"Slovenski pacient" Janša: Prepirljivega moža iz Ljubljane EU sredi koronske krize ne potrebuje, piše Die Presse

DR
04.03.2021 11:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolj ko se približuje slovensko predsedovanje, bolj se mediji po Evropi ukvarjajo s slovenskim premierjem, in to niso komplimenti.
Epa

Slovenski pacient, to je naslov današnjega komentarja v vplivnem avstrijskem časopisu Die Presse. Napisal ga je njihov dopisnik iz Bruslja Oliver Grimm in to ni morda zgodba za prvo obletnico epidemije covida-19, temveč o predsedniku slovenske vlade.   

"Zakaj Janez Janša tako grobo strelja na novinarje in politike? Pred začetkom slovenskega predsedovanja EU sredi letošnjega leta raste nemir zaradi jeznega moža v Ljubljani," piše Grimm, potem pa povzame zadnjo Janševo twitter vojno - z evropskim poslancem in bivšim belgijskim premierjem, liberalcem Guyjem Verhofstadtom, o medijski svobodi in demokraciji.

Janša je Verhofstadtu, kot je znano, zabrusil, naj se umiri in ne deli lekcij, ker da so kolonialni časi diktatov mimo, Slovenija pa ni Kongo. 

Geografsko ima slovenski premier prav, pripomni komentator Die Presse. "Ampak kaj imamo tukaj: res samo grobo verbaliziranje med dvema politikoma? Morda, vendar z zaskrbljujočim ozadjem," komentira Grimm, "ker se bo Janša kmalu sprl s polovico Evrope. Kampanjo proti tistim domačim novinarjem, ki mu niso naklonjeni, je dvignil na evropsko raven." 

O tem se ta čas govori v Bruslju, pravi.

Grimm navaja Janšev napad na novinarko, ki je za bruseljski Politico pisala o "avtoritarnem slogu" slovenskega premierja. "In ker mu sledi roj zvestih in prepirljivih tviterašev, se ta oblika politično usmerjenega nadlegovanja zna razviti v precej grde oblike," komentator razloži bralcem.

Predsednik slovenske vlade se zapleta tudi v bitke z Evropsko komisijo, doda. Omeni tudi pravkaršnji razhod Fidesza madžarskega premierja Orbana z Evropsko ljudsko stranko (EPP), ki ji (še) pripada tudi Janševa SDS.  

Zaključek je radikalen. Prepirljivega šefa vlade, ki ne zna prenesti kritičnega poročanja in je v sporih z mediji, kot predsedujočega Svetu EU sredi koronske krize Evropska unija potrebuje še manj kot sicer, komentira Die Presse.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta