se lahko krizni celici konzularne službe MZZ javijo tudi prek spletne strani MZZ.
12.05

Slovenski in portugalski predsednik o spopadanju obeh držav z novim koronavirusom

Predsednika republike Boruta Pahorja je po telefonu poklical portugalski kolega Marcelo Rebelo de Sousa, s katerim sta govorila, kako se državi spopadata s pandemijo novega koronavirusa. Dogovorila sta se tudi za preložitev obiska portugalskega predsednika, ki je bil načrtovan sredi aprila, so danes sporočili iz urada predsednika republike.
Portugalski predsednik bi tako lahko Slovenijo predvidoma obiskal konec avgusta ali v začetku septembra.
Predsednika sta predstavila ukrepe obeh držav za zajezitev pandemije koronavirusne bolezni 19. Portugalski predsednik je bil od začetka marca v preventivni samoizolaciji, potem ko je bil v stiku z učenci šole na severu Portugalske, kjer so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri enem od učencev.
Tako v Sloveniji kot na Portugalskem so zaradi pandemije od začetka prejšnjega tedna zaprte šole. 18. marca je Portugalska razglasila izredne razmere v državi za najmanj dva tedna, prvič odkar je država leta 1974 odpravila diktaturo in postala demokracija.
V telefonskem pogovoru sta predsednika tudi izmenjala poglede na čas, ko bo virus obvladan. Ocenila sta, da nas čakajo velikanske spremembe, na katere se moramo pripraviti kot posamezniki in družba. Te spremembe bodo morale po njunem mnenju upoštevati posamezne države in mednarodna skupnost.
Kar se tiče Evrope, sta se Pahor in Rebelo de Sousa dogovorila za pobudo o oblikovanju razprave o prihodnosti Evropske unije med predsedniki, so še sporočili iz urada slovenskega predsednika.
11.50

V vojniški psihiatrični bolnišnici dva okužena zdravstvena delavca

Dve okuženi zdravstveni osebi, in sicer zdravnika in zdravstvenega delavca imajo v Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Oba sta se okužila izven bolnišnice. Vse stike z njima so testirali, vsi rezultati s testom so negativni. "Zaradi trenutne epidemiološke situacije smo že v začetku marca pričeli z odpuščanjem pacientov, ki ne potrebujejo nujnega psihiatričnega zdravljenja. Bolnišnica je zaprta za vse zunanje obiskovalce, zagotavljamo pa urgentno psihiatrično pomoč," pojasnjuje v.d. strokovne direktorice Valentina Winkler Skaza. Več -> TUKAJ.
11.40

(UKREPI) Samozaposlenim bo država vsaj do 31. maja krila vse prispevke

Premier Janez Janša, finančni minister Andrej Šircelj in vodja posebne posvetovalne skupine Matej Lahovnik predstavljajo prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, ki ga je vladna ekipa pretresala pozno v noč. Več -> TUKAJ.
11.00

(GRAFIKA) Kako hitro se širi virus ali zakaj je tako pomembno, da ostajamo doma?

Priporočila zdravnikov z vsega sveta so jasna - širitev novega koronavirusa najlažje zajezimo tako, da ostajamo doma in se držimo vseh priporočil strokovnjakov. Kako pomembno je v resnici ostajati doma, prikazuje tudi spodnji graf. Več -> TUKAJ.
10.50

Mcdonald's dobrodelnim organizacijam in domovom za starejše podaril več kot dve toni hrane

Podjetje Alpe Panon, ki je nosilec franšize za verigo restavracij s hitro prehrano Mcdonald's v Sloveniji, je dobrodelnim organizacijam in domovom za starejše po vsej državi podarilo več kot dve toni živil. Po zaprtju restavracij so jim namreč v skladišču ostala sveža živila, kot so zelenjava, jabolka, jajca in meso, so zapisali v podjetju.
Na podlagi odloka vlade je 20 restavracij verige Mcdonald's v Sloveniji 15. marca zaprlo svoja vrata. Podjetju pa so ostala polna skladišča živil. Odločili so se, da vso hrano s krajšim rokom uporabe podarijo lokalnim ustanovam v krajih, kjer se nahajajo njihove restavracije. Nekatere organizacije so hrano že prevzele, druge bodo to storile v prihodnjih dneh.

Reuters

V Bolnišnici Topolšica reorganizirali delo, pripravljeni so na sprejem okuženih

V zadnjih tednih so se razmeram ob širjenju novega koronavirusa prilagodili tudi v Bolnišnici Topolšica, ki je specializirana za bolnike s pljučnimi boleznimi. Imajo urejena dva ločena vhoda, zmanjšali so število ambulantnih pregledov, zaradi trenutno manjšega obsega dela je del zaposlenih doma, je za STA povedal direktor bolnišnice Jurij Šorli.
"Smo v nizkem startu za stvari, ki se nam bodo v naslednjih dneh ali tednih zgodile. Upam, da se bo v tem času tudi založenost z opremo v Sloveniji popravila," je dejal Šorli. Dodal je, da sicer imajo v bolnišnici dovolj zaščitne opreme za sprotno delo, imajo tudi nekaj respiratorjev, večjih zalog pa nimajo.
Posamezne ustanove trenutno po njegovih besedah zelo težko pridejo do te opreme, saj je na slovenskem trgu ni, iskati jo je treba zunaj države, pri tem pa so bolnišnice močno omejene, je opozoril.
V Bolnišnici Topolšica imajo trenutno za bolnike, ki so okuženi z novim koronavirusom, pripravljenih osem postelj v izolaciji, lahko pa to število povečajo do 30.

Edi Einspieler-fa Sherpa
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Adecco: Na eni strani višek, na drugi pomanjkanje delovne sile

Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa se v nekaterih segmentih trga dela kažejo v obliki presežkov delavcev, v drugih pa v obliki pomanjkanja, so danes opozorili v zaposlovalni agenciji Adecco. V tej luči se trudijo zagotavljati tako pomoč javnemu sektorju in gospodarstvu kot delavcem, so zatrdili.
Adecco, ki je velik ponudnik agencijskih delavcev v Sloveniji, in zato pomemben člen pri odzivanju na omenjena neskladja na trgu dela, skuša zagotavljati nemoteno poslovanje.
Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v agenciji, so sprejeli več ukrepov za zaščito zdravja svojih zaposlenih in iskalcev zaposlitve, večino dela pa opravljajo od doma in prek videokonferenc.
Tudi vse iskalce zaposlitve spodbujajo, da uporabijo digitalne dostope do njihovih svetovalnic, v primeru, da je fizičen obisk nujen, pa od vseh zahtevajo vnaprejšnjo najavo, da bi preprečili hkratno zbiranje večjega števila posameznikov. Pri tem skrbijo za redno razkuževanje.
Poleg tega pa se v Adeccu že pripravljajo na čas, ko bo epidemija pod nadzorom in se "bodo pokazale realne gospodarske posledice in seveda tudi posledice na trgu dela".
Na Zavodu RS za zaposlovanje so sicer v ponedeljek pojasnili, da se je samo med 9. in 22. marcem v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2370 oseb, kar je okoli desetina več kot v enakem obdobju lani. Vseh vlog sicer še niso obdelali.
Na drugi strani pa iz trgovinskega sektorja prihajajo opozorila o velikem pomanjkanju delovne sile. Prav tako o tem poročajo iz drugih sistemov, nujnih za delovanje države, denimo nekaterih zdravstvenih ustanov in domov za ostarele.
9.45

Steklarna Hrastnik ohranja najbolj nujen proizvodni proces

Steklarna Hrastnik je proizvodnjo skrčila na najnujnejšo. Tako ohranja le proizvodni proces steklenih izdelkov in delovanje obeh steklarskih peči. V družbi bodo še naprej spremljali razmere in jim prilagajali ukrepe, so za STA povedali v steklarni.
Prejšnji teden so vsem zaposlenim, ki jim narava dela omogoča delo od doma, to omogočili. 16. marca so zaustavili tudi vsa področja dela v proizvodnji, ki niso strogo vezana na delovanje peči, kot sta denimo dvojni pregled in dekoracija.
Steklarna je zmanjšala zasedenost delovnih mest v proizvodnem procesu in zaustavila eno proizvodno linijo. Zaposleni, ki jih ne potrebujejo zaradi zmanjšanega obsega dela, so ostali doma.
V steklarni so uvedli stroge varnostne ukrepe. Med njimi so izpostavili zadostno medsebojno razdaljo, nošenje zaščitne opreme, dodatne ukrepe na vstopnih točkah, dodatno razkuževanje in čiščenje površin, dodatne ukrepe v jedilnici in merjenje telesne temperature zaposlenih.
9.30

Nov delovni čas notarjev

"Uporabnike notarskih storitev obveščamo, da od 24. 3. 2020 velja nov delovni čas notarjev. Ministrica za pravosodje je na podlagi tretjega odstavka 20. člena Zakona o notariatu izdala Odredbo o začasnem delovnem času notarjev v času trajanja epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2," so sporočili na spletni strani Notarske zbornice Slovenije. V času trajanja epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID-19) veljajo nove uradne ure notarskih pisarn: v ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure in v sredo od 13. do 17. ure.
9.25

Zaporom in prevzgojnemu domu priskrbeli večje število zaščitne opreme in razkužil

Ministrstvo za pravosodje je v sodelovanju z upravo za zaščito in reševanje zaporom in prevzgojnemu domu doslej priskrbelo večje število rokavic, razkužil, mask in druge zaščitne opreme. Zaposlenim so ponudili tudi psihološko pomoč. Na ministrstvu zagotavljajo, da je zdravstvena oskrba v zavodih ustrezna.
Zaprte osebe po zagotovilih ministrstva v zaporu dobivajo hrano, ki zadošča za ohranitev njihovega zdravja in popolne telesne sposobnosti. Hkrati pa v zaporu po navodilih zdravnika in v skladu z možnostmi zagotavljajo vse potrebne aktivnosti za ohranitev zdravja obsojencev.
Kot so zapisali na spletnih straneh ministrstva, dnevno zbirajo potrebe pravosodnih potrebe pravosodnih deležnikov po zaščitni opremi in jo zagotavljajo skladno z danimi možnostmi uprave za zaščito in reševanje. Do zdaj so razdelili večje število rokavic, razkužil, antiseptičnih mil, kirurških troslojnih mask, zaščitnih plaščev in očal ter zaščitnih mask z ogljem in zaščito FFP3, pa tudi kombinezonov s kapuco.
V posameznih zaporih so že 10. marca omejili stike, tri dni kasneje pa so preklica prepovedali vse obiske v zaporih in prevzgojnem domu. "Za izboljšanje trenutne situacije in v izogib prehudih stisk zapornikov, ki bi bile posledica prepovedi obiskov, pa je uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pristopila k nakupu vrednotnic za uporabo v predplačniškem telefonskem sistemu," so navedli.
V skrbi za zdravje in izboljšanje pogojev dela zaposlenih so poleg preučitve možnosti namestitve posebnih zaščitnih steklenih pregrad, s katerimi bi se preprečila neposredna izpostavljenost možni okužbi, v sodelovanju s policijo uskladili tudi protokol privedb oseb. Tako bodo policijske enote v primeru odreditve pripora in prijetja osebe na podlagi tiralice o tem predhodno obvestile zapor, kamor bodo privedle osebo. Tako se bodo v zavodu lahko pravočasno pripravili na sprejem.
8.40

Mladi zdravniki: Ob nujnih izhodih od doma za prebivalstvo priporočljive tudi maske iz blaga

Ob nujnih izhodih od doma v času epidemije novega koronavirusa Mladi zdravniki Slovenije ljudem svetujejo uporabo mask iz blaga za splošno prebivalstvo. Hkrati morajo ljudje upoštevati vsa navodila glede higiene in omejitve stikov, so poudarili. Ker kirurških mask primanjkuje tudi za zdravstvene delavce, njihove uporabe ne priporočajo.
Kot so mladi zdravniki navedli v sporočilu javnosti, ki so ga objavili na Twitterju, so raziskali literaturo o smiselnosti uporabe zaščitnih mask. Namen uporabe mask med splošnim prebivalstvom je zlasti zmanjšanje prenosa virusa od tistih posameznikov, ki še niso razvili simptomov okužbe. Za tiste, ki imajo okužbo, pa velja strogo pravilo "ostani doma", na nujnih poteh je uporaba maske zelo priporočljiva tudi za njih.

Nepravilno nošena obrazna maska!
Andrej Petelinsek

Zavetišče Ljubljana se pripravlja na sprejem živali obolelih skrbnikov

Zavetišče Ljubljana se pripravlja na sprejem živali, katerih edini skrbniki bodo oboleli za covidom-19. Živali bodo v zavetišču namestili v desetdnevno karanteno oziroma bo žival ostala v karanteni do dneva njene vrnitve skrbniku, če jo bo ta lahko prevzel že pred desetim dnevom.
Postopek prevzema zapuščenih živali na terenu bo potekal kot običajno na prijavo pristojnih služb in/ali ob prisotnosti policije. Zapuščene živali, katerih edini skrbniki bodo oboleli za covidom-19, bo ljubljansko zavetišče sprejelo po posebnem protokolu.
Predstavniki zavetišča v zasebne prostore vstopajo le, če ni mogoče drugače ujeti zapuščene živali. Intervencijsko ekipo zavetišča sestavljata veterinar in oskrbnik živali, ki ukrepata ob prisotnosti pristojnih služb, kot sta policija in uradni veterinar. V primeru napovedane zapustitve živali zaradi hospitalizacije skrbnik živali to preda ob prisotnosti pristojne osebe.
Živali nato ostanejo v zavetišču do vrnitve skrbniku, oddaje novemu lastniku oziroma v skladu z veljavnimi protokoli zavetišča. Nastale stroške krije skrbnik živali.
Zavetišče Ljubljana v trenutnih razmerah sicer izvaja le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Skrbnike živali pri tem naprošajo, naj pogrešanje živali takoj javijo zavetišču na telefonsko številko za nujne primere 01 256 02 79. Najditelje živali pa prosijo, naj živali ne vozijo neposredno v zavetišče, temveč naj jih o tem predhodno obvestijo preko te telefonske številke.
Tisti lastniki živali, ki kažejo znake okužbe z dihali, naj ne vstopajo v zavetišče. Po izgubljeno žival naj tako pride druga zdrava oseba s potnim listom živali in pooblastilom za prevzem živali.
Poleg tega v omejenem obsegu v času uradnih ur potekajo ogledi in posvojitve. Pred prihodom v zavetišče se je treba naročiti po telefonu. Obiskovalci naj se ob prihodu v zavetišče prijavijo na recepciji, kjer bodo prejeli navodila za potek ogleda in posvojitve ali vračanja izgubljene živali.
Obenem v ljubljanskem zavetišču obiskovalce prosijo, naj upoštevajo red zavetišča in posebna navodila, ki so jih izdali zaradi epidemije novega koronavirusa.
8.15

NIJZ: Ni izključeno, da so kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom

Kadilci so na splošno bolj dovzetni za okužbe dihal, zato je verjetno, da so tudi bolj dovzetni tudi za okužbo v primerjavi z osebami, ki ne kadijo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so dodali, pa trenutno še ni na voljo dovolj dokazov za takšno trditev.
Po navedbah NIJZ imajo posamezniki s slabšo pljučno funkcijo, ki je lahko tudi posledica s kajenjem povezanih bolezni dihal, zelo verjetno zvišano tveganje za zaplete v primeru okužbe z novim koronavirusom.
"Kajenje namreč okvari in zmanjša mehanizme dihalnih poti, ki čistijo dihalne poti, to so migetalke v dihalnih poteh in izločanje sluzi. Pri kadilcu je delovanje migetalk okvarjeno, sluzi pa je več in je gostejša. Sluz se tako težje izloča iz dihalnih poti in verjetnost okužbe je večja. Poleg tega ima kajenje škodljive učinke na imunski sistem in oslabi posameznikovo sposobnost boja z okužbo," opozarjajo na inštitutu.
Po trenutnih podatkih še ni jasno, koliko pred morebitno okužbo bi moral posameznik opustiti kajenje, da bi zmanjšal tveganje za komplikacije ob okužbi. Je pa znano, da se pljučna funkcija funkcija pomembno izboljša v nekaj mesecih po opustitvi kajenja. Tako se zmanjša tudi verjetnost okužb dihal, so pojasnili na NIJZ.

Fotografija je simbolična.
Janko Rath

Obrecht s fakultete za logistiko: Zaradi negotovosti poslovanja lahko pričakujemo kopičenje zalog

Zaradi negotovosti poslovanja v naslednjih mesecih lahko pričakujemo kopičenje zalog, da bi povečali samozadostnost evropskih podjetij, ter še večji premik proti samooskrbi s surovinami, o učinkih koronavirusa pravi Matevž Obrecht s fakultete za logistiko. Po pesimističnem scenariju bi lahko sledil kolaps trga z drastičnim znižanjem cen.
V času omejene oskrbe po Obrechtovem mnenju prehajamo s trga, kjer kraljuje povpraševanje, na trg, kjer kraljuje ponudba. Obrecht pričakuje, da bodo odgovorna podjetja dajala več poudarka presoji izvora surovin in dobaviteljev za povečanje varnosti oskrbe. Za razliko od v zadnjih letih vse bolj prevladujočega načela minimiziranja zalog oz. t. i. just in time proizvodnje praktično brez zalog naj bi podjetja večji poudarek spet dala samozadostnosti z večjimi zalogami.
Zanesljivost oskrbe na globalnem trgu je po njegovi oceni že nekaj časa tvegana, v času izrednih razmer, ki jih je povzročil koronavirus, pa je postala dejstvo. V 21. stoletju je, tako Obrecht, že prišlo do motenj v oskrbovalni verigi, ki so jih povzročale pandemije ali naravne nesreče, vendar pa te še nikoli niso prizadele toliko držav na različnih celinah in sočasno prizadele praktično celotno mrežo tekmecev v določenih panogah.
Premislek o poslovnih modelih prihodnosti, ki bodo bolj aktivno vključevali možnost prekinitev dobav in aktivnejše državne intervencije je zato, kot je Obrecht dejal v prispevku, objavljenem na spletni strani celjske fakultete za logistiko, ki sodi pod Univerzo v Mariboru, zmeraj bolj na mestu.
Ob moteni oskrbi posel prevzame uspešnejši in prilagodljivejši, trenutno je to spletna prodaja. "Amazon na veliko zaposluje in izkazuje rast prodaje in praktično skoraj ne uspe pokrivati povpraševanja, tudi domača Mercatorjeva spletna trgovina zaradi pomanjkanja kadra in kapacitet ter nezmožnosti hitrega prilagajanja šepa," je pojasnil.
Podjetja bodo kratkoročno iskala državno pomoč za kritje stroškov zaradi izpada proizvodnje in zmanjšanega povpraševanja zaradi domačih samoizolacij. Dodatni omilitveni ukrepi bodo tudi odpis davkov in premostitev plačevanja finančnih obveznosti do bank. "Fokus in drastičnost sprememb poslovanja bo v največji meri odvisna od časa trajanja izrednih razmer in ocene o možnosti ponovitve situacije," je izpostavil.
Če bo trenutna kriza le kratkotrajna in se bo uresničil optimistični scenarij, bodo na dolgi rok podjetja ponovno postala manj previdna in bodo svoje izdelke spet izdelovala z globalnimi poceni komponentami vprašljivega izvora, izdelanih v vprašljivih delovnih okoljih in brez vpogleda na okoljske vplive v celotni oskrbovalni verigi.
Druga možnost, t. i. pesimistični scenarij, ki se kaže kot verjetnejša, pa je, da bo trenutno gospodarsko omejevanje proizvodnje, mednarodne trgovine, omejevanje gibanja in potovanj ostalo realnost vsaj še šest mesecev ali do konca leta.
"Negativni vpliv na gospodarstvo in oskrbo se bo zgodil in tako multinacionalke kot tudi mala podjetja partnerje bodo iskali znotraj skupnega trga EU, za kritične sestavne dele pa zaradi možnosti zapiranja meja in neenotne politike EU morda celo znotraj nacionalnih mej oz. znotraj regij. Krajše transportne poti pomenijo večjo odzivnost v primeru izrednih dogodkov," je izpostavil Obrecht.
Po njegovem mnenju bi bila lahko nenazadnje to tudi priložnost za dolgoročno ustvarjanje višje dodane vrednosti, vnovične oživitve proizvodnega gospodarstva v EU in utemeljevanje vrednosti izdelka v očeh končnega kupca. Dodatno v območju evra ni valutnih tveganj, bolje je urejena delovna zakonodaja in upoštevan družbeni dejavnik (praktično ni otroškega dela, prisilnega dela), priča smo tudi višji stopnji kontrole kakovosti.
"Po drugi strani pa to pomeni velik premik nazaj, v čas nacionalnih meja, višjih in netransparentnih cen, morda dodatnega omejevanja osebne svobode, gibanja, potovanj, govora ter širjenja informacij, deglobalizacije poslovanja ter dodatne vzroke za globalne nemire ob gradnji zidov, pomanjkanja virov, saj nas žal nič ne povezuje tako kot denar," je sklenil.
7.45

Marca več samostojnih podjetnikov prenehalo opravljati dejavnost

Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je marca glede na predhodne mesece in marec lani povečalo, posebej v drugi polovici meseca zaradi posledic širjenja novega koronavirusa. Ajpes sicer podatkov o tem, koliko s.p. je prenehalo opravljati dejavnost zaradi trenutnih razmer in koliko bi jih sicer, nima.
Kot so STA povedali na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je od 1. do 20. marca dejavnost prenehalo opravljati 779 samostojnih podjetnikov, kar je skoraj 48 odstotkov več kot od 1. do 20. februarja (527) in skoraj 29 odstotkov več kot od 1. do 20. januarja (606) ter skoraj 44 odstotkov več kot od 1. do 20. marca lani (542). Od tega jih je bilo v zadnjem tednu, med 16. in 20. marcem, 276, potem ko jih je bilo v enakem obdobju februarja 98, v enakem obdobju januarja pa 155.
Na posledice širjenja novega koronavirusa, ki se je februarja začel hitro širiti na severu Italije, so v začetku meseca najprej začeli opozarjati v turizmu, kjer so beležili velik upad tujih gostov. Težave za podjetnike so se stopnjevale s sprejemanjem ukrepov za zajezitev širjenja virusa v Sloveniji, od odpovedi javnih prireditev po prvih primerih virusa v državi v začetku meseca do prepovedi obratovanja gostinskih lokalov in neživilskih trgovin ter praktično ustavitve javnega življenja od sredine meseca.
Do konca marca letos je predlaganih še 613 izbrisov, največ na zadnji dan meseca, 235. Samostojni podjetnik lahko vloži vlogo za izbris najmanj tri dni in največ mesec dni pred predlaganim datumom izbrisa. Kot so STA pojasnili na Ajpesu, podatka o tem, koliko s.p. se želi izbrisati zaradi trenutnih razmer in koliko bi se jih sicer, nimajo, saj podjetniku tega podatka ni treba predložiti.
Ukrepi za samostojne podjetnike, med katerimi so mnogi ostali brez celotnega prihodka, bodo po napovedih del paketa ukrepov za blaženje posledic kriz v gospodarstvu, ki jih je skupaj s posebno strokovno skupino od ponedeljka zvečer pripravljala vlada, predstavila pa jih bo danes dopoldne. Strokovna skupina je po poročanju Financ zanje med drugim predlagala mesečni temeljni dohodek v višini 70 odstotkov neto minimalne plače, odpis socialnih prispevkov, ki bi jih zanje plačevala država, in odlog akontacije dohodnine do odmere dohodnine za leto 2020.
7.15

Mariborska občinska podjetja: Ostanite doma, toda plačajte položnice

Koronavirus SARS-CoV-2 iz dneva v dan bolj vpliva na vse segmente našega življenja, tudi na plačevanje položnic. Številni so namreč te brez provizije plačevali pri mestni blagajni na glavni avtobusni postaji, ki pa je od prepovedi javnega potniškega prometa naprej zaprta, tako da trenutno možnost brezplačnega plačila ni več na voljo. Več -> TUKAJ.
7.10

Koronavirus: Brez dela v dveh tednih ostalo 2370 ljudi

V zadnjem tednu se je na zavodu za zaposlovanje na novo prijavilo 1393 brezposelnih oseb. Prijavljanje se povečuje tudi v Mariboru, vendar je število brezposelnih po začasnih podatkih za zdaj še nižje kot ob koncu prejšnjega meseca. Po še neuradnih podatkih se je sicer na zavodu od 9. marca na novo prijavilo 2370 brezposelnih, kar je za približno desetino več kot lani v tem obdobju. Več -> TUKAJ.
7.00

Pogonsko gorivo z današnjim dnem občutno cenejše

Pogonsko gorivo se je opolnoči močno pocenilo. Za liter 95-oktanskega bencina je treba na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po novem odšteti 1,029 evra, kar je 17,6 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva se je pocenil za 12,9 centa na 1,017 evra. Gre za najnižje cene v več letih.
95-oktanski bencin je bil v Sloveniji nazadnje tako poceni maja 2009, ko se je svet spopadal s finančno in gospodarsko krizo, dizelsko gorivo pa marca 2016. To je bil ravno čas odločanja o postopni liberalizaciji slovenskega trga naftnih derivatov.
Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah namreč zdaj določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.
Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.
Cene nafte navzdol potiska pandemija novega koronavirusa. Trgovci s črnim zlatom se bojijo, da bo zaradi virusa prišlo do recesije, s tem pa tudi zmanjšanja povpraševanja po nafti po vsem svetu. Poleg tega je vzniknila cenovna vojna med proizvajalkama črnega zlata, Savdsko Arabijo in Rusijo, ki nista našli skupnega jezika glede načrpanih količin.
Vlada ob padcu cen črnega zlata v trošarine ni posegala.

Večer

Vlada bo predstavila zakonski paket ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu

 Zakonski sveženj za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu v času krize zaradi epidemije koronavirusa, ki ga bo vlada predstavila danes, naj bi bil vreden vsaj tri milijarde evrov. V ponedeljek zvečer je vlada na Brdu pri Kranju obravnavala smernice za pripravo zakonskega svežnja za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu v času krize zaradi epidemije koronavirusa. Po prvih ocenah naj bi bili ukrepi, ki jih bodo danes predstavili premier Janez Janša, finančni minister Andrej Šircelj in vodja strokovne posvetovalne skupine Matej Lahovnik, vredni vsaj tri milijarde evrov. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta