Janša Verhofstadtu: "Pomiri se, nisi več vodja kolonialne sile, Slovenija ni Kongo"

DR
03.03.2021 07:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
EPA

"Pomiri se. Nisi več vodja kolonialne sile. Niti Slovenija ni Kongo," je Janez Janša sinoči tvitnil vplivnemu Guyju Verhofstadtu, dolgoletnemu evropskemu poslancu, članu politične skupine Renew Europe, prej je bil vodja Alde v Evropskem parlamentu.  

Začelo se je, ko se je bil Belgijec, od leta 1999 do 2008 tudi belgijski premier, ne prvič zadnje dni kritičen do Janševega obravnavanja medijev, odzval na njegovo predelavo tistega, da če laž večkrat ponoviš, postane resnica. V enem od tvitov, namenjen je bil avstrijskemu časopisu Kleine Zeitung, je slovenski premier to v svojem slogu "prevedel" v: Če laž večkrat ponoviš, postane novinarstvo.

"Ali lahko Evropska komisija in Svet EU ukrepata, preden začne Slovenija predsedovati EU in postane tretja nedemokratična zavora, po Poljski in Madžarski," je predsedniku vlade ostro tvitnil 57-letni politični veteran Verhofstadt, rekoč da se Janševi napadi na medije nadaljujejo. In dobil odziv Janše, naj se ne vmešava, ker so kolonialni časi minili.

"Potem pa jo (Slovenijo, op. p.) prenehajte obravnavati kot svojo krono. Pravice, svoboščine & vrednote so v pogodbah o EU, ki jih je vaša država podpisala, interesom slovenskih državljanom služijo, ne vašim lastnim. Pustite novinarje pri miru, in pika!" je slovenskemu premierju, ki je postal že redni predmet obravnav medijske svobode v tekstih medijev po Evropski uniji, na koncu te konverzacije zabrusil Verhofstadt.

V Renew, ki je tretja največja skupina v Evropskem parlamentu, so se že pred dnevi oglasili, češ da  razmere v Sloveniji postajajo izjemno zaskrbljujoče in da so zrele za obravnavo v Bruslju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta