SLS najmočnejša pri županih, pri občinskih svetnikih SDS, na levi sredini SD

Aleš Kocjan
19.11.2018 08:12

​Največ volivcev za stranke desnice. Toda tudi na tokratnih lokalnih volitvah so največ podpore požele nestrankarske ali neodvisne liste volivcev ter nestrankarski županski kandidati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvak SDS Janša je bil sinoči zadovoljen, četudi je pri naskoku na Ljubljano spet pogorel. Anže Logar je bil daleč od drugega kroga. 
Bobo

Medtem ko je največ županskih stolčkov tudi to pot osvojila neparlamentarna Slovenska ljudska stranka (SLS), je največ mandatov v občinskih svetih osvojila Slovenska demokratska stranka (SDS). Predsednik SLS Marjan Podobnik jemlje podporo, ki jo je osvojila SLS, kot veliko priznanje delu ljudi na terenu po občinah in kot odgovornost ter spodbudo: "Želim, da podobno kot naši župani in občinski svetniki krepijo zaupanje na lokalni ravni, zastavimo delo tudi na državni kot stranka in kot politika nasploh." Prepričan je, da si v Mariboru Franc Kangler, četudi je formalno kandidat Nove ljudske stranke (NLS) in ne SLS, zasluži polno podporo tudi v drugem krogu.

"Ljubljana je specifična"

Predsednik SDS Janez Janša pa je že hitro po zaprtju volišč napovedal zmago, saj je SDS, sodeč po večernih delnih rezultatih, osvojila več kot 20 odstotkov glasov na volitvah v občinske svete. "V SDS smo veseli dobrih signalov, ki prihajajo iz cele Slovenije in kažejo na prepričljivo zmago," je dejal prvak največje opozicijske parlamentarne stranke. V županskih bitkah bo SDS najverjetneje osvojila tretje mesto. Večerno štetje je nakazovalo, da bo SDS osvojila manj županskih stolčkov kot pred štirimi leti. Poražen je ostal njihov kandidat za župana Ljubljane Anže Logar, ki se mu ni uspelo uvrstiti v drugi krog. "Ljubljana je specifična po prijemih volilne kampanje, ki jih očitno obvlada le Janković, to pa se odraža na rezultatih. A dvomim, da je kdorkoli v potencialni politični konkurenci sposoben uporabljati enake metode, kot jih uporablja on," je Janša komentiral zmago aktualnega ljubljanskega župana Zorana Jankovića v prvem krogu.
V taboru Nove Slovenije je vladalo prešerno vzdušje, saj je bilo okrog 21. ure že znano, da je stranka izboljšala svoj rezultat v primerjavi s prejšnjimi lokalnimi volitvami, ko je osvojila sedem županskih stolčkov. Zvečer je bilo že jasno, da bo osem njihovih županov vodilo občine. Tudi delež glasov za občinske svetnike je s slabimi desetimi odstotki (podatek ob 21. uri) boljši pred štirimi leti. "Upam, da noč ne bo česa še bistveno spremenila," nam je dejal predsednik NSi Matej Tonin, ki pravi, da je imel dober občutek že med kampanjo, ko je hodil po terenu.

Kaže, da je Šarec brez župana

Med vladnimi strankami so se lahko najbolj veselili Socialni demokrati, ki računajo, da bodo po številu županskih stolčkov osvojili drugo mesto. "Pomembno je, da smo že v prvem krogu osvojili dve mestni občini, Mursko Soboto in Velenje. Spodbudno kaže na Ptuju in v Kranju, kjer si obetamo drugi krog. Med 80 že potrjenimi župani je kar nekaj naših in spodbudno je, da medtem ko mnoge stranke na lokalnem nivoju ugašajo, SD vztrajamo," je dejal predsednik Dejan Židan.
Druge koalicijske stranke so se slabo odrezale, četudi so nekatere izboljšale rezultate izpred štirih let, denimo SMC nekdanjega premierja Mira Cerarja, ki je osvojila dva županska mandata (v Beltincih in Osilnici, doslej ni imena nobenega), računajo tudi na zmago svojega kandidata v Mariboru. "V SMC smo šli na tokratne volitve z dvema ciljema: obdržati soliden položaj v občinah, kjer smo bili v zadnjih štirih letih najbolj aktivni in poseči po županskih mestih, kar nam v prejšnjem mandatu ni uspelo. V to smo usmerili več pozornosti kot pred štirimi leti, in kot kaže, smo bili pri tem uspešni. Trenutni rezultati kažejo, da imamo župana v dveh občinah, in da se nam obeta nekaj uvrstitev v drugi krog, pri čemer najbolj izstopa tekma za župana v drugem največjem slovenskem mestu," nam je dejal Miro Cerar.
Zunajvladna koalicijska partnerica Levica bo osvojila več kot 30 mandatov v občinskih svetih. "Zelo smo veseli," pravi Violeta Tomič iz vodstva stranke, saj da "se dobro dela na državnem in lokalnem nivoju in zato se rezultat pozna". Iz Liste Marjana Šarca (LMŠ), ki jo vodi slovenski premier, nekdanji župan Kamnika, smo izvedeli le, da so zadovoljni, ker jim je uspelo v zgolj letu dni vzpostaviti 38 "kakovostnih kandidatnih list" in devet županskih kandidatov, a v poznih večernih urah stranka ni imela osvojenega še nobenega županskega stolčka, pri volitvah v občinske svete pa se je njen rezultat gibal okrog dveh odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta