Sodnik ni mogel sprejeti opravičil Mramorja in Tekavčičeve

Franja Žišt Franja Žišt
29.11.2019 16:25

Začela se je glavna obravnava v primeru dodatkov za stalno pripravljenost, obramba zahteva izločitev sodnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji dekan ljubljanske ekonomske fakultete Dušan Mramor in zdajšnja dekanja Metka Tekavčič se obravnave nista udeležila. 
Robert Balen

Glavna obravnava v aferi dodatkov za stalno pripravljenost za četverico nekdanjih in sedanjih vodilnih na ljubljanski ekonomski fakulteti, ki je bila danes na ljubljanskem okrožnem sodišču, ni prinesla posebnega napredka. Dva obdolženca, nekdanji dekan Dušan Mramor in zdajšnja dekanja Metka Tekavčič, se obravnave nista udeležila, za kar sta se opravičila, a sodnik Zvjezdan Radonjić njunega opravičila ni mogel sprejeti.
Na sodišče sta tako prišli le nekdanji prodekanji Mojca Indihar Štemberger in Polona Domadenik. Radonjić je pojasnil, da sam ne vidi razlogov za to, da se Mramor in Tekavčičeva nista odzvala vabilu: "To je sodišče. Tu ne organiziramo izletov v Planico in kdor pride, pride, kdor ne, pa ne." Mramorjevega opravičila ni mogel upoštevati, ker to ni bilo podano v formalni obliki, zato je bilo nemogoče sklepati, zaradi kakšne poškodbe ali zdravljenja je izostal. Kot je pojasnil Mramorjev zagovornik, je Mramor na zdravljenju v tujini po operativnem posegu, ki ga je prestal poleti. Da Tekavčičeva ne more nastopati na dogodku v tujini, ko bi morala biti na sodišču, je še poudaril Radonjić. A da je imela tako obveznost, ki je ni mogla odložiti ali najti nadomeščanja, je kasneje pojasnila njena zagovornica. Radonjić je predlagal, da Tekavčičevo in Mramorja bodisi prisilno privedejo na sodišče čez deset dni bodisi se vsi zavežejo, da bodo od februarja, ko naj bi bil Mramor zdrav, "koncentrirano" hodili na sodišče. "Zastaranja primera ne mislim dovoliti," je še poudaril sodnik.
Prisotni so se s tem strinjali, potem pa je zagovornica Tekavčičeve Tea Mlinar Kovačič podala zahtevo po izločitvi sodnika Radonjića iz proceduralnih razlogov, s čimer so se strinjali tudi preostali zagovorniki. "Večkrat smo opozorili, da je bila zadeva v fazi predobravnavnega roka opravljena pred drugim sodnikom, kar pomeni kršitev pravice do naravnega sodnika. Prav tako je bila zadeva na začetku vpisana pod vpisnik X, torej pod pristojnost specializiranega oddelka, potem pa je bila očitno kar administrativno prenesena na oddelek II K. Preden se začne kakršenkoli postopek, je treba odločiti o teh dveh zadevah. Zato smo predlagali tako izločitev predsednika senata, torej sodnika Zvezdana Radonjića, kot tudi predsednika okrožnega sodišča in da o tem odloči predsednik višjega sodišča v Ljubljani," je pojasnila odvetnica in dodala, da nikakor ne dvomijo o nepristranskosti sodnika, opozorili so le na nepravilnosti dodeljevanja zadev. Obravnava se bo nadaljevala potem, ko bo sodišče odločilo o zahtevku obrambe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta