(SPREMLJAMO) DZ potrdil rast izdatkov države za spopad s posledicami epidemije

STA, Gr.G., M.D., A.L.
11.05.2020 07:40

Danes se po osmih tednih potniki lahko zopet peljejo z vlaki in avtobusi, dovoljeno pa je tudi obratovanje žičniških naprav za prevoz oseb. Vrtci se odpirajo 18. maja: Starši, ki ne bodo otrok pripeljali v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom starejših občanov v Metliki
Robert Balen

18.45

Do solidarnostnega dodatka pod določenimi pogoji tudi prejemniki invalidskega nadomestila

Na podlagi zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 so do solidarnostnega dodatka pod določenimi pogoji upravičeni tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela zaradi višje sile. Vloge sprejema Zpiz do 30. junija.
18.05

Zdravstveni domovi postopno povečujejo obseg zdravstvenih storitev

Po petkovi odločitvi vlade, da je ponovno dovoljeno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, zdravstveni domovi postopno povečujejo obseg dela. V Zdravstvenemu domu (ZD) Ljubljana bodo naslednji teden z delom začeli družinski zdravniki, pediatri in zobozdravniki. V ZD Celje so že danes z delom začele vse nedelujoče ambulante.
17.00

DZ potrdil rast izdatkov države za spopad s posledicami epidemije

DZ je potrdil spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa izdatki države zvišujejo za več kot dve milijardi evrov. Ta denar se bo namenil za socialno varnost in gospodarstvo, je dejal finančni minister Andrej Šircelj.
Veljavni odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od leta 2020 do leta 2022 za letos predvideva javnofinančni presežek v višini enega odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Danes pa so poslanci s 50 glasovi za in petimi proti potrdili spremembe dokumenta v delu, ki se nanaša na leto 2020. S tem se bo poraba lahko zvišala.
16.15

Zobozdravstvene ambulante v zdravstvenih domovih povečini še samevajo

Večina zobozdravstvenih ambulant v zdravstvenih domovih po državi danes še ni začela z delom, čeprav je od sobote pod posebnimi pogoji znova dovoljeno izvajanje zobozdravstvenih storitev. Večinoma imajo težave z organizacijo in z zalogami zaščitne opreme, vrata naj bi odprli v tednu dni. Nekateri koncesionarji medtem že delajo.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Amcham: Podjetja pričakujejo 15-odstotni padec prihodkov, šestodstotno zmanjšanje delovne sile

Podjetja v Sloveniji letos v povprečju pričakujejo 15-odstotni padec prihodkov, šestodstotno zmanjšanje delovne sile in 13-odstotno znižanje investicij, je pokazala raziskava zbornice Amcham Slovenija. Največji negativni vpliv beležijo podjetja v avtomobilskem in industrijskem sektorju, v storitvah ter v medijih in izobraževanju.
Medtem ko največji negativni vpliv beležijo podjetja v avtomobilskem, transportnem in industrijskem sektorju, sektorju strokovnih in poslovnih storitev ter v sektorju medijev in izobraževanja, pa nasproten trend doživljajo predvsem podjetja v sektorjih kemije in zdravstva, so danes sporočili iz ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji, potem ko so izvedli raziskavo med svojimi člani.
13:55

V metliškem domu starejših danes prvi obisk svojcev

Robert Balen

V enem mesecu 22.230 vlog za odlog plačila bančnih posojil

Banke so do konca maja oziroma v enem mesecu veljave protikriznega zakona prejele 22.230 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,3 odstotka vseh kreditov. Skupen znesek odloženih plačil znaša 267,2 milijona evrov. Številčno največji del vlog ali 15.599 predstavlja prebivalstvo za odlog obveznosti v višini 33,1 milijona evrov. Kot so sporočili iz Banke Slovenije in ministrstva za finance, delež kreditov gospodarstvu, za katere so podjetja zaprosila za odlog, znaša 5,1 odstotka, delež kreditov gospodinjstvom, za katere so zaprosila za odlog, pa 2,9 odstotka.

Vrtci se odpirajo 18. maja, deveti razredi v šole 25. maja

Andrej Petelinšek
Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

Trije novi pozitivno testirani, v nedeljo ni umrla nobena obolela oseba

V nedeljo so opravili 537 testov na okužbo z novim koronavirusom, potrdili so tri okužbe. Skupaj so tako doslej v Sloveniji potrdili 1460 okužb s tem virusom. V nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19. Skupno testiranih ljudi je 63.365. V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 42 bolnikov s covidom-19, od tega deset na oddelkih za intenzivno terapijo. Iz bolnišnične oskrbe v nedeljo niso odpustili nobenega bolnika s covidom-19. Skupno sta za posledicami covida-19 pri nas umrli 102 osebi.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1259766522538610688{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1259770561024217089{/twitter}

Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Koronavirus poleg turizma močno prizadel tudi nekatere druge panoge

V Klubu slovenskih podjetnikov SBC so na podlagi rednih anket, ki jih izvajajo med svojimi člani, opozorili, da so zaradi novega koronavirusa ob turizmu zelo prizadete tudi panoge, ki so povezane s turizmom, in še nekatere druge. Med temi so izpostavili igralništvo, sektor zabave, avtomobilsko industrijo in logistiko. "Te ugotovitve smo sproti posredovali vladnim predstavnikom in strokovni skupini pod vodstvom Mateja Lahovnika, zato pričakujemo, da jih bodo pri nišnih in panožnih ukrepih v tretjem svežnju vladnih protikoronskih ukrepov tudi upoštevali," so spočili iz SBC.
V dejavnostih gradbeništvo, tehnična trgovina in industrija so opozorili na padec investicij. "Zdaj je čas za odpravo birokratskih postopkov," so ocenili. Padec investicij se pričakuje za obdobje dveh let. Zato je po njihovem treba okrepiti javne investicije. Ob tem pa so poudarili, da bo treba okrepiti tudi projekte za raziskave in razvoj. Država bi morala biti po njihovem mnenju zelo pozorna še na investicijsko zelo aktivna podjetja v zadnjem letu in pol ali dveh letih, ki so zaradi tržnega potenciala veliko investirala, sedaj pa so dvojno prizadeta.
Med tistimi, ki jih je pandemija koronavirusa zaradi izpada prihodka od oglaševanja zelo prizadela, so tudi mediji. Več -> TUKAJ.
7:10

Miha Dajčman

V Sloveniji ponovno stekel javni potniški promet

V Sloveniji bo danes ponovno stekel javni potniški promet, ki je zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa obstal 16. marca. Ob vnovičnem zagonu pa bodo morali potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ob vstopu v vozilo razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1259729023153983493{/twitter}
Ko bo vozilo prispelo na cilj in bodo potniki izstopili, ga bo treba prezračiti, pred novo vožnjo pa tudi razkužiti vse površine, s katerimi bi bili lahko potniki v stiku. Dokler ne bodo nameščene zaščitne pregrade z odprtino za prodajo vozovnic, teh na avtobusih ne bo mogoče kupiti, bo pa nakup možen na nekaterih postajah.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1259731597764460544{/twitter}
Naš novinar Miha Dajčman je preveril, kako deluje ponovni zagon potniškega prometa. Najprej se je odpravil na avtobus, ki povezuje Maribor z obmestnimi občinami. Bil je prazen. Na sprednjih vhodnih vratih je bil napis, da se vstopa in izstopa skozi zadnja vrata. Razkužilo je bilo pri vhodu, do šoferja prehoda ni bilo. Glavna avtobusna postaja v Mariboru je zjutraj samevala. Potnike, ki so čakali na prevoz, je bilo mogoče preštejeti na prste ene roke, je zapisal. Več je bilo voznikov, med njimi je vladala dobra volja. Tudi na avtobuse Marproma se ne vstopa pri sprednjih vratih. Potnik sam vnovči karto, z gotovino se ne plačuje, potrebna je vozovnica. Kakšna naj bo razdalja med potniki, je jasno prikazano. Na avtubus gre le kakšnih 10 potnikov.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1259732569001787392{/twitter}
Odprtje dodatnih prog Bike parka je načrtovano v petek, 15. maja. Več o letošnjih novostih, ki jih bo obiskovalcem ponudili v Bike Park Pohorje Maribor, bodo v Marpromu predstavili v naslednjih dneh. Gondola obratuje vsako polno uro med 7h in 22h. Kupcem mesečnih (marec) vozovnic za gondolo, polletnih in letnih bodo veljavnost teh podaljšali. Imetniki se bodo morali oglasiti na blagajni pod Pohorjem.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1259745091893280769{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta