Šolanje na daljavo: Ko doma zmanjka računalnikov

Franja Žišt Franja Žišt
20.03.2020 18:47

Na nekaterih šolah bodo prihodnji teden izkoristili možnost, da učitelji ostanejo pet dni doma zaradi naravne nesreče, četudi tega sprva niso nameravali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šolanje od doma 
Sašo Bizjak

"Učenje na daljavo presenetljivo dobro deluje. Učitelji so se zelo potrudili, doma pa vsi delamo. Tega nisem pričakoval," je po tem, ko so bile slovenske šole že dva dni zaprte, o izkušnji šole na domu zapisal slovenski jezikoslovec Kozma Ahačič. A v vseh družinah šolanje seveda ne teče tako gladko, poleg tega pa se delo in navodila, ki jih prejmejo učenci, razlikujejo od šole do šole. Medtem na nekaterih šolah ta teden sploh še niso začeli poučevati na daljavo, saj so ravnatelji izkoristili 50. člen kolektivne pogodbe, da so zaposleni lahko doma zaradi naravne nesreče.
Spletne strani klecnile pred navalom
"Poučevanje od doma so starši oziroma skrbniki otrok vzeli zelo skrbno in resno, kar nas navdaja z veseljem in zavedanjem, da se bo vzgojno-učni proces nemoteno nadaljeval tudi v teh izrednih razmerah, v katerih se je znašla država," so v teh dneh opažali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. V ponedeljek so otroci in starši množično obiskovali aplikacijo e-asistent in šolske spletne strani, tako da jih večina lep čas ni delovala. "Uporabnikom spletnih orodij, ki zagotavljajo učenje od doma, svetujemo, naj se v začetnih dnevih osredotočijo na najbolj osnovne vrste spletne komunikacije, prenašanja izjemno velikih datotek ne priporočamo," predlagajo na ministrstvu. Učenci od 1. do 5. razreda naj ne bi uporabljali spletnih učilnic med 9. in 12. uro, v tem času naj uporabljajo druga orodja ali spremljajo prvi program nacionalne televizije z izobraževalnim programom, dodajajo pristojni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta