(SPREMLJAMO) Delež pozitivnih testov skoraj 28-odstoten, v Kočevju več novih okužb kot v Ljubljani

M.R., A.L., STA
16.11.2020 09:29

V Sloveniji je bila v nedeljo potrjena 501 okužba z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Opravljenih je bilo 1792 testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih okužb skoraj 28-odstoten. V soboto je bilo pozitivnih 25,82 odstotka testov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testirna ambulanta na urgentnem centru celjske bolnišnice. Fotografija je simbolična.
Gordana Possnig

Umrlo je 34 bolnikov s covid-19, je vlada zapisala na Twitterju. V bolnišnicah je sicer 1264 bolnikov, od tega jih je 207 na oddelkih za intenzivno nego.

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da je bilo včeraj največ okužb potrjenih v Kočevju, kjer je bilo pozitivnih 44 testov. V Ljubljani jih je bilo potrjenih 39, v Preddvoru 18, v Radovljici 16, v Domžalah in Izoli pa po 10. Na vzhodu države izstopajo Prevalje z 18 okužbami, v Slovenj Gradcu so jih potrdili 14, v Slovenski Bistrici pa 11. 

Okužbe v Kočevju, Preddvoru in na Prevaljah so predvsem posledica vdora okužb v domove starejših občanov, je povedal Kacin. V domu na Fari Prevalje so zaznali 13 novih okužb pri stanovalcih, skupaj je okuženih 31 stanovalcev in 7 zaposlenih. Danes v domu širijo rdečo cono za okužene bolnike. V domu starejših v Kočevju imajo 32 novih okužb, skupno je v rdeči coni 77 stanovalcev. 

Največ primerov okužb po regijah ima trenutno pomurska regija, kjer je bilo v zadnjih 14 dneh 1626 okužb na 100.000 prebivalcev. Na drugem mestu je Gorenjska, kjer je v zadnjih 14 dneh 1237 okužb na 100.000 prebivalcev. Prek tisoč okužb na 100.000 prebivalcev je še na Koroškem. Najmanj potrjenih okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev ima obalno-kraška regija (410). 

Nova Gorica: Hitri testi le za bolnike, ki jih bodo hospitalizirali

Danes je v 27 pacientov na covid oddelku, sedem jih je na oddelku za intenzivno terapijo, od tega jih je pet priklopljenih na ventilatorje, je povedal vršilec dolžnosti predstojnika urgentnega centra Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Erik Sedevčič. Povprečna starost covid pacientov v bolnišnici znaša 72 let. Najmlajši je bil star 27 let, najstarejši pa 99.

S hitrimi antigenskimi testi testirajo predvsem paciente, ki jih bodo hospitalizirali. Če je test pozitiven, potem jo obravnavajo kot pozitivno, če pa je ta test negativen, potem opravijo še potrditveni PCR test, da lahko izključijo okužbo. 

15.30

Ministrstvo v spremembo navodil glede dela asimptomatskih okuženih delavcev v rdečih conah DSO

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da pripravljajo spremembe navodil, po katerih lahko zdravstvene delavce, ki so okuženi z novim koronavirusom, a ne kažejo simptomov, vključijo v delo v rdečih conah domov za starejše. Trenutno je sicer po informacijah ministrstva v domovih okuženih 850 zaposlenih, med njimi tudi zdravstveni kader.

Ministrstvo za zdravje je 3. novembra izdalo informacijo za socialno-varstvene zavode, v katerem navaja, da lahko zdravstvene delavce, pri katerih je potrjena okužba z novim koronavirusom, a ne kažejo simptomov, ob njihovem soglasju vključijo v delo v rdečih conah, če bi njihova odsotnost z dela vplivala na kakovost in varnost storitev za bolnike oz. oskrbovance.

15.00

Gantar izrazil pričakovanje, kdaj bi lahko začeli sproščati ukrepe

Minister za zdravje Tomaž Gantar pričakuje, da bodo sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa pokazali učinke v 14 dneh. Poudaril je, da je epidemija trenutno pod kontrolo, začeli bodo tudi pripravo kriterijev za sproščanje ukrepov. "Računam, da bomo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začeli sproščanje," je dejal ob robu seje DZ. Več --> TUKAJ.

10.00

V UKC Maribor nekaj manj kot 200 covid bolnikov 

UKC Maribor je na Twitterju objavil, da je v bolnišnici hospitaliziranih 192 bolnikov s covid-19, od tega jih je 43 na intenzivni negi. Do včeraj je v UKC Maribor umrlo 77 bolnikov s to boleznijo. 

8.15

Zgodnje odkrivanje virusa: V Ljubljani sledi koronavirusa odkrili v odpadnih vodah

Raziskovalci z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so prvič v Sloveniji zaznali RNA novega koronavirusa v odpadnih vodah. Zaznali so ga v neobdelani odpadni vodi na infekcijski kliniki, že ko je bil hospitaliziran le en okužen bolnik. Takšen pristop bi lahko zato uporabili kot sistem zgodnjega opozarjanja na izbruhe virusa. Več -> TUKAJ.

7.00

Mariborski podjetniki pravijo: "Koronavirus nas bo spravil na kant"

Podjetniki in obrtniki so zaradi zadnjih ukrepov in pandemije na robu preživetja: od kod vzeti denar za plače in stroške, se sprašujejo in opozarjajo, da državna pomoč mnogim ne bo dovolj. Več -> TUKAJ.

V veljavi drugo popolno zaprtje, javnega prometa, zaprte tudi vse nenujne trgovine

Danes se začnejo izvajati najnovejši vladni ukrepi za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, s katerimi bodo predvidoma vsaj 14 dni po državi zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Vnovič se po vzoru iz spomladanskega prvega vala epidemije ustavlja tudi javni promet. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta