Slovenski primer je le zadnji v žalostni vrsti

Kristina Božič
16.01.2017 19:47
Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks o tem, zakaj je predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu včeraj poslal pismo, v katerem ga poziva, naj slovenski parlament zavrne novelo zakona o tujcih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kršitve mednarodnega prava, na katere opozarjate Milana Brgleza, če bo sprejeta novela zakona o tujcih, so očitne. Premier, notranja ministrica in predsednik državnega zbora naj bi bili pravni strokovnjaki, celo profesorji, ki so pravo človekovih pravic predavali. Ste presenečeni?

Vlada vztraja, da so ti ukrepi nujni za zagotovitev varnosti. Zakaj vas ta argument ne prepriča?

Slovenska vlada pravi, da so že druge države šle v to smer, Avstrija je najljubši primer. Vlada svari, da če Nemčija in Avstrija zapreta meje, bodo morali ukrepati. Kaj predlagate vi?

Bi šlo sprejetje predlagane novele v nasprotno smer od skupnih rešitev na temelju solidarnosti znotraj EU?

Ne Italija ne Grčija, ki se soočata z največjimi in najtežjimi nalogami, nista prišli na idejo, da bi sprejeli podobne zakone. Zakaj ta histerija srednjeevropskih držav?

Kolegij predsednika državnega zbora je potrdil, naj se novelo sprejema po nujnem postopku, četudi ni jasnih razlogov za naglico. Se krhanje pravic že širi na celo družbo?

Da se doseže pravičnost, je potreben čas. V pismu omenjate bogato sodno prakso evropskega sodišča za človekove pravice na tem področju. Kako zagotoviti, da je doseg pravičnosti v prihodnosti dovolj močno orodje odvračanja protipravnih ravnanj zdaj?

Evropske države begunce vse bolj predstavljajo kot potencialno grožnjo in ne kot ljudi. Vaši starši so iz Latvije pobegnili leta 1944, se zatekli v ameriško cono v Nemčiji in nato v ZDA. Pomen spoštovanja pravic beguncev ima za vas globok, temeljni pomen?

A prav te dni ljudje umirajo zaradi mraza, države pa vztrajajo, da ne morejo nič, četudi bi bilo treba le odpreti vrata nekaj hotelov in praznih stavb.

Bi pričakovali glasnejše nasprotovanje ljudi spodkopavanju humanosti in vladavine prava?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta