Novinarski sindikat prijavil Urbanijo na državno tožilstvo, Urbanija pa Veselinoviča, nadzornike in nekdanjo direktorico Ukoma

STA, DR
14.12.2020 14:14
Odbor DZ za kulturo, ki je danes že na drugi seji ta mesec razpravljal o financiranju STA, vlado poziva, naj v treh dneh izpolni svoje dolžnosti v skladu z zakonom o STA in pogodbo o opravljanju javne službe. V treh dneh naj izplača oktobrsko nakazilo za javno službo in za storitve po letni tržni pogodbi ter s tem zagotovi nadaljnjo stabilnost STA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska tiskovna konferenca
Robert Balen

Sprejeta sklepa je podprlo deset članov odbora iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB, SMC in DeSUS, proti pa so glasovali poslanci iz vrst SDS in NSi.

Kot je v imenu predlagateljev današnje nujne seje odbora iz vrst štirih opozicijskih strank pojasnila Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), je odbor na seji pred desetimi dnevi sprejel več sklepov, med drugim je vlado že pozval k izpolnitvi svojih dolžnosti glede nadomestila za opravljanje javne službe STA, kar pa se še ni zgodilo. Poudarila je, da urad vlade za komuniciranje (Ukom) nima pravne podlage za samovoljno ustavitev financiranja, da je tudi iz pridobljenega pravnega mnenja STA razvidno, da je Ukom zahteval podatke, do katerih ni upravičen. Zato so v tokratnem predlogu sklepa predlagali poziv, da se financiranje znova vzpostavi v treh dneh.

Vasko Simoniti
Nebojsa Tejić/STA

Tudi direktor Ukoma Uroš Urbanija je dejal, da bi bilo financiranje STA že urejeno, če bi bili izpolnjeni sklepi s seje odbora izpred desetih dni. Namesto tega pa da je direktor STA Bojan Veselinovič "iskal tisoč in eno opravičilo, da zahtevane dokumentacije ne bi izročil". Kot je poudaril Urbanija, posredovanje podatkov o dolžini in številu posameznih prispevkov ne predstavlja kršenja medijske zakonodaje, saj gre za javne podatke in jih lahko poišče kdorkoli.

Uroš Urbanija, direktor Ukom
Ukom

Pri tem se je skliceval na pravno mnenje STA, iz katerega izhaja, da Ukom nima nobenih zakonskih pristojnosti niti kot družbenik niti v zvezi z nadzorom izvajanja javne službe, še manj pa v zvezi z nadzorom poslovanja v celoti, iz česar je jasno, da Ukom nima nobene pristojnosti, da sam sebe imenuje "predstavnik ustanovitelja". Obenem pa je pojasnil, da je vse podatke od STA zahteval na podlagi 6. člena pogodbe, ki da je jasen in ne potrebuje interpretacije, saj pravi, da mora STA sodelovati s predstavnikom ustanovitelja in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih.

Bojan Veselinovič
Robert Balen

Spomnil je, da je STA tudi po marčevskem prihodu Urbanije na čelo Ukoma do septembra prejemala sredstva, za oktober pa jih kljub nespremenjeni pogodbi ni prejela, čeprav je in še vedno opravlja javno službo pa tudi storitve za vladno administracijo po drugi pogodbi, po kateri sredstev za oktober prav tako ni prejela. "Vlada še vedno dobiva vse vsebine," je poudaril Veselinovič, ki je prepričan, da bi Ukom moral plačati opravljeno delo. Zaradi neplačanih računov je vložil izvršbo sredstev.

Tudi poslanci iz vrst strank, ki so na današnji seji podprle izglasovana sklepa, so v razpravi poudarili, da mora Ukom plačati opravljeno javno službo. Nekateri so opozorili na "sistematične napade vlade na slovenske medije". V poslanski skupini SDS pa so prepričani, pogodba med Ukomom in STA agencijo obvezuje, mora predstavniku ustanovitelja posredovati vso dokumentacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta