Zaposleni na STA 28. dan od prekinitve financiranja po pomoč k Zorčiču: Ker ste hkrati vplivni član vladajoče koalicije ...

VČ, STA
22.12.2020 16:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji (STA) so se danes obrnili na predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in ga pozvali, naj zagotovi spoštovanje sklepov odbora DZ za kulturo, ki je vlado pozval, naj izpolni zakonsko dolžnost in STA izplača zapadle finančne obveznosti ter državni tiskovni agenciji zagotovi nadaljnjo finančno stabilnost, a vlada tega še ni storila.

"Danes mineva že 28. dan, odkar STA od države ni prejela denarja za svoje delo, čeprav novinarji STA ves ta čas še naprej normalno opravljamo svoje delo, podjetje pa v celoti opravlja pogodbene obveznosti," so Svet delavcev STA, Zastopstvo uredništva STA in Sindikat novinarjev STA opomnil v javnem pozivu Zorčiču, ki so ga posredovali tudi vsem poslanskim skupinam.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je pred tedni ustavil financiranje dejavnosti STA po sklenjeni pogodbi za opravljanje javne službe in po pogodbi za opravljanje določenih tržnih dejavnosti za vladno administracijo.

Poslanec SMC Igor Zorčič je predsednik državnega zbora, slovenskega zakonodajalca.
Bobo

Zaposleni na STA so se na Zorčiča obrnili s prošnjo, da kot predsednik najvišjega predstavniškega in zakonodajnega organa stori vse potrebno za spoštovanje zakona o STA. "Ker ste hkrati vplivni član vladajoče koalicije, vas zaposleni na STA prosimo, da vi in vaša poslanska skupina opozorite tudi druge vladne stranke, da ustavitev financiranja STA ni v skladu z veljavno zakonodajo in da lahko privede do tega, da bo tako pomemben medij, kot je STA, ugasnil. To se namreč lahko zgodi zelo kmalu, saj naše finančne rezerve kopnijo in je vprašljivo že izplačilo plač zaposlenim v januarju," so opozorili.

Opomnili so tudi, da zgolj morebitno plačilo za že opravljeno delo še ne zagotavlja nadaljnjega obstoja STA, saj je treba zagotoviti tudi financiranje za opravljanje javne službe v letu 2021. "Vodstvo je v skladu s tem pripravilo poslovni načrt za leto 2021, ki ga je posredovalo vladi, in upamo, da ne bomo naleteli na zaprta vrata in gluha ušesa. Računamo, da boste tudi vi z vašo avtoriteto predsednika DZ lahko poskrbeli, da se to ne bo zgodilo." 

Skrbi jih, ali bodo v času začetka predsedovanja Slovenije EU sploh še lahko obeležili 30 let obstoja medijske hiše. Zaposleni na STA svoje poslanstvo opravljajo korektno, še posebej v času epidemije, čeprav so v tem času tudi od najvišjih predstavnikov države slišali številne žaljivke na njihov račun, so zapisali: "A naša prva prioriteta je korektno poročanje o dogajanju v Sloveniji in svetu, pri tem pa ne pristajamo na to, da bi nam pisanje narekovala katerakoli politična opcija." 

Vodstvo STA je večkrat izrazilo pripravljenost, da predstavniku lastnika in družbeniku, to je vladi, posreduje vse podatke, ki jih želi, ob upoštevanju določil tako zakona o STA kot tudi zakona o gospodarskih družbah. To stališče je, kot so zaposleni spomnili v pozivu, podprl tudi nadzorni svet STA, predstavnik ustanovitelja v STA, člani katerega so na predlog vlade z absolutno večino imenovani v DZ.

Ob tem so poudarili, da vodstvo družbe uživa njihovo podporo. "Pritrdilo mu je ne le neodvisno pravno mnenje, ampak tudi služba vlade za zakonodajo," so zapisali. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta