Slovenska tiskovna agencija po pismu iz Bruslja le prejela zamujena sredstva od Ukoma

STA, M.R.
14.01.2021 11:53
Slovenska tiskovna agencija je danes s strani vlade prejela zaostale obveznosti, kar na STA sprejemajo "z olajšanjem". Obenem pa vlado pozivajo k zagotovitvi financiranja v letošnjem letu brez nadaljnjih pogojevanj. "Financiranje javne službe STA namreč ne more biti začasna rešitev, pač pa je zakonska obveza vlade," so poudarili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukom je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in november lani, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. Ukom tudi ni pristopil k sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letos.
Robert Balen

V sporočilu za medije, pod katerega so se podpisali vodstvo, uredniški kolegij, svet delavcev, zastopstvo in sindikat novinarjev so v STA spomnili na pismo evropskih komisark Margrethe Vestager in Vere Jourove. Omenjeni sta namreč zapisali, da dodatna presoja Bruslja glede tega, ali gre pri financiranju STA za nedovoljeno državno pomoč, ni potrebna. Opozorili sta tudi na poseben pomen javnih medijev in na to, da bi se morale države članice vzdržati pritiska nanje.

Glede na to, da je nadzorni svet STA sprejel poslovni načrt družbe za leto 2021 in ga posredoval vladi, je izpolnjena zakonska podlaga za financiranje javne službe v letošnjem letu. "V STA pričakujemo, da bo vlada v prihodnje spoštovala zakonodajo in izpolnjevala svoje obveznosti, tako kot STA že skoraj 30 let opravlja svojo obveznost javnega obveščanja," so poudarili.

Kot so še navedli, je neodvisnost nacionalne tiskovne agencije zagotovljena z zakonom o STA, uveljavljenim leta 2011, s katerim je Slovenija tedaj status agencije uredila v skladu s sodobnimi normami.

Urad vlade za komuniciranje je dopoldne sporočil, da je vlada na podlagi sporočila evropske komisarke Margrethe Vestager začasno odobrila izplačilo STA v okviru določb sedmega protikoronskega zakona. Kot so navedli, namreč sporočilo Vestagerjeve "nakazuje možnost pozitivne odločitve Evropske komisije glede nakazila državne pomoči za STA".

STA je bila brez sredstev države za opravljanje javne službe že 49. dan. Prav tako Ukom tudi ni poravnal računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije po tržni pogodbi za zadnje tri mesece lanskega leta. Poleg tega ni pristopil k sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letos.

Počivalšek: Vpleteni naj ustrezno uredijo pogodbeno razmerje

Odzval se je predsednik SMC in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, ki je na Twitterju zapisal, da bo STA prejela sredstva za opravljanje javne službe. "Ostaja pa naloga in odgovornost vseh vpletenih, da v izogib ponavljanju takih težav ustrezno uredijo pogodbeno razmerje med STA in Ukom," je še dodal. 

Zorčil opozoril, da je zavlačevanje nedopustno

Dogajanje so v SMC obsodili. Podpredsednik stranke in predsednik DZ Igor Zorčič je v sredo za STA navedel, da je zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA nedopustno. Po njegovih besedah je vlada dolžna upoštevati voljo DZ in se ne more sklicevati na soglasja institucij EU.

Ministri iz vrst SMC pa so v odgovorih za STA v sredo in danes navedli, da Počivalšek o tem vodi pogovore s predsednikom vlade, v primeru neuspešnega dialoga pa da bodo na vlado posredovali predlog gradiva za realizacijo in zahtevali obravnavo na vladi. Ob tem so poudarili, da vsaka demokratična država potrebuje dobro delujočo nacionalno tiskovno agencijo.

Tudi predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je STA v sredo sporočil, da si aktivno prizadeva, da bi zaplet s financiranjem Slovenske tiskovne agencije rešili "čim prej v korist obeh vpletenih strani". Podrobnosti sicer ni navedel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta