Socialni demokrati Grimsu očitajo mobing in zahtevajo prijavo, Zorčič pravi, da je bilo njegovo izvajanje neprimerno

M.R., STA
04.02.2021 16:29
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je dejal, da je bilo izvajanje predsednika odbora za notranje zadeve Branka Grimsa neprimerno. Odzvali so se tudi v poslanski skupini SD, kjer pričakujejo, da bo Zorčič Grimsa pristojnim organom prijavil zaradi suma storitve kaznivega dejanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec SDS in predsednik odbora za notranje zadeve Branko Grims je ravnal mimo mnenja zakonodajno-pravne službe državnega zbora ter predlagal razrešitev tistega, ki je mnenje pripravil in podpisal.
Robert Balen

Medtem ko je poslanec SDS Branko Grims na odboru za notranje zadeve v ponedeljek izjavil, da je predlagal zamenjavo avtorja mnenja zakonodajno-pravne službe o pristojnosti omenjenega odbora, je to predsednik državnega zbora Igor Zorčič zanikal. Dejal je, da takega predloga s strani Grimsa, ki je sicer predsednik odbora, niso prejeli. Hkrati je Zorčič Grimsovo ravnanje ocenil za neprimerno. "Dostikrat se zgodi, da se poslanke in poslanci različnih strank na njena mnenja (zakonodajno-pravne službe, op. a.) sklicujejo. Ko z njimi niso zadovoljni, jih pa kritizirajo," je pojasnil. 

Spomnil je, da se je to dogajalo tudi že v preteklosti. Zato bo vse vodje delovnih teles ter vse poslanke in poslance pozval, naj se v prihodnje vzdržijo podobnih komentarjev, je še napovedal. Sam pa ocenjuje, da je zakonodajno-pravna služba nevtralna.

V ponedeljek je namreč potekala seja parlamentarnega odbora za notranje zadeve, na kateri so obravnavali ravnanje predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, predlog za to obravnavo so podali člani odbora iz vrst koalicijskih strank SDS, NSi in SMC.

To točko so prvič obravnavali že 20. januarja. Takrat so poslanci opozicije, pridružila pa se jim je tudi poslanka iz vrst koalicijske SMC Janja Sluga, predsednika odbora pozvali, naj za to točko pridobi mnenje zakonodajno-pravne službe o tem, ali je odbor sploh pristojen za razpravo o delu računskega sodišča. Prepričani so namreč bili, da ta odbor nima potrebnih pristojnosti za obravnavo.

Grims je takrat na to pristal in prekinil sejo, odbor pa je zaprosil za mnenje pravno-zakonodajne službe. Ta ponedeljek se je seja nadaljevala, poslanci opozicije pa so trdili, da je iz mnenja, ki sicer ni javno, povsem jasno, da odbor ni pristojen za obravnavo teme, ki jo je predlagal Grims

Opozicija obstruirala sejo

Ker je on še naprej vztrajal pri nadaljevanju obravnave napovedane točke, so poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB zapustili sejo in na njej niso sodelovali. Opozarjali so Grimsa, da bo z nadaljevanjem seje deloval nezakonito in v nasprotju s poslovnikom, "posredno pa bo kršil tudi kakšen zakon in ustavo", je dejala poslanka LMŠ Tina Heferle. Tudi Janja Sluga iz vrst koalicijske SMC je v ponedeljek ocenila, da bi bilo bolje, če bi razpravo opravili bolj splošno in celovito, "brez osredotočanja na en sam postopek ali pa eno samo osebo, in to na delovnem telesu, ki je pristojno za takšne stvari, to je komisija za nadzor javnih financ".

Predsednik odbora se z njimi ni strinjal in je dejal, da mnenje zakonodajno-pravne službe ni zavezujoče in je sejo nadaljeval. "Že v petek, ko sem tole prebral, sem predlagal, da se takoj razreši tistega, ki je to napisal in ki je to podpisal," je po prvih postopkovnih predlogih opozicije, naj se seja o tej temi ne opravi, Grims komentiral mnenje službe državnega zbora. "Ker očitno o parlamentarnem sistemu in parlamentarizmu nima pojma," je dodal. "Če hoče parlament izvajati svojo ustavno, kolegice in kolegi, funkcijo, ki pomeni tudi nadzor, potem seveda mora govoriti o konkretnih primerih," je še povedal. Poudaril je še, da parlament lahko govori "o čemer koli hoče"

Odbor je na koncu sprejel dva sklepa. S prvim je predlagal Veselu, naj odstopi s funkcije predsednika računskega sodišča zaradi nezdružljivosti funkcije, Vesel je namreč tudi predsednik komisije za revizijo in skladnost pri mednarodni nogometni zvezi Fifa. Z drugim sklepom pa je odbor pozval protikorupcijsko komisije (KPK), naj uvede postopek proti njemu. Oba sklepa je podprlo 9 poslancev, proti ni glasoval nihče, saj je opozicija sejo obstruirala, takoj ko je Grims začel obravnavati 1. točko dnevnega reda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta