Spodbudnejše novice iz UKC Maribor, a daleč od normalnega. Kdaj se bodo lahko ukvarjali tudi z nenujnimi bolniki?

Jana Juvan
30.11.2021 17:10

V UKC Maribor nekoliko manj bolnikov s covidom, a operacije še nekaj časa ne bodo tekle normalno. Čakajo na navodila ob morebitnem pojavu omikrona

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ko bo število ljudi s covidom-19 na intenzivni negi pod 42, bodo lahko opravili polovico vseh predvidenih operacij. Zdaj jih je 49 in opravijo 33 odstotkov operacij. 

Sašo Bizjak

Po tednih zelo skrb vzbujajočih novic iz UKC Maribor so danes na tiskovni konferenci o razmerah v bolnišnici z olajšanjem podali nekoliko boljšo sliko. Število hospitalizacij zaradi covida-19 je nekoliko upadlo. Vseh je v UKC 178, od tega 49 na intenzivnem oddelku, 126 na akutnem. Nekaj več bolnikov s covidom imajo v zadnjem času sicer na pediatriji, vendar poteki bolezni pri njih niso težki. Enako velja za okužene nosečnice v mariborski porodnišnici.

Je pa to še daleč od tega, da bi UKC lahko deloval normalno. "Ne smemo se slepiti, da to že vodi v neko svetlo prihodnost. Stanje se lahko hitro spremeni in tudi poslabša. Še naprej delamo v sila resnih, deloma kritičnih razmerah," je dejal direktor dr. Anton Crnjac. Zato je znova apeliral na ljudi, sploh pred prihajajočimi prazniki, naj se držijo ukrepov, se cepijo in upoštevajo navodila stroke, saj je "vsaka smrt zaradi veseljačenja tragičen dogodek".

Preko 300 sester na covid oddelkih

Direktorjevemu pozivu se je pridružila njegova pomočnica za zdravstveno nego Hilda Rezar. Povedala je, da več kot 300 medicinskih sester dela na treh intenzivnih in petih akutnih covidnih oddelkih. Pomaga jim tudi 20 sester iz zdravstvenih domov, 17 prostovoljcev Rdečega križa, pet prostovoljcev Slovenske filantropije, na urgenci pa še deset pripadnikov vojske. "Vsi imamo tudi družine, s katerimi si želimo doživeti praznike. Upoštevajmo ukrepe, da bo to mogoče," je dejala.

Strokovni direktor dr. Matjaž Vogrin je ob tem spomnil, da je še vedno veliko kadra odsotnega zaradi izgorelosti. Od 800 odsotnih na današnji dan je bilo kar 450 bolniških staležev, med njimi veliko prav zaradi izgorelosti. "Zdi se nam, da življenje teče v dveh vzporednih svetovih. Tukaj se ljudje dušijo, zaposleni izgorevajo, hkrati pa poteka vzporedno življenje zunaj naših zidov, v mestnih središčih, na božičnih sejmih, v nakupovalnih centrih ..., popolnoma normalno. Tega ne razumemo. Zato naredite vse, kar je v vaši moči, da bo hospitalizacij in smrti čim manj."

Še vedno le 33 odstotkov operacij

Kdaj se bo torej UKC lahko znova ukvarjal tudi z bolniki, katerih obravnava ni le najnujnejša? "Številke so padle za zelo malo. Največ smo imeli 54 bolnikov na intenzivni negi, zdaj jih imamo 49. Zato še ne moremo prerazporediti kadra na njihove matične oddelke. Čakamo, da bomo lahko zaprli prvo sobo," je dejal Vogrin. Delajo na le 33 do 35 odstotkih normalnega operativnega programa. Opravljajo samo urgentne in onkološke operacije. Tudi bolniki s stopnjo nujnosti zelo hitro ne prihajajo na vrsto. Več operacij bodo lahko začeli opravljati, ko bo bolnikov s covidom na intenzivni terapiji pod 42. Takrat bodo lahko opravljali okoli 50 odstotkov programa. Pri nadaljnjem padanju števila covidnih bolnikov pa se bo to postopno še povečevalo. "Zdaj razmišljati o ostalih dejavnostih je še prezgodaj. Razmišljamo pa ob covid krizi tudi o krizi po covidu, ko bo treba nadomestiti vse te izpade. Plani so izdelani. Ampak glede na sedanje trende to v zelo kratkem času ne bo mogoče," je dejal Crnjac. Projekcije kažejo, da če ne bo novih različic virusa, bi bilo ob novem letu v državi še vedno 600 hospitaliziranih zaradi covida, kar je polovica vseh, ki so v bolnišnicah danes, je povedal Vogrin. To bi še zmeraj zelo omejevalo delovanje zdravstvenega sistema.

Ob tem pa ni jasno, kaj utegne prinesti nova različica koronavirusa, omikron, ki se pri nas sicer še ni pojavila, a je to bolj kot ne pričakovano. V UKC Maribor čakajo na navodila NIJZ in posvetovalne skupine glede morebitnih dodatnih ukrepov zaradi te različice. "Upamo, da le ne bo odporna proti cepljenju in da bodo zdravila delovala kot pri ostalih različicah," je zaključil Vogrin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta