Slovenska tiskovna agencija pred propadom: Trinajst od skupno šestnajstih ministrov molči

Matej Simič Matej Simič
13.04.2021 12:52
Slovenska tiskovna agencija (STA) že več kot sto dni ni prejela nadomestila države za opravljanje javne službe. Čez enainpetdeset dni naj bi agencija obeležila 30-letnico svojega delovanja, vendar, kot kaže zdaj, jubileja morebiti ne bo dočakala. Njen direktor Bojan Veselinovič je vlado v javnem pismu vnovič pozval k sprostitvi financiranja agencije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preveriti smo želeli, kaj so za vzpostavitev nemotenega delovanja STA do zdaj naredili ministri aktualne vlade in kaj si prizadevajo nadalje.
Robert Balen

"Javno sporočam Vladi Republike Slovenije kot edinemu družbeniku STA, da ji kot direktor STA omogočam dostop do vseh poslovnih knjig in spisov, in to kljub temu, da na družbo nikoli ni naslovila takšne zahteve," je v odprtem pismu, ki ga je v ponedeljek naslovil na vlado, zapisal Veselinovič. Pozval jo je, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način naj predložijo dokumentacijo o poslovanju, ki že skoraj pol leta ostaja kamen spotike.

Zaradi nesoglasij o vpogledu v dokumentacijo agencije vlada in STA še vedno nista podpisali pogodbe za financiranje javne službe v letu 2021. Glede na sprejet poslovni načrt STA bi agencija za delovanje letos potrebovala 2,028 milijona evrov.

Bojan Veselinovič
Robert Balen

Poslovanje bodo do nadaljnjega zagotavljali od prihodkov iz tržne dejavnosti, je dejal direktor STA. Sledi stečaj. Neuradno bodo marčevske plače izplačali iz likvidnostnih rezerv, aprilske pa z revolving kreditom. "Ta poziv vladi je še zadnji poskus, da se izognemo propadu STA," je za Večer dejal Veselinovič.

Z Ukoma na vprašanje, ali bo vlada zaprosila za vpogled v dokumente STA in sprostila financiranje, niso odgovorili. Navedli so kopico informacij o zaničujočem odnosu direktorja tiskovne agencije do novinarjev. Kljub našim dodatnim vprašanjem, svojih navedb niso podkrepili.

Robert Balen

Zapisali so še, da z "veliko zaskrbljenostjo" spremljajo dogajanje in da je vlada zato na seji 18. marca sprejela sklepe, s katerimi bi preprečili uničenje STA. Med drugim so predlagali razrešitev direktorja tiskovne agencije, ministrstvu za notranje zadeve naj preveri, ali Veselinovičeve domnevne kršitve zakonov vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj, in inšpekcijski nadzor delovanja STA.

Kamen spotike: Vpogled v dokumentacijo

Spomnimo, Ukom je na STA oktobra in novembra lani naslovil skupno dvanajst dopisov z več kot šestintridesetimi zahtevami. Med drugim jih je zanimalo tudi število opravljenih intervjujev s pevci zabavne glasbe in primerjava njihovih dolžin, s čimer so po oceni STA posegli v z zakonom določeno uredniško neodvisnost agencije.

Uprava STA je zahtevke ocenila kot nezakonite, saj lahko do poslovnih in drugih dokumentov agencije po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le družbenik. Ustanovitelj in edini družbenik pa je po zakonu o STA Republika Slovenija. Njene pravica zastopa vlada. 

STA in Ukom že ves čas bijeta boj, ali je slednji upravičen do poslovnih dokumentov agencije. V lanski pogodbi med tiskovno agencijo in Ukomom je ta naveden kot predstavnik ustanovitelja, vendar dokument, ki bi to dokazoval, ne obstaja, so Ukomu sporočili iz generalnega sekretariata vlade. Na STA vztrajajo, da bodo vpogled vanje omogočili vladi, kar je večkrat izpostavil tudi Veselinovič. 

Uroš Urbanija, direktor Ukom (desno)
Robert Balen

Zaradi domnevnega neizpolnjevanja obveznosti, ki jih ima tiskovna agencija do Ukoma, je ta prekinil financiranje agencije.

Sredstva za opravljanje javne službe v lanskem letu so STA naposled poslanci zagotovili v decembra sprejetem sedmem protikoronskem paketu (PKP7). Še preden je država sredi januarja letos poplačala obveznosti STA, je Ukom za dovoljenje za dodelitev državne pomoči agenciji vprašal evropsko komisijo. In odgovor govorke komisije za področje konkurence Arianne Podesta: "Evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU. To je jasno."

PKP7 je državi naložil še zagotovitev finančnih sredstev iz državnega proračuna v skladu s sprejetim poslovnim načrtom za delovanje tiskovne agencije v letošnjem letu, ne glede na to, ali je STA z ustanoviteljem sklenila pogodbo. Te obveze vlada do danes ni izpolnila.

Robert Balen

Trinajst od skupno šestnajstih ministrov ostalo tiho

Preveriti smo želeli, kaj so za vzpostavitev nemotenega delovanja STA do zdaj naredili ministri aktualne vlade in kaj si prizadevajo nadalje.

Z ministrstva Mateja Tonina so nam posredovali pismo, ki ga je Tonin naslovil na Veselinoviča. V njem je zapisal, da ne razume vztrajanja pri neposredovanju dokumentacije Ukomu in Veselinoviča pozval k odstopu. Pripisal je, da mu ni vseeno za usodo novinarjev, kar dokazujejo s podpisom posebne pogodbe ministrstva za obrambo, ki omogoča nadaljnjo sodelovanje z STA. Agencija je namreč konec februarja zaradi neplačevanja storitev vladni administraciji zaprla dostop do njihovih vsebin.

S Toninom se strinja njegov strankarski kolega minister Janez Cigler Kralj, so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič pa meni, da je dobro delujoča tiskovna agencija del vsake demokracije. "Pričakujem, da bodo zakonske obveznosti do STA izpolnjene v najkrajšem možnem času," je dejala.

Odgovorov ostalih ministrov od četrtka prejšnji teden nismo prejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.