SLS bi na plečih volkov na politični oder

Kristina Božič
13.08.2019 18:10

Ovire, na katere so opozarjali lovci, bodo odpravljene in postopek izdaje odločb o individualnih odstrelih bo sprožen prej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoljski minister Simon Zajc je danes zagotovil, da so sprejeli ukrepe za optimizacijo izvajanja interventnega zakona. Predviden je odstrel enajstih volkov oziroma petih odraslih živali.
Natalija Jurse

"Logično je, da naredimo vse, kar je v naši moči," je danes opoldan dejal predsednik SLS Marjan Podobnik. V stranki, kjer govorijo o "vsakodnevnih napadih volka", lahko naredijo malo. Poskušajo pa ustvariti vse večjo paniko. "Napadi volkov niso le problem zaradi napadov na domače živali, ampak so tudi varnostni problem, ker se ljudje bojijo za svoje otroke ob prihajajočem začetku šolskega leta," je nove razsežnosti groženj izrisal vodja stranke, katere člani so tudi predsednik sindikata kmetov Anton Medved, podpredsednik sindikata Roman Žveglič in tajnik Jernej Redek. V SLS tega ne skrivajo.

Opozorila lovcev upoštevana

Težava je, da so volkovi plašne živali, ki povzročajo preglavice tudi lovcem, ki želijo izvesti zakonit odstrel. Zadnji je bil izveden v Loški dolini 21. julija letos na podlagi odločbe o individualnem odstrelu. V SLS so opisali, da so jim lovci povedali, da je lov na volka manj zanimiv, ni niti za trofeje in je med bolj zahtevnimi. Hkrati so lovci zaradi do sedaj ozko določenega območja odstrela v negotovosti, da ne bi izvedli nezakonitega odstrela, kar bi prineslo kazen. O tem je popoldan, po sestanku s pristojnimi službami za izvajanje interventnega zakona, spregovoril okoljski minister Simon Zajc. "Območje odvzema se bo zato razširilo na območje gibanja celega tropa," je dejal, da so s tem odpravili glavni oviri, na kateri so opozorili lovci. Ministrstvo se je odločilo tudi za spremembo postopka izdaje odločb za individualne odvzeme zveri iz okolja. Te pridejo v poštev predvsem v okoljih, kjer volka do sedaj ni bilo, zato niso del interventnega zakona. Postopek se bo po novem začel že s prijavo škodnega napada pri agenciji za okolje, ki bo po pridobitvi mnenj zavodov za gozdove in za varstvo narave odločilo, ali je individualen odstrel upravičen. Člani SLS, ki vodijo sindikat kmetov, na okoljsko ministrstvo niso prišli. "Moja vrata za njih so vedno odprta," je ponovil minister.

Marjan Podobnik: "Slovensko podeželje bo prostor, kjer boste imeli krdela volkov, Ljubljana ali taka mesta pa bodo verjetno napolnjena s ščurki."
Robert Balen

​Nabiranje točk

​Vodja SLS je prepričan, da "predsednik vlade gospod Šarec želi odpraviti problem. In upam, da bo hitro potegnil tiste poteze – ker vem, da je organizacijsko sposoben -, ki jih zna, zmore in so v njegovi pristojnosti". Sindikat kmetov se, po besedah Marjana Podobnika, načrtovanega sestanka z ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec in s predsednikom vlade Marjanom Šarcem bo udeležil, saj naj bi šlo za "pomemben korak v pravi smeri".
Slabe štiri ure kasneje je okoljski minister pozive SLS k odstopu označil za "poceni nabiranje političnih točk". Zagotovil je, da so sprejeli ukrepe za optimizacijo izvajanja interventnega zakona. Predviden je odstrel enajstih volkov oziroma petih odraslih živali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta