Slovensko-hrvaški odnosi: Pogačnik ni darilo Hrvaški

Uroš Esih Uroš Esih
20.04.2020 20:12

Imenovanje mednarodnega pravnika dr. Miha Pogačnika, ki ima politično usklajene poglede na arbitražo s predsednikom vlade Janezom Janšo, za vršilca dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo ne napoveduje spremembe slovenske politike do Hrvaške, zatrjujejo v Mladiki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Pogačnik (desno, ob tedanjem šefu UKC Maribor Gregorju Pivcu) iz časov posla z reškimi anesteziologi 
Sašo Bizjak

Od včeraj funkcijo vršilca dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo opravlja pravnik dr. Miha Pogačnik, ki je slovenski javnosti znan iz časov bilateralnega urejanja mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško, torej preden je bil novembra leta 2009 med državama podpisan arbitražni sporazum.
V času druge vlade Janeza Janše je bil visoki predstavnik Slovenje za vprašanja nasledstva, med letoma 2001 in 2009 je opravljal funkcijo predsednika diplomatske komisije za mejna vprašanja med Slovenijo in Hrvaško, vodil pa je tudi pogajalsko delegacijo za pogodbo o meji med državama. Za svoje delo je bil podjetni Pogačnik dobro nagrajen, za vodenje meddržavne komisije pod drugo Janševo vlado je prejel skupno 96.245 evrov, njegov inštitut Iustica pa je zaslužil še 106.531 evrov bruto. Janševemu nasledniku Borutu Pahorju, očetu arbitražnega sporazuma, so se ti zneski zdeli previsoki, zato se je vladno sodelovanje s Pogačnikom končalo.
Podjetni Pogačnik pogosto spreminja stališča
Pogačnik posledično ni imel dobrega mnenja o arbitražnem sporazumu. Leta 2010 je dejal, da je strokovna blamaža in politična napaka. A še leta 2007 je menil drugače: "Mislim, da se Slovenija ne boji arbitraže, vsaj jaz bi svetoval, naj se je ne boji." Tudi za arbitražno razsodbo, ki jo je začela implementirati vlada Mira Cerarja, Pogačnik ni našel pozitivnih besed. Leta 2019, ko je bil Janša v opoziciji, je dejal, da se z Janšo strinja, da je arbitražna razsodba za Slovenijo izrazito neugodna, ob tem pa dodal, "da si skoraj ne bi znal predstavljati, da bi bil izid bilateralnih pogajanj bolj neugoden, kot je ta sedaj".
Zato ne preseneča, da so se glede na Pogačnikova stališča do arbitražne razsodbe razplamtele špekulacije o usodi arbitražnega sporazuma in celo o tem, da se Slovenija odpoveduje arbitražnemu sporazumu in da je njegovo imenovanje signal Zagrebu, da Janša želi bilateralne pogajanja z Zagrebom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta