V Slovenijo prispelo še 125.200 kirurških mask in tudi druga zaščitna oprema, LMŠ poziva vlado, naj pravično poskrbi za vse

STA, Gr.G., M.R.
23.03.2020 07:44

V celjski bolnišnici prvi primer okužene zdravstvene osebe. Unior zaradi epidemije koronavirusa omejuje proizvodnjo, pekarna Mlinar začasno zaprla prodajalne, Premogovnik Velenje pa ta teden dnevno proizvodnjo povečuje. Vlada o novih ukrepih za pomoč prebivalstvu zaradi koronavirusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

20.45
V skladišče civilne zaščite je prispelo 125.200 kirurških mask, 93.000 rokavic, 856 tyvec oblek, 20.000 pokrival za glavo in 2550 za čevlje, je na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin. Prihaja še 1000 mask ffp2, je dodal. Od kod je prispela zaščitna oprema, ni pojasnil.
{twitter}https://twitter.com/MatejTonin/status/1242143097984868352{/twitter}
Uradni govorec kriznega štaba vlade Jelko Kacin na današnji popoldanski novinarski konferenci ni želel navesti, koliko kosov zaščitne opreme v Sloveniji še potrebujemo, a po njegovih besedah primanjkuje veliko stvari. "Ključen problem pa ves čas ostaja logistika, kako ta zaščitna sredstva, ki so v veliki meri proizvedena na Kitajskem, spraviti v Evropo in od tu do končnega uporabnika," je opomnil.
20.00
V stranki LMŠ napovedujejo, da bodo kot opozicijska stranka še naprej sodelovali pri sprejemanju ukrepov za zajezitev širitve novega koronavirusa in blaženje posledic epidemije. Ob tem vlado pozivajo, naj pravično poskrbi za vse prizadete v krizi oz. naj bodo ukrepi v prvi vrsti usmerjeni v pomoč vsem tistim, ki jih je trenutna kriza najbolj prizadela.
Ukrepi naj bodo usmerjeni v pomoč tako gospodarstvu kot državljanom, tako delodajalcem kot tudi delavcem, ki imajo službo ali so že na čakanju. Pri tem v LMŠ opozarjajo na negotovost, s katero se soočajo samozaposleni, samostojni podjetniki, študentje, ki opravljajo študentsko delo, in društva, ustanove, zavodi ter organizacije.
Pričakujejo, da bo vlada izkoristila tudi možnosti finančnih pomoči, ki jih v trenutni krizi ponuja Evropa. "ECB je predstavila 'urgentni pandemični program' odkupovanja obveznic, vreden 750 milijard evrov. Slovenija lahko svoj delež od tega denarja porabi, kot misli, da je najbolj prav," so navedli. Dodali so, da je ena od možnosti, da se velik del teh sredstev prek nepovratnih subvencij nameni slovenskim podjetjem za nadomestitev izpada prodaje oziroma prihodkov, drugi del pa za pomoč državljanom, ki so izgubili delo.
"Se je pa treba zavedati, da gre za enkratni denar, ki ga je potrebno pametno usmeriti. Ključno je, da ob prihajajočem padcu gospodarske aktivnosti ohranimo delovna mesta, ob tem pa ne pozabimo niti na demokracijo in transparentnost," menijo v LMŠ.
18.05
Stranka Levica se je odzvala na besede predsednika Boruta Pahorja, ki je podprl zahtevo vlade za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojska dobila dodatna pooblastila. Menijo, da je takšno stališče nesprejemljivo, saj da je situacija na meji mirna. "Zato ni nobenih objektivnih razlogov ali izredne varnostne situacije, ki bi opravičevala sprejetje takega ukrepa," so zapisali v odzivu. 
Pahorja sprašujejo, ali ne bi vojske raje uporabili za pomoč ogroženim, za zaščito rizičnih skupin. Pravijo, da bi lahko vojska zagotavljala prvo pomoč in nujno medicinsko opremo, pomagala ogroženim in prizadetim prebivalcem in zagotavljala osnovne pogoje za življenje. Hkrati v stranki upajo, da bosta temu nasprotovali tudi stranki LMŠ in SD in tako pri glasovanju v DZ pomagali preprečiti aktivacijo omenjenega člena. 
17.35
Sindikat delavcev migrantov Slovenije, ki ga vodi Mario Fekonja, svetuje tistim delavcem, ki delajo v Avstriji in še nimajo potrdila delodajalca, s katerim lahko vsakodnevno prečkajo mejo, da s seboj vzamejo veljavno pogodbo o zaposlitvi. Več -> TUKAJ
17.30
Vlada bo skušala do konca tedna pripraviti novo zakonodajo za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, je povedal govorec kriznega štaba vlade Jelko Kacin. Danes zvečer bo vlada obravnavala izhodišča za to zakonodajo. Kacin je tudi dejal, da bo vlada zagotovila toliko financ, kot bo potrebno. Več -> TUKAJ.
16.20
UKC Maribor obvladuje izredne razmere uspešno. Tudi s pomočjo številnih podjetij in posameznikov. Darovala je celo navijaška skupina Viole. Več -> TUKAJ.
16.00
Zaradi epidemije novega koronavirusa trpijo številna podjetja, upad ali izničenje prihodkov pa se že odražata tudi na trgu dela. Samo med 9. in 22. marcem se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2370 oseb, kar je okoli desetina več kot v enakem obdobju lani, so pojasnili na Zavodu RS za zaposlovanje. Vseh vlog sicer še niso obdelali. Več -> TUKAJ.

Robert Balen
Mejni prehod Holmec je danes še odprt, Avstrijci naj bi ga pomoči zaprli, kar zbuja nelagodje in otežkoča prehajanje na delo zaposlenim v Avstrijo in tudi tovorni promet.  
Tomaž Ranc
Robert Balen
Ljubljana. Klinični senter. Medicinska sestra. Zaščitne Maske
Premogovnik Velenje - kdaj zaprtje?
Andrej Petelinšek
Predsednik vlade Janez Janša po besedah sindikalista Branimirja Štruklja upa, da bo vlada ukrepe financirala z izdajo evrskih obveznic.
Vlada Rs/Sta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta