(SPREMLJAMO) Janša: Če bomo želeli dokončno zaustaviti epidemijo, lahko računamo, da bo potrebno ob koncu leta vse cepiti še enkrat

M.R., VČ
12.01.2021 16:13
Slovenija ima za zdaj naročenih 2,268 milijona odmerkov cepiv proti novemu koronavirusu. Od tega je naročenih 1.798.290 odmerkov cepiva družb BioNTech in Pfizer ter 470.000 odmerkov cepiva ameriške družbe Moderna, je povedal predsednik vlade Janez Janša. V Slovenijo je danes prispela pošiljka 1200 odmerkov cepiva Moderne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor NIJZ Milan Krek in predsednik vlade Janez Janša na novinarski konferenci.
Urad vlade za komuniciranje

Gre za cepivi, ki ju je potrdila Evropska agencija za zdravila (Ema). Slovenija ima zagotovljenih tudi 1,4 milijona odmerkov cepiva družbe Astra Zeneca, ki pa ga Ema še ni odobrila za uporabo na območju Evropske unije. 

Vrstni red cepljenja

Glede načrta cepljenja je premier Janez Janša predstavil tabelo, iz katere je razvidno, da je predvideno prednostno cepljenje 43.611 zdravstvenih delavcev, 19.690 oskrbovancev domov za starejše in 12.287 zaposlenih v domovih. Poleg tega bodo prednostno cepljeni starejši od 90 let (17.510 ljudi), v skupini od 86 do 89 let (36.626 ljudi), v skupini od 80 do 84 let (60.031), v skupini od 75 do 79 let (79.233), v skupini od 70 do 74 let (96.407), v skupini od 65 do 69 let (134.197) ter v skupini od 60 do 64 let (144.747 ljudi). 

Poleg tega bodo prednostno cepljeni tudi kronični bolniki (hipertenzija, sladkorna bolezen, miokardni infarkt oz. srčno popuščanje, možganska kap, jetrna ciroza), bolniki s KOPB in bronhialno astmo  ter bolniki s kronično ali končno odpovedjo ledvic. Prav tako bodo prednostno cepljeni tudi policisti, vojaki, pripadniki civilne zaščite in v vzgojno izobraževalnih domovih. 

Janša je povedal tudi, zakaj je Slovenija naročila več odmerkov cepiva, kot bi jih glede na število prebivalcev potrebovala. "Zavedati se moramo, da nekatera cepiva še niso odobrena, zato moramo imeti rezerve, hkrati pa ne vemo, kako dolgo traja imunost. Računamo na najmanj 6 mesecev," je pojasnil.

"Če bomo želeli dokončno zaustaviti epidemijo, lahko računamo, da bo potrebno vse, ki se cepijo v tem trenutku, jeseni ali ob koncu leta cepiti še enkrat," je povedal predsednik vlade. Zato bo Slovenija po njegovih besedah tudi v prihodnje sodelovala v naročilih in iskala lastne možne dobave s kontakti proizvajalcev. 

Da so slovenska del evropskih naročil cepiv, je v tem trenutku za Slovenijo prednost, pravi Janša, "saj smo v okviru teh dobav zagotovo prišli do večjih količin cepiva kot bi lahko sicer, hkrati pa tudi po bolj zmerni ceni, saj smo del večjih količin".

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je povedal, da je danes v Slovenijo prispela pošiljka 1200 odmerkov družbe Moderna. 25. januarja naj bi v Slovenijo prispela nova pošiljka 2000 odmerkov, 1. februarja pa naj bi prispelo še 6000 odmerkov. To cepivo bo namenjeno predvsem zdravnikom za cepljenje na domu, za nepokretne bolnike. Razdelili ga bodo tudi v nekaj večjih zdravstvenih domov. 

Cepljenih že 40.000

Do danes je bilo v Sloveniji razdeljenih skupno 40.000 odmerkov cepiva, "kar pomeni, da bo v naslednjih treh dnevih zanesljivo že cepeljenih 40.000 ljudi", je poudaril Krek in dodal, da je bilo danes od tega razdeljenih 7000 odmerkov. Ljudi, ki so v tveganih skupinah, bodo poklicali zdravniki in jih povabili na cepljenje. Posamezni zdravnik mora cepivo uporabiti v štirih dneh po tem, ko ga prejme, saj pozneje cepivo ni več uporabno, je opozoril Krek. V prihodnje bo vsak teden Slovenija dobila od 16 do 17 tisoč odmerkov cepiv, ki bodo takoj razdeljeni. 

Cepivo družbe Astra Zenece bo v Slovenijo po ocenah prispelo februarja. Po pričakovanjih naj bi Slovenija dobila večje količine tega cepiva, zato bo za cepljenje s tem cepivom organizirana večja akcija. "Dejstvo je, da bomo lahko takrat zares lahko že cepili veliko ljudi," je povedal Krek. Načrt bo zelo natančno narejen in predstavljen, ko bo proizvajalec dokončno potrdil čas dobav cepiva. 

Kdaj bodo cepljene nerizične skupine?  

Tisti, ki ne spadajo v nobeno rizično skupino, pa se morajo za cepljenje prijaviti prek spletne aplikacije, ki je zastavljena tako, da bodo tisti, ki so se prej prijavili, tudi prej prišli na vrsto. Ob tem je premier Janša dejal, da  pa zagotovo ne bodo dobili vabila na cepljenje pred pomladjo, saj bodo najprej cepljeni vsi v rizičnih skupinah. 

Drugi odmerek cepiva v 21 do 28 dneh

Krek je pojasnil, da so bili najprej cepljeni oskrbovanci in zaposleni v domovih za starejše ter zdravstveni delavci in sodelavci. V tem trenutku je v teku faza cepljenja ljudi, ki so starejši od 80 let. 

Strokovna skupina se je odločila, da tistih, ki so covid-19 preboleli v zadnjih 6 mesecih, za zdaj ne bodo cepili. Drugi odmerek cepiva naj bi tisti, ki so bili enkrat že cepljeni, prejeli v 21 do 28 dneh po prvem odmerku. "V strokovnem krogu se razpravlja, da bi to lahko podaljšali do 42. dne, vendar čakamo, da bo evropska agencija to odobrila," je povedal Krek. 

Po Krekovih besedah si zdravstvena stroka želi, da bi bila na koncu precepljenost najmanj 70-odstotna. 

Cepiva, ki se jih proizvaja danes, so varna, je še zagotovil.

Ko bo cepljena skupina starejših od 80 let, bo sledilo cepljenje starejših od 70 let, nato starejših od 60 let. Vsak družinski zdravnik bo najprej dobil do deset odmerkov cepiva, nato pa bo z vsako pošiljko, ko bo ta prišla v Slovenijo, prejel nove odmerke in bo tako počasi cepil vse, starejše od 60 let. 

Proti koncu tega meseca se bo začelo cepiti z drugimi odmerki, tako da bo kmalu v Sloveniji živela že polno precepljena populacija, pravi Krek. 

"S cepljenjem želimo zmanjšati umrljivost in hude oblike bolezni. Če zmanjšamo število oseb s težkim potekom, razbremenimo zdravstveni sistem in imamo več prostora za ostale diagnoze. Na ta način lahko ponovno zaženemo gospodarstvo izobraževanje, socialno življenje," je povedal direktor NIJZ.

Cepivo družb Pfizer in BioNTech naj bi zagotavljalo, da 10 dni po cepljenju naj ne bi moglo priti več do hude oblike bolezni covid-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta