Sodniki ne morejo soditi z masko na obrazu

Damijana Žišt Damijana Žišt
17.02.2017 19:24
Pogovor z novim predsednikom vrhovnega sodišča Damijanom Florjančičem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijan Florjančič, portret
Robert Balen
Med prioritetami vašega dela ste navedli poenotenje sodne prakse in boljšo organizacijo dela sodišč. Ste lahko bolj konkretni, o kakšnih spremembah glede organizacije dela sodišč govorite? Kakšni bodo vaši prvi koraki v tej smeri?
Menjavanje in spoznavanje različnih pravnih področij ste sami v vaši dolgoletni karieri prav dobro spoznali. Za sabo imate več kot 30 let sodniške prakse na vseh sodnih stopnjah, kot vodja Okrožnega sodišča v Kopru ste opravljali tudi naloge sodne uprave. Verjetno tudi od tukaj prihajajo vaše predlagane spremembe glede širjenja pogledov sodnikov na različna pravna področja.
Napovedali ste tudi poenotenje sodne prakse. Zakaj je po vašem mnenju to potrebno? Zaradi prevelikih razlik v odločitvah oziroma prevelikih razlikah v obsodbah?
Kako bi bilo to konkretno videti v praksi?
V svojem programu ste omenil tudi potrebo po trajnem izobraževanju sodnikov, govorili ste o trajnejšem sodelovanju s Centrom za izobraževanje v pravosodju. Ali se vam zdi, da sedanje znanje sodnikov ni zadostno ali gledate bolj v prihodnost? Vas skrbi tudi strokovna podkovanost mladih sodnikov?
Znani so tudi vaši pomisleki o sedanji obliki pravniškega državniškega izpita. Zakaj pomisleki?
Sodna veja oblasti je deležna kar veliko kritik, politika se zelo rada vpleta v njeno delo. Ocenjujete, da so te kritike upravičene ali morda ne? Kako boste presekali ta gordijski vozel? Če poenostavimo, v čem boste drugačni od vašega predhodnika Branka Masleše?
Se boste torej na kritike sodišča hitro odzvali?
Ob vašem imenovanju je prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša med drugim dejal, da se z vašim imenovanjem podeljuje nagrada človeku, ki je pomagal ukrasti volitve. Da torej vaše imenovanje ni legitimno, ampak koruptivno, je dejal
.
Če smo že pri vpletanju politike v sodno vejo; kako bi ocenili zadevo Karakaš, torej zavrnitev napredovanja mariborskega višjega sodnika Aleksandra Karakaša za vrhovnega sodnika zaradi odločitev, ki so bile sprejete v sodnem senatu, kjer je bil v primeru bivšega mariborskega župana Franca Kanglerja?
Torej bi bila lahko odločitev tistih, ki so zavrnili napredovanje sodnika Karakaša, glede na to, kar ste navedli, prenagljena, napačna oziroma krivična?
Na vrhu vrhovnega sodišča pa boste soočeni s pravosodno reformo, ki jo pripravlja pravosodni minister Goran Klemenčič. Sodniki so bili kar kritični do nekaterih predlaganih sprememb, poslanci pa so, ali bodo, o nekaterih predlogih zakonov že glasovali.
Z
adnja leta se v Sloveniji daje veliko večja pozornost pregonu gospodarskega kriminala, še posebno bančnega. Minister za pravosodje Goran Klemenčič za pregon tovrstnih kaznivih dejanj predlaga specializirano sodišče. Ga v tem podpirate?
Za zdaj imamo v Sloveniji izrečeno le eno obsodilno sodbo za bančni kriminal, pa še ta sodba ni pravnomočna.
Kako boste kot predsednik vrhovnega sodišča pripomogli k večjemu ugledu slovenskega sodstva? Ali bi morali predsedniki sodišč ob določenih sodnih primerih javno spregovoriti, še posebno če se v javnosti pojavijo dvomi o pravilnosti sodniških odločitev?
Novi sodni red je prinesel tudi javno bolj prepoznano, videno osebnost sodnika, saj se sodnike po novem lahko tudi snema, fotografira in objavi v medijih. Je to dobro ali slabo? Nekateri sodniki takšno novo sodno prakso, ko bodo javno objavljene njihove fotografije, vidijo le kot način obračunavanja nekaterih medijev z njimi, poskus njihove diskreditacije.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta