Sovražni govor: Na Elesu z Brščičem opravili dva pogovora, sankcij menda ne bo

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
12.02.2019 09:54

"Od teh izjav smo se torej distancirali, o notranjih dogajanjih v družbi pa ne želimo javno razpravljati," sporočajo iz državnega Elesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bernard Brščič je na državnem Elesu zaposlen od leta 2013, ko ga je vodil član SDS Vitoslav Türk. Pred tem je bil v kabinetu takratnega predsednika vlade Janeza Janše.
Tit Košir

Bernard Brščič, mnenjski voditelj skrajne desnice, se bo moral zaradi javnega širjenja sovražnih stališč zagovarjati pred delodajalcem, državnim podjetjem Eles, so sredi lanskega decembra poročali na Siolu. Kot je znano, je ekonomist in publicist, ki je na Elesu zaposlen od leta 2013, največ prahu v matičnem podjetju in širši javnosti dvignil z zanikanjem holokavsta. Med drugim so ga zaradi širjenja simbolov skrajne desne organizacije Generacija identitete za več dni blokirali na družbenem omrežju Facebook, napisal je tudi predgovor njihovemu Manifestu za domovino, ki ga je izdala založba Nova obzorja v solasti SDS, s svojimi sporočili je večkrat širil sovraštvo do istospolnih, muslimanov, žensk, beguncev, Afričanov … V prvih vrstah se je izpostavljal tudi takrat, ko so nestrpneži na ljubljanski Kotnikovi ulici protestirali proti prihodu azilantov.
{twitter}https://twitter.com/BernardBrscic/status/1072728334361157632{/twitter}
Siol je konec lanskega leta tudi poročal, da se je vodstvo Elesa obrnilo na eno izmed odvetniških družb, s katero so preverjali, ali Brščič z nekaterimi izjavami dejansko krši pravila etičnega kodeksa družbe. In da bodo razgovor z Brščičem opravili v začetku januarja. Ker bi se lahko kršitev kodeksa štela kot kršitev pogodbe o zaposlitvi, se je v primeru ugotovljenih hujših kršitev omenjalo tudi odpoved delovnega razmerja.
{twitter}https://twitter.com/Nova24TV/status/1039318661012619264{/twitter}
In kaj so na Elesu ugotovili po slabih dveh mesecih? "Določeni nastopi in pisanja gospoda Bernarda Brščiča, v njegovem prostem času, ki je sicer zaposlen v naši družbi, ne izražajo naših vrednot, kar smo že javno povedali. Od teh izjav smo se torej distancirali, o notranjih dogajanjih v družbi pa ne želimo javno razpravljati," so nam na Elesu odgovorili na vprašanja, kaj so v konkretnem primeru ugotovili, ali je Brščič kršil pravila etičnega kodeksa družbe, ali bodo ukrepali zoper Brščiča … "Lahko pa zapišemo, da za vse zaposlene veljajo enaka interna pravila, enaka uporaba delovnopravne zakonodaje. Etični kodeks Elesa se nanaša na obnašanja zaposlenih za čas delovne prisotnosti in za javno nastopanje zaposlenih, kadar ti nastopajo v imenu Elesa, v povezavi s komentiranjem Elesa in z njim povezanih deležnikov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta