(SPREMLJAMO) Včeraj potrdili 1925 okužb. Kacin pravi, da se razmere izboljšujejo, in odgovarja, zakaj naj bi sledile zaostritve

A.L., STA, VČ
12.11.2020 09:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

V sredo so po vladnih podatkih ob 6767 testih potrdili 1925 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 28,45 odstotka testov. Umrlo pa je 41 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. 31 jih je umrlo v bolnišnici, 10 pa v domovih za starejše. V bolnišnicah so zdravili največ covidnih bolnikov do zdaj, 1210 (18 več kot dan prej), med njimi 200 na intenzivni negi (dva manj).

Iz bolnišnic so v sredo odpustili 93 covidnih bolnikov. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 20.151 aktivnih primerov okužbe, kar je 2,7 odstotka manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je 961.

V Sloveniji so doslej skupaj potrdili 50.864 primerov okužbe s koronavirusom, skupaj pa je doslej umrlo 676 covidnih bolnikov.

Vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da številke o okužbah spominjajo na tiste izpred nekaj tednov, ko je bila situacija pri nas najslabša, a kot pravi, je to v večini posledica drugačnega načina testiranja. Kot pozitivno novico Kacin izpostavlja, da en okuženi okuži manj kot enega novega, razmere se počasi umirjajo. Okužbe trenutno naraščajo v Podravski regiji, zelo hitro padajo na Gorenjskem. 

"V vsaki regiji, ki jo spremljamo, kaže, da se razmere umirjajo. Rast je zaznana samo še v goriški in podravski regiji," pojasnjuje vladni govorec in dodaja, da so manjši padec zaznali tudi v Pomurju, od koder so v zadnjih dneh poročali o številnih okužbah. 

Na vprašanje, zakaj se nam obetajo še ostrejši ukrepi glede na to, da naj bi se razmere izboljševale, pa Kacin odgovarja: "Minister za zdravje opozarja, da bi se trend lahko obrnil." Ob tem je znova spomnil vse, ki so prihajajoči vikend nameravali izkoristiti za druženja, naj tega ne počnejo in ravnajo odgovorno.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

16.30

GZS piše vladi: Ne zaostrite ukrepov!

Gospodarska zbornica Slovenije je na predsednika vlade Janeza Janšo in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška naslovila pismo s pozivom, naj se ukrepov v epidemiji covida-19 ne zaostri, ker ne bodo bistveno pripomogli k obvladovanju števila okuženih. V GZS pravijo, da bi ostrejše omejitve povzročile ponovni pretres v podjetjih, pri čemer se številna že od pomladi soočajo z drastičnim upadom poslovanja, "nekatera pa so komaj v ponedeljek ponovno začela s poslovanjem"

16.00

Pomurje pri vrhu po okužbah

Število okuženih z novim koronavirusom še vedno najbolj narašča v Pomurju. Po zadnjih podatkih so od petih slovenskih občin, v katerih so v zadnjem dnevu potrdili največ okužb, kar štiri iz Pomurja. Pomurska regija je po pojavnosti z okužbami na drugem mestu v državi. Po zadnjih podatkih je v Pomurju 1448 okužb na 100.000 prebivalcev, v zadnjih dneh je sicer zaznati rahel padec pri štirinajstdnevni incidenci okužb, tako da naj bi se razmere počasi umirjale.

15.25

UKC Maribor: Skoraj 100 odsotnih zaradi varstva otrok

V UKC Maribor se zdravi 182 bolnikov s covid-19, 44 jih je na intenzivnem zdravljenju. V sredo je v mariborski bolnišnici umrlo osem covidnih bolnikov, skupno pa že 63. Skupno so iz UKC doslej odpustili 278 covidnih bolnikov. Zaradi okoliščin, povezanih s covidom-19, je bilo v sredo odsotnih 235 zaposlenih:  40 zdravnikov in 106 delavcev zdravstvene nege. Med 235 odsotnimi gre za 98 primerov varstva otrok, so sporočili.

13.25

Kranjska občina se pripravlja na morebitno vzpostavitev rdečih con za občane

Kranjski mestni svetniki so na sredini seji potrdili spremembe glede porabe proračunske rezerve za zagotavljanje preventivnih ukrepov in odpravljanje posledic epidemije. Tako so zagotovili tudi sredstva za vzpostavitev rdečih con za stanovalce socialnih zavodov in za okužene občane, če bi bile le-te potrebne.

13.00

Sprememba: V karanteno po novem tudi ob napotitvi zdravnika, do potrdila o karanteni tudi preko spleta

Po šestem protikoronskem zakonu, če bo ta sprejet, bo lahko osebo v karanteno poleg NIJZ in policije napotil tudi lečeči zdravnik. Z ministrstev za zdravje in javno upravo pa so danes sporočili, da lahko potrdila o karanteni posamezniki prejmejo po izpolnitvi obrazca na spletni strani NIJZ ali portalu eUprava. Več --> TUKAJ.

Nataša Juhnov

12.10

Pandemija okrepila trgovanje Slovenije s Kitajsko

Pandemija covida-19 je močno povečala uvoz iz Kitajske v Slovenijo, k čemur je največ prispeval močan porast uvoza zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov. Uvoz izdelkov iz kategorije, v katero spadajo tudi zaščitne maske, se je v osmih mesecih povečal z lanskih 972.000 evrov na 92,9 milijona evrov, je danes objavil statistični urad.

11.15

Okužen še en celjski rokometni reprezentant

V ekipo Celja Pivovarne Laško je vdrl novi koronavirus, so danes sporočili iz rokometnega prvoligaša. Klub je z ukrepi dolgo preprečeval vdor virusa v ekipo, ob reprezentančnem premoru in združitvi igralcev iz različnih delov Evrope pa ima dva pozitivna igralca.

Potem ko so okužbo odkrili pri Miljanu Vujoviću že v času reprezentančnih priprav, je testiranje v sredo pokazalo pozitiven primer še pri debitantu v reprezentanci, Tadeju Mazeju. Oba se sicer počutita dobro.

11.00

Med prvim in drugim valom epidemije večje povpraševanje po delovni sili

Delodajalci so v tretjem četrtletju razpisali nekaj več kot 13.600 prostih delovnih mest, kar je po podatkih statističnega urada za približno 2500 več kot v četrtletju prej. Prav tako se je za nekaj več kot 3000 povečalo število zasedenih delovnih mest. Noben kazalnik pa ni dosegel ravni iz lanskega tretjega četrtletja.

Kot so pojasnili na statističnem uradu, se podatki v raziskovanju o prostih delovnih mestih zbirajo na referenčni dan v posameznem četrtletju, za tretje četrtletje je to bil 31. avgust. Gre za obdobje, ki pade v obdobje med obema valoma koronske krize, ko so podjetja spet lahko začela z opravljanjem svoje dejavnosti, so dodali.

10.05

V Domu sv. Jožefa v Celju in Trubarjevem domu pri Zidanemu Mostu se razmere stabilizirajo

V Domu sv. Jožefa v Celju in Trubarjevem domu starejših v Loki pri Zidanem Mostu se razmere glede okužb z novim koronavirusom stabilizirajo. V celjskem domu je tako trenutno pozitivnih 19 stanovalcev in pet zaposlenih. V Trubarjevem domu pa je okuženih še 21 stanovalcev in štirje zaposleni.

9.50

V domu upokojencev v Muretincih se okužba vendarle širi

Potem ko po dobri polovici od 144 opravljenih testiranj v torek ni kazalo na to, da bi se koronavirusna okužba razširila v enoti ptujskega doma upokojencev v Muretincih, kjer kar polovica stanovalcev prebiva v enoti za demenco, se je v sredo izkazalo, da je prav v tej okuženih 12 stanovalcev. Skupaj imajo v ptujskem domu trenutno 76 okuženih.

9.40

Pomurska podjetja za nakup ventilatorjev bolnišnici podarila 94.000 evrov

Petintrideset pomurskih podjetij je za nakup nujno potrebnih medicinskih ventilatorjev, predvsem za najtežje bolnike s koronavirusno boleznijo 19, zbralo 94.000 evrov in jih podarilo soboški bolnišnici. Ta je glede na število covidnih bolnikov med najbolj obremenjenimi v državi, pretekli teden so imeli v uporabi vseh 28 medicinskih ventilatorjev.

Kot pravi direktor bolnišnice Bojan Korošec, skrajno resne razmere v Pomurju dokazuje podatek, da so imeli pretekli teden v bolnišnici 124 bolnikov s covidom-19 in v uporabi vseh 28 medicinskih ventilatorjev. V tem času pa so imeli na primer v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, ki je trikrat večji od murskosoboške bolnišnice, 135 bolnikov s covidom-19, v celjski bolnišnici, ki je dvakrat večja, pa 108 bolnikov, je pojasnil.

9.00

Koronski SOS: Tudi za obisk dežurnega zobozdravnika zaradi zobobola je treba v koronskih časih prej poklicati

Zaradi zaščite zdravstvenih delavcev in preprečevanja morebitnega širjenja okužbe z novim koronavirusom so tudi v zobozdravstvu nekoliko spremenili način dela. Pred vsakim obiskom, tudi v dežurni ambulanti zaradi bolečega zoba, se mora bolnik najaviti po telefonu ali e-pošti. Ponekod imajo tudi posebne ambulante za okužene s koronavirusom.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Za redne preglede pri zobozdravniku se je povsod po državi treba obvezno naročiti po telefonu ali elektronski pošti in nič več osebno v ambulanti. Z nekaj prilagoditvami je tudi še vedno zagotovljeno zobozdravstveno oskrbo za tiste, ki nujno rabijo pomoč zobozdravnika, na primer zaradi zobobola.

Kako je v Ljubljani?

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so za STA pojasnili, da bo pomoč pri njih dobila tudi oseba z zobobolom, ki nima izbranega osebnega zobozdravnika ali pa je ta začasno odsoten, za pomoč pa se lahko obrne na njihovo najbližjo enoto, kjer jih bodo iz telefonske centrale prevezali v dežurno zobozdravstveno ordinacijo. Ob vikendih in praznikih pa naj oseba z zobobolom pokliče na telefonsko številko centralizirane ambulante za zobozdravstveno nujno medicinsko pomoč, ki je objavljena tudi na spletnih straneh ZD Ljubljana.

Kako je v Mariboru?

Tudi v mariborskem ZD Dr. Adolfa Drolca zagotavljajo, da za akutna nujna zobozdravstvena stanja poskrbijo, a je treba pred obiskom zdravstvenega doma vedno poklicati. "V primeru nujnega stanja prosimo, da pacienti pokličejo osebnega zobozdravnika. V kolikor osebni zobozdravnik ne dela, pa na telefonsko številko 02 23 56 600 za odrasle, za otroke in mladino pa na telefonsko številko 02 22 86 503," pravijo v mariborskem ZD.

Kako je v Murski Soboti?

V ZD Murska Sobota imajo triažnega zobozdravnika, ki je pacientom za posvet in naročanje dosegljiv vsak dan med 7. in 19. uro, a kot poudarjajo na svojih spletnih straneh, nujna zobozdravstvena obravnava bolnikov ni mogoča brez predhodnega naročanja. Zobozdravstvena nujna medicinska pomoč v sklopu dežurne službe še naprej deluje ob vikendih in praznikih med 8. in 12. uro.

Kako je na Obali?

Tudi na Obali zobozdravstvo deluje kot prej, poskrbljeno je tudi za nujno zobozdravstveno pomoč, so pojasnili v ZD Koper. Pacient mora poklicati izbranega zobozdravnika, če pa je odsoten, pokličejo nadomestnega zdravnika. Deluje tudi nujna zobozdravstvena ambulanta ob dela prostih dnevih. "Ne začenjamo pa obsežnih zobozdravstvenih storitev, ki se ne bi mogle nadaljevati, če se zaprejo zobozdravstvene ambulante," so še pojasnili ob tem.

Kako je na Gorenjskem?

Prav tako lahko po telefonskem klicu ali elektronskem sporočilu do zobozdravnika pride bolnik tudi na Gorenjskem, kjer celotno regijo pokriva en zdravstveni zavod - Osnovno zdravstvo Gorenjske z enotami od Bohinja, Kranjske gore, Radovljice pa do Kranja. Kot je pojasnil direktor Jože Veternik, vse njihove zobozdravstvene ambulante delajo enako kot v poletnem času. Naročanje je mogoče po telefonu ali elektronski pošti. V vsaki enoti je vsak dan med tednom organizirana nujna zobozdravstvena pomoč, ob vikendih in praznikih pa je za celotno regijo organizirana posebna dežurna zobna ambulanta v Kranju, in sicer med 8. In 13. uro. A tudi v nujno zobozdravstveno ambulanto je treba najprej poklicati.

Kako je v Novi Gorici?

Podobno prakso imajo tudi v zobozdravstvenem varstvu v Novi Gorici. Direktor Darko Tomšič je pojasnil, da od junija vse zobozdravstvene ambulante delajo normalno po urniku. Naročanje tudi pri njih poteka po priporočilih NIJZ - torej na daljavo, tudi za bolnike z nujnimi zobozdravstvenimi težavami. "Pacient se mora v primeru nujne zobozdravstvene pomoči najprej najaviti pri svojem zobozdravniku. Če ta ne dela ali če pacient ni opredeljen nikjer, se najavi v ambulanti, ki je po razporedu tisti dan dežurna. Ob sobotah, nedeljah in praznikih nudimo nujno zobozdravstveno pomoč v dežurni ambulanti v ZD Nova Gorica na Gradnikovi 7 v dopoldanskem času," je še pojasnil Tomšič.

Tudi na ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da ni razlogov, da zobozdravstvene ambulante ne bi delovale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta