Socialna bomba? Ogorčenja zaradi napovedanih odpuščanj v Gorenju se vrstijo

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.04.2020 10:45

Znova tik pred praznikom dela napovedi o enormnih odpuščanjih, izpostavlja sindikalistka Lidija Jerkič, velenjski podžupan Peter Dermol, ki se boji socialne bombe, pa obljublja ostro nasprotovanje, z "najbolj drastičnimi" ukrepi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delo v proizvodnji naj bi po besedah sindikata izgubilo 700 ljudi, v Ljubljani naj bi število zaposlenih znižali za 300 oseb. Fotografija je simolična.
Andrej Petelinšek

Včerajšnja napoved Gorenja, da se bodo v celotni Skupini Gorenje poslovili od 2200 ljudi (to zajema tudi odpuščanja v srbskem Valjevu ter češki Mori), v Sloveniji pa naj bi brez dela v Gorenju ostalo 300 ljudi, ki so jih ob koncu leta prestavili na ljubljansko lokacijo podjetja Gorenje Hisense Europe, ter kar 700 zaposlenih v Velenju, razburja praktično vse. Še posebej Velenjčane. "Včeraj sem neuradno izvedel, da ima uprava Gorenja namen odpustiti več kot 1000 delavcev samo v obratu v Velenju. Da je še bolj paradoksalno, sem za novico izvedel ravno med postavljanjem mlaja, ki je simbol delavskih pravic. Danes imamo v mestni hiši sestanek s predstavniki zaposlenih, kasneje tudi razgovor z vodstvom podjetja. Takšna odločitev je nedopustna, saj bo, če bo izvedena tako, kot naj bi bila načrtovana, povzročila pravo socialno bombo v Velenju," opozarja velenjski podžupan Peter Dermol.
Kot dodaja, je ravno zaradi odpravljanja negativnih posledic koronavirusa država sprejela ukrepe za pomoč gospodarstva. "In če te spodbude niso dovolj učinkovite za največjega slovenskega izvoznika, ki zaposluje več tisoč ljudi, se nam obeta propad gospodarstva na globalni ravni. Kot lokalna skupnost bomo odpuščanju v Gorenju ostro nasprotovali, nenazadnje imamo nemalo obljub o novih delovnih mestih in novi tovarni s strani novega vodstva Gorenja. Nastopili bomo z vsemi ukrepi, ki jih imamo na voljo, tudi najbolj drastičnimi."

Lahko paradni konj Velenja postane socialna bomba?
Andrej Petelinsek
Lidija Jerkič
Robert Balen
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta